Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

0430ABAKU sporočil: 1.757
Kaj sploh je samopreskrba?
Je to, da moraš vse pridelati sam? Da mora vse pridelati družina? Ulica? Občina? Okraj? Regija? Država? Evropska unija? Celina? Planet?

Zakaj je pomembno, da dobim in jem prekmurski paradižnik, če mi je istrski in italijanski geografsko bližje? Tudi vino (trta) je bližje iz Vipave kot s Štajerske.
Zakaj bi torej uvažal s Štajerske? Kaj pa če mi Štajerci ali Prekmurci zaprejo dobavo?

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2832798

Strani: 1

hostamox sporočil: 8.460
Če bi hotel resnično samooskrbo bi bilo najlažje nameniti tisti subvencijski denar za nakup zemlje v tujini. Že npr za polovico tega budgeta bi letno kupili cca 10
000 ha. V 10 letih bi povečali fond njiv za 50 procent.

Podpirate nerentabilno pridelavo nima smisla v večjem obsegu.

Na nacionalnem nivoju so bistvene dnevne kalorije ne pa količina hrane. To bi moralo pri nas izhajat iz govedine, se več mleka in mlečnih izdelkov, svinjina je verjetno nekje na maximumu, več jajc ker je višji izkoristek žit kot pri reji prašičev in manj piščancev .
Zelenjava je povečini luksuz in kot taka ni nujno potrebna.
Mogoče le zelje in krompir.

In seveda pšenica in sladkorna pesa.
Pri pšenici mislim da je dovolj 50 kg na osebo letno ob pridelku 5 t/ha , to znese 20.000 ha ali 10 procent potencialnega njivskega fonda.

Kmetijska politika kot trenutno je , ni slaba. Lahko bi bila boljša lahko pa še veliko slabša.

Gremo lepo v smeri švicarskega sistema. Rabimo verjetno še kako desetletje, dve.

Erjavec pa ni ravno persona, ki bi delal v korist vseh.


Sam se zavzemam za kmetijstvo brez subvencij in dobro regulativo.

Strani: 1