Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

hostamox sporočil: 8.460
Ok vem, da nočeš napovedovat, vendar kako naj slovenija deluje, če začne ecb spuščati OM, kar jih po moje ne more, dokler v Nemciji orng ne zagusti.
Ravno včeraj sem bral novičko , da v Nemciji ponuja en 11k za delo natakarja?
Čisto možno, da je to vrh.
A mal se mi zdi, da so podjetja v fazi raje bomo manj delali kot investirali v eu..,.
Kot si sam ugotovil, da so drugje temu primerna vsaj vrednotenja :).
Kake so npr opcije, da eu postaja tretji svet, to bi bil udarec temu, da je zivljenje kljub vsemu tu lepo.
Mal retorično, mal pa resno.
Saj veš vesolje ima svoj smisel za humor :).

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3028140

Strani: 1

crt sporočil: 27.441
Zadnja sprememba: crt 30.09.2023 07:02
[hostamox]
Ok vem, da nočeš napovedovat, vendar kako naj slovenija deluje, če začne ecb spuščati OM
? ... a je problem delovat v okolju spuscanja om? si hotel vprasat, kaj ce NE?
Kot si sam ugotovil, da so drugje temu primerna vsaj vrednotenja :).
Kake so npr opcije, da eu postaja tretji svet, to bi bil udarec temu, da je zivljenje kljub vsemu tu lepo.
Mal retorično, mal pa resno.
Saj veš vesolje ima svoj smisel za humor :).
osebno to jemljem resno. pri tem definiram "tretji svet" kot okolje, za katerega je znacilno vsaj naslednje:

- oblast nima ravno kontrole nad dogajanjem, ce pa ze ima, bi bilo boljse, da v tistem ne bi
- kakrsnakoli ekonomska uspesnost, ki je za druge kot svojega nosilca vsaj nevtralna (torej: ni mocno negativna; to, da vse okoli sebe nategnes in spizdis, pac ni tezko ane) se dogaja ne zato, ker je v tem okolju, temvec kljub temu, da je v tem okolju
- nestabilni amo tamo skakajoci ekonomski kazalci in valutna razmerja
- razsute javne in drage zasebne storitve (to slednje seveda se zlasti velja za majhne trge)
- vrhunske tehnoloske resitve niso ali so zelo omejeno na voljo
- mestoma se to malo razsiri se na osnovno infrastrukturo
- pomemben del vzdrzevanja kolkor-tolko standarda pomenijo transferji pomembnega dela populacije, ki dela zunaj drzave

(zadnja alineja bi znala biti malo problematicna v smislu, da lahko da je ta proces zelo sirok, potekajoc po celotnem danes razvitem svetu. manj se dotika usa zaradi njihove posebne geografske in dominantne vloge, ni pa ravno da se ne ali da se ne more bolj.)

mislim, da to absolutno je smer razvoja. we are all emerging markets now ni misljeno samo po borzni plati.

s posebnim dopisnikom iz uk (ex nemirnim) se dnevno pogovarjava o zivljenju, vesolju in sploh vsem. vedno znova se vracava k pojmu "managed decline" - kako da je uk kljub brexitu precej posrecen primer tega, kako naj se v bivsem gospodarju sveta udomaci prepricanje, da mu ne nese vec tako dalec, ne da bi pri tem nastali rusilni izbruhi frustracij, v kogarkoli in karkoli ze usmerjeni.

... in kako da bi tako uspesno upravljanje tega procesa mogoce tezko videli drugod po svetu. zakaj - mogooce ker imajo v uk enostavno ze polno kvoto klanja med sabo (zgodovinsko so se res portudili) in so dovolj temeljito nabasani na tistem otoku, da to vodi do neke japonski podobne kulture sobivanja oziroma bolje receno dovolj mirnega prenasanja drug drugega. nasprotni primer temu pa ni samo brdoviti balkan.

pogovarjava pa se tudi o tem, da je to zelo dolg proces, ki se v primeru uk dogaja s pozicije toliko speha, da pravzaprav absolutno gledano ni nek grozen problem slabse ziveti. (ja, vsi vemo, da ljudje ponavadi udobnost in uspesnost merijo relativno na soseda, ta del je bil obravnavan v prejsnjem odstavku.) da je to sociolosko-kulturni ekvivalent japonske golden recession.

slucajno sem v situaciji, da imam nekaj osnovne predstave o zivljenju mladih, ki so prisli v slovenijo iz makedonije. v tem smislu tudi za slovenijo velja tole zgoraj glede speha. kakor bi onim, ki se za vsak drek, ki jim politicno ne pase, derejo, da to je pa drzavni udar, predlagal za prakso malo zivet kam, kjer so taki udari zares redna praksa, bi tudi onim "slovenija venezuela" predlagal vajo iz zivljenja v bistveno revnejsih drzavah, ker res ni treba dalec.

zdej seveda, speh ima pozitivno in negativno plat :) pozitivna je ta, da ti daje manevrski prostor za dokaj mirno sestopanje, kot opisano. negativna pa je ta, da ker ves, da ga imas, reces aaah sej pa itak ni treba, jaci smo od sudbine. potem je pa stvar lokalnih posebnosti, kaj kdaj prevlada. pri cemer se je treba zelo zavedati, da politiki niso padli z marsa, temvec so prisli iz ljudstva in so njegovo ogledalo.

pogosto recem, da blagor nam, ki smo se ze zavedali juge (torej ne prepozno rojeni), ker nam je lazje dojemati danasnji svet. ti sicer kakor razumem dejansko si prepozno rojen. vendar imam skozi tvoje pisanje vtis, da ti prav tako funkcionira najti nacin razumevanja in zivljenja v bolj kosmatem svetu.

pri vsem zapisanem (fakin romanu, se pozna da je jutro) pa moras absolutno upostevati, da je ponavadi pri mojih staliscih mocno ozadje naslednje:

- zaradi smeri studija sem zelo nagnjen k temu, da ne maram absolutnih izjav in da zelim pokriti vse moznosti

- zelo se strinjam, da je zadovoljstvo razlika med pricakovanji in realnostjo in da nam je pri tem dano vec prostora na strani pricakovanj, tako da so moji pogledi obicajno relativno pesimisticni tudi zato, ker to apriori razredci stevilo razocaranj :) (ljudje, ki so prepricani, da imamo pesimisti kislo zivljenje, jemljejo stvar povsem napacno)

Strani: 1