Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Putin je Rusom prepovedal letenje v Gruzijo

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

NemirniTujec sporočil: 5.659
[Glavni forum] Tema: Putin je Rusom prepovedal letenje v Gruzijo
[#2780956] 24.06.19 20:31 · odgovor na: Endimion (#2780943)
Odgovori   +    2
[Endimion]
Vprašanje je, se enkrat, koliko je imeti Blue water navy sploh v ruskem interesu.

To je drag spas. In ZDA vzdrževanje tega Forward deploymenta zelo veliko stane. Ameri to morajo plačati al pa jih ni nikjer. Do prve cone njihovih interesnih koncev so 1000-km.

Rusija ima interesno cono na svojih mejah. Saj se ne vtikuje v arabski polotok... in kaj drugega. Delajo red na svojem koncu. In to je tudi edina stvar ki jo Trump solidno razume.

Njena geografija je tudi taka da 3/4 njene obale 6m letno pokriva led. Imet v takem neko Surface Fleet v smislu Ameriške mornarice... je fail. Finančni fail. In strateški fail. Imet močno floto letalonosilk je tako drago da bi težko to opravičil.
Ruski interes ne obstaja, vprasanje je putinov interes. Se noben absolutist ni nikoli rekel, da ne zeli SE VEC moci in se vec vpliva. Nobene veze nimajo strategije in interesne cone, samo za financni fail gre. Tip nima dnarja, ce bi imel, bi se se kako pederisil z letalonosilkami :-)

Kitajci rovarijo po afriki in po j ameriki, ker imajo s cim. Tudi Putin bi, ampak bdp rusije je 10x manjsi od bdp kitajske. Rusi so faktor zgolj zaradi surovin in nuklearnih ostankov sovjetske zveze. Nataliteta je v kurcu, pocas bojo materam zaceli obljubljat penzije za vsakega froca. Ti nuklearni ostanki so tudi edini razlog, da jim drzave niso razfukali amerikanci ali kitajci, ki so obojni vedno lacni.

Morda... ko bodo dovolj prisli k sebi, bodo po svetu rovarili tudi Indijci. Rusi pa so se ena pocasi sesedajoca se druzba, tako kot Velika Britanija - samo da se je Britanija zacela sesedati 1914, SZ pa sele v osemdesetih. Putinovo pametovanje zadnjih 10 let na podlagi izvazanja surovin na zahod je dead cat bouncing, podobno kot britansko poziranje z vojsko po svetu, medtem ko so v bistvu od ww1 naprej en hudo predvidljiv pasji lajez na ameriskem povodcu.