Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

pirdih sporočil: 170
[rednaka]
Če se ne motim, se pogojna obsodba za nekatera kazniva dejanja po določenem času izbriše iz kazenske evidence? Pravniki bodo vedeli podrobnosti.
Lp, Andreja
Google pravi, da kazenski zakonik pravi, da:

Zakonska rehabilitacija in izbris obsodbe

82. člen

(1) Z zakonsko rehabilitacijo se izbriše obsodba iz kazenske evidence in prenehajo vse njene pravne posledice, obsojenec pa velja za neobsojenega.

(2) Za obsodbo velja pravnomočna odločba kakor tudi spremembe te odločbe z amnestijo ali pomilostitvijo.

(3) Obsodba se izbriše iz kazenske evidence v določenem roku, od takrat ko je bila kazen izvršena, zastarana ali odpuščena, če obsojenec v tem roku ne stori novega kaznivega dejanja.

(4) Roki iz prejšnjega odstavka so:

1) za obsodbo, s katero je bil storilcu izrečen sodni opomin, in za obsodbo, s katero mu je bila odpuščena kazen – eno leto od pravnomočnosti sodne odločbe;

2) za pogojno obsodbo – eno leto, od takrat ko je potekla preizkusna doba;


Zdaj pa nazaj na članek v Delu in računat, kdaj bi to bilo. Na okrajnem sodišču je bila obsojena januarja 2014, dobila je 3 leta preizkusne dobe.
Kdaj se je to začelo šteti - januarja 2014 ali pa ko je bilo konec vseh pritožb, ne vem.

Lep dan.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2781425

Strani: 1

lea1 sporočil: 393
Načeloma sodba obstoji, ko je pravnomočna, rok za pritožbe je načeloma kratek. Ker očitno v tem primeru ni bilo pritožb, je sodba bila pravnomočna nekje začetku februarja in če vzameš 3 leta + 1, je po zakonu nekaznovana . Tako da si lahko privošči to izjavo.

Strani: 1