Zasebnost
3 min
Gorenjski župani za obnovo jeseniške železniške infrastrukture 1
38 min
Matevž Frangež: Evropa zaostaja in čutiti je njen strah
38 min
Ovire: če boste želeli oddajati stanovanje turistom, boste potrebovali uporabno dovoljenje. Imate ustreznega?
1 ura
Kako Gorenjci z zelenimi strehami in fasadami osvajajo svet od Skandinavije do Singapurja
2 uri
Evropski denar za lažji zeleni prehod
2 uri
»Digitalna preobrazba je danes najpomembnejša za uspeh.« Zakaj je večina podjetij pri tem neuspešna?
2 uri
ZDA so za štirikrat zvišale carine za kitajske e-avte. Kako se je odzvala Kitajska
2 uri
Slovenija še za pol leta podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko 1
3 ure
Kibernetski napadi DDoS: kakšno škodo delajo in kako se jih ubraniti (PRO)
3 ure
Ustavno sodišče zavrglo pobudo Fidesa in enega zdravnika glede nabora nalog med stavko 1
4 ure
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
4 ure
Kam so vlagali borzni guruji: Burry v zlato, Buffett v zavarovalnico
4 ure
Kontrole na mejah tudi poleti - šengen ne bo vstal od mrtvih 2
4 ure
Bonusi povprečno bruto plačo v financah pognali nad štiri tisočake
4 ure
Nadaljevanje prenove kirurške urgence UKCL za 13 milijonov evrov
5 ur
Podjetnikov opomnik: kaj vse morate vedeti pred poletjem
6 ur
NLB se krepi v Makedoniji
6 ur
Kavcijski sistem? Odločitev bo padla junija 1
7 ur
Kam se na lestvici top 100 podjetij z najboljšimi plačami uvršča SDH?
8 ur
Zakaj se v sadovnjaku obnese sejanje cvetočih rastlin in nizkorastoče soje

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

najobj sporočil: 31.972
Zadnja sprememba: najobj 29.09.2023 12:39
[Endimion]
> [OgnjenAnto]
> Če tudi naši politiki me bodo uskladilili odhodninsko lestvico v skladu z inflatornimi gibanji zadnjih nekaj let, bodo počasi prišli problemi.

Pojdi prosim gledat te lestvice za 15 let nazaj, in boš videl, da se še kako usklajuje z inflatornimi "pritiski". Ne zvezno, in ne z enakimi % vedno, a se.

> Slovenska delovna sila bo nekonkurenčna iz vidika bruto bruto stroškov. Neto izplen za slovenske delavce bo pa klaveren.

Netto dodana vrednost po zaposlenem v gospodarskih družbah je šla od leta 2008, do 2022 iz 35289€ na 55688€. To je povečanje za 57%! In ker je število zaposlenih sedaj celo nekaj več, kot celota ustvarimo veliko več kot smo takrat. In če greš za vsa leta gledati povprečne plače, boš videl da solidno jahajo z ustvarjeno dodano vrednostjo. Le kapital je bil vmes tepen, pa je dobil manj ali pa kdaj nič.

In razloži mi klavrn izplen za primer države, kjer morejo ljudje na bančne račune leta za letom pospravljati po milijardo letno? Poglej si bilten banke Slovenije. Ta grižast, klavrn narod je od leta 2008 do 2022 v špajzo (na bančne račune) pospravil od 12 milijard na 27 milijard.

> Ljudje bodo sami odhajali ven iz Slovenije, delovna mesta pa tudi. Če na to dodamo še demografski problem starajočega prebivalstva, pridemo do štale.

To poslušamo odkar smo samostojni. Če ne boste vitki, estonski, etc.. konkurenčni, vas bo zmanjkalo.


Slovenija je imela leta 2002 2.01 milijona prebivalcev. Hrvaška 4.5. Leta 2022 jw imela Slovenija 2.06 milijona prebivalcev, Hrvaška pa 3.8. Mi smo pridobili za en Koper prebivalcev, na Hrvaškem pa izgubili za en Zagreb ljudi! Pri nas je razmerje zavarovanci : upokojenci 1.62, na Hrvaškem pa 1.33. Na vrhu konjunkture!

Zgoraj v članku.. povprečna brutto plača v Zagrebu (glavnem mestu!) Je 1765€. No v Ljubljani je pa 2430€. Pa ne mi o Javnem sektorju v Ljubljani, ker je v Zagrebu lih tako! In cene so praktično enake veš.

Primerjat Hrvaško in Slovenijo je s plačnega vidika približno tako, kot če primerjal Slovenijo in Nemčijo. Lahko mi ukinemo vse prispevke in davke, pa bodo naše plače še vedno izgledale smešno napram nemškim.
... čuj, sicer nima glih neposredne zveze z davki v Sloveniji in na Hrvaškem, ampak pred leti je Tadej Kotnik tukaj www.finance.si/eksod.../a/8964180 napisal, da so se nad svojo vitko državo navdušeni Estonci več kot dve desetletji vztrajno odseljevali in jih je za odseljevanje skoraj zmanjkalo ... no, ampak ker so zdaj prišli novi res "demokratični" časi, je vprašanje - noben na "demokratičnem" zahodu o tem nič ne piše - koliko prebivalcev bo v vitki Estoniji še ostalo, ko bodo - če jih že niso - podobno kot v sosednji Latviji "demokratično" izgnali www.rtvslo.si/svet/e...ije/682225 še tiste preostale v Latviji rojene in celo življenje v Latviji živeče ostarele Ruse, ki tako kot njihovi mlajši rojaki - vsak četrti prebivalec Estonije en.wikipedia.org/wik...mographics je (bil) Rus - pred z Rusi etnično očiščeno zahodno "demokracijo" v Rusijo niso odšli že sami ...

P.S.: ne zameri, ampak tvoj post sem za izhodišče svojega mogoče malo drugačnega razmišljanja izbral zaradi tiste "vitke" Estonije, ker Finance malo preveč pišejo samo o financah, ampak življenje - nikoli ni bilo, danes pa sploh ne - niso samo finance ...