Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

vickibedi sporočil: 11.564
[bc123a]
> [NemirniTujec]
> > [bc123a]
> > Kitajska je hudo odvisna od sveta, ki kupuje izdelke, ki jih ne morejo prodati na notranjem trgu (ker so predragi), obenem pa niti v prejsnji krizi ni dozivela nobene katarze. Baloni se tam napihujejo ze krepko vec kot deset let, shadow banking sektorj je ogromen in samo partijska prisila drzi zadeve pokonci.
>
> Kitajski izvoz je 20% bdp. Slovenski je 80%, Nemski 50%. Ocitno partijska prisila ni zanemarljiv faktor stabilnosti.

Pri kitajski je problem rast BDP. Slovenci in svabe smo lahko ful zadovoljni z 2% rastjo, ob tem imamo celo idealno zaposlenost.

Kitajska je navajena rasti po 7-10%. Ze leta nazaj sem bral lestvico, kako je potencialni druzbeni nemir na kitajskem odvisen od procenta rasti: pod 7% je baje potencial za grde revolte proti partiji, vkljucno z uradno nedovoljenimi strajki.

Kitajska na 2% rasti bi bila kot Cernobil.
Počakaj še nekaj časa; ko se bo povprečnemu Kitajscu dvignil standard na nivo evropskega, se bo tudi njihova rast prilagodila naši.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2784015

Strani: 1

bc123a sporočil: 47.182
[vickibedi]
Počakaj še nekaj časa; ko se bo povprečnemu Kitajscu dvignil standard na nivo evropskega, se bo tudi njihova rast prilagodila naši.
Saj to je tu point problema. Ni nacina da se kitajski povprecni standard dvigne na zahodnega, ker se bo prej vse sesulo in ne bodo konkurencni. Ne morejo biti svetovna manufaktura s taksnim povprecnim standardom.

Stanje, v katerem je sedaj svet je precej nestabilno, ker zahod ne raste vec dovolj (enakomerno), da bi za sabo fural prikolice, odvisne od njegovih potrosnikov.

Strani: 1