Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

BorutHocevar sporočil: 1.534
[Glavni forum] Tema: Zakaj je trg elektrike karikatura trga
[#3006833] 19.09.22 20:50 · odgovor na: 1011Arist (#3006829)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: BorutHocevar 19.09.2022 20:52
[1011Arist]
To, kar ti predlagaš, bi zahtevalo, večje akumulacije pri hidroelektrarnah, ki jih ni pri nas kam umestiti v prostor ali pa nenehno vklapljanje in izklapljanje Brestanice, ki kot plinska lahko hitro reagira.
Hm...zakaj bi bi bilo treba več vklapljanja in izklapljanja TEB, če bi bila proizvodnja elektrike gospodarska javna služba, in ne tržna dejavnost?
Posebej pa sedaj, ko imamo še dodatne probleme, ki jih povzročajo sončnice (veliki nihaji proizvodnje), bi bila regulacija veliko težja in dražja od tega, kar imamo sedaj.
Po občutku bi rekel, da velja nasprotno in trg sam po sebi povečuje dinamiko dogajanja in otežuje regulacijo...
To da se je lajna s spitzenkandidati spravila na nekaj, kar deluje in tudi ceno postavlja dosti dobro (saj si verjetno prebral današnji Bandljev članek), je samo metanje megle in prelaganje odgovornosti, za posledice, ki so jih povzročile uvedbe za EU zelo škodljivih in nesmiselnih sankcij.
O tem sicer nisem pisal v članku, vendar pa - se mi zdi - potrjuje moje razmišljanje. Poglejva z drugega zornega kota. Na trgu elektrike je ogromno nekih političnih interesov. Bili so že pred energetsko krizo. Na primer dekarbonizacijski pritiski, zahteve za blažitev energetske revščine in še kaj.

Zelo verjetno bodo politični pritiski na trgu elektrike vedno. Taki ali drugačni. Primerjajva z denarnim trgom. Tudi tam so ogromni politični pritiski, vendar velja, da morajo biti centralne banke vsaj približno samostojne.Takšne inštitucije na elektrotrgu ne bo nikoli.

Zakaj se potem sprenevedamo, da imamo dober elektro trg? Imejmo raje gospodarsko javno službo za proizvodnjo elektrike...

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3006833

Strani: 1

1011Arist sporočil: 1.061
[Glavni forum] Tema: Zakaj je trg elektrike karikatura trga
[#3006834] 19.09.22 21:03 · odgovor na: BorutHocevar (#3006833)
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: 1011Arist 19.09.2022 21:13
[BorutHocevar]
> [1011Arist]
> To, kar ti predlagaš, bi zahtevalo, večje akumulacije pri hidroelektrarnah, ki jih ni pri nas kam umestiti v prostor ali pa nenehno vklapljanje in izklapljanje Brestanice, ki kot plinska lahko hitro reagira.

Hm...zakaj bi bi bilo treba več vklapljanja in izklapljanja TEB, če bi bila proizvodnja elektrike gospodarska javna služba, in ne tržna dejavnost?
Očitno se težko razumeva. Imaš vključeno NEK, in TEŠ ter nihajočo porabo vsak dan, kot vidiš na grafih ELES.

Če imaš zgolj javno službo znotraj Slovenije, lahko profil porabe zagotoviš, da kuriš NEK, dodaš TEŠ s polovično močjo okoli 300 MW, dodatnih 500 MW med 8 in deseto uro in dodatnih 700 MW med 19 in 21 uro pa dosežeš s spuščanjem različne količine vode iz akumulacija ali iz AVČ in s prižiganjem in ugašanjem Brestanice.
Skratka operater se more prilagoditi porabi, če bi bil izoliran, kot ti predlagaš.

V sedanjih tržnih razmerah pa je del veliko večjega EU sistema, Nuklearko ima ves čas na polno, danes ima sicer TEŠ izklopljen, ker je vode celo preveč in viške proda Italijanom.
Ko bo imel primanjkljaj pa bo s tem denarjem kupil nekaj od Madžarov.
Brestanico ima cel dan izklopljeno, po tvoje pa bi jo moral v dnevu prižigati, ugašati, jo dati na polovico moči ali manj, itd...

Mislim, da le redki razumejo, da je elektroenergetski sistem možno neukim predstaviti z vožnjo bicikla.
Če imaš preveč moči, cesta pa se začne spuščati, začneš hitreje vrteti in imaš večjo hitrost.
Analogno je v elektro sistemu, če je energije preveč se ti poviša frekvenca in naraste napetost, kar pomeni da lahko ljudem uničiš naprave.
Skratka preveč proizvodnje je treba takoj znižati in to nima novene veze s trgovanjem, špekulanti in podobnimi oslarijami, ki jih zadnje dni berem.

Strani: 1