Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Jemo manj kakovostno predpakirano hrano kot v Avstraliji, Veliki Britaniji in Kanadi
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
[#2787502] 06.08.19 12:34 · odgovor na: (# 2787454)
[vickibedi]Nekako ni. A hrana pod Proconija je zate junkfood? Vecina slovencev se prehranjuje precej slabse od tega (cisto vse menze imajo slabso ponudbo).
> [bc123a]
> > [vickibedi]
> > > [bc123a]
> > > Predpakirana hrana je nekaj, kar je pri nas se vedno treba skrivati, je za luzerje, mislijo ljudje.
> > >
> > > V UK je kvaliteta te hrane seveda boljsa, ker se z njo prehranjuje srednji ali pa celo visji srednji sloj (nizji je itak navajen samo iz takeoutov nositi absolutni junk).
> > >
> > > V Tescu dobis recimo sendvice iz Angus govedine za malico, predpripravljeno hrano za vecerjo pa imajo tako postavljeno, da si izberes jed, prilogo, in se kvalitetno vino za zraven. In cene hrane v tej "deluxe" kategoriji niso ravno nizke.
> > >
> > > Za reveze pa pita v ovitku, ki je slana, nabutana z natrijevim glutaminatom in gostili.
> >
> > Angleži v tem pogledu gotovo niso merilo, ker oni (žal) ne vedo - kaj hrana sploh je :)
> >
> > Sicer pa se je treba predpripravljene hrane (v vseh oblikah) čim bolj izogibati. Prav neverjetno je to, da je možno pripraviti hitropripravljen zdrav obrok (v skoraj enakem času, kot ga porabiš za pogretje konzerve)...
>
> Govoris na pamet. "Pogretje konzerve" kaze da zivis v 70tih.
Ok, četudi je pakirana v topshit termo plastiki(in pogreta v mikrovalovki), je junkfood še vedno junkfood, ane ?
Konzerve asociiramo z veliko soli, natrijevim glutaminatom, da nazaj vneseta okus, ki ga hrana izgubi ob klasicnem postopku pasterizacije (ki vkljucuje segrevanje zaprtih konzerv na 70 stopinj ali vec, zato so tudi sestavine druge - recimo Heinz ima prav svojo posebno vrsto "baby carrots" ki so trdi kot les, ko so svezi, da so po postopku pasterizacije ravno prav mehki za v juho).
Tehnologije kot so proconijevi pogrej in pojej in tisto kar vidis v angleskih supermarketih, so za proizvodnjo kratkotrajno pakirane hrane, ki mora biti v hladilniku in zdrzi max 2 tedna. To se doseze predvsem z izrazito cistim (sterilnim) nacinom proizvodnje, hrana ni konzervirana v smislu klasicnih konzerv, zato mora biti v hladilniku.
Skratka, velikanska razlika.
Neposredni odgovori na sporočilo št. 2787502
Strani: 1
[#2787627] 06.08.19 20:41 · odgovor na: (# 2787502)
[bc123a]Ko sem na spletu iskal kaj o Proconiju, sem naletel na podatek o marži. Preseneča me, da imajo veliki trgovci v Sloveniji marže pri Proconijevih jedeh več kot 40 odstotkov. Bom pogledal še v Lidlu in Hoferju, pri njih je marža precej nižja - 18 odstotkov, če sedaj že prodajajo Proconijeve jedi, so cenejše.
Tehnologije kot so proconijevi pogrej in pojej in tisto kar vidis v angleskih supermarketih, so za proizvodnjo kratkotrajno pakirane hrane, ki mora biti v hladilniku in zdrzi max 2 tedna. To se doseze predvsem z izrazito cistim (sterilnim) nacinom proizvodnje, hrana ni konzervirana v smislu klasicnih konzerv, zato mora biti v hladilniku.
»Proconi ... Francozi so jim odprli tudi vrata na francoski in nemški trg. Proconi tako že prodaja svojemu solastniku in nemškemu Aldiju. Na tujih trgih tako ustvarijo več kot 60 odstotkov prihodkov. ... Proconi prodaje v Sloveniji ne povečuje. "Jezi me, ker imajo veliki trgovci v Sloveniji tako velike marže. Pri naših jedeh se začno pri 40 odstotkih. Pri Lidlu in Hoferju, kamor pa nam ni uspelo prodreti, so te precej manjše, saj se gibljejo okrog 18 odstotkov. Končna cena naših jedi je tako pri velikih trgovcih precej višja, zato prodamo manj, kot bi lahko ob manjši marži," je povedal Salavec.« www.finance.si/246448 (10.05.2009)
Strani: 1