Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

gobim sporočil: 467
[FIN-311684]
Če bi banke še naprej ostale v državni lasti, kakšno je zagotovilo, da se zgodovina ne bo ponovila in bo ponovno namesto 1,5 milijardne sanacije v bančno luknjo vrženih novih 5 milijard iz katerih se bo financirala nova kraja državljanov? Problem je v slovenskem socializmu v katerem ni odgovornosti in vedno zmaga našizem. Kje je več sreče, v kapitalizmu ali socializmu, sta se spraševala Žižek in Peterson? V Sloveniji zagotovo v slovenskem socializmu in v državnem lastništvu bank, ki so omogočile, da je politika tebi nič, meni nič, preko Dutb razdelila naših 5 milijard, za kar ni nihče odgovarjal, niti ne bo. Mislim, da večina Slovencev raje vidi banke v tuji lasti, kot da slovenska politika mešetari z njimi in ustvarja pogoje za nove večmilijardne dokapitalizacije.
Problem ni državno lastništvo, problem je kvaliteta politične elite. Če nimaš politične elite, ki ima voljo in znanje, da zaščiti nacionalne interese (zaradi nacionalnih interesov država sploh obstaja) ti tudi odsotnost državnega kapitala ne bo nič pomagala. Nasprotno še huje je, ko začne državo pleniti privatni kapital. Lep primer za to so ZDA. In kot državljan imaš v tem primeru bistveno manj šans , bistveno bolj si ranljiv. Zakaj? Ker ima privatni (predvsem veliki) kapital bolj proste roke , manj omejitev kot država in je praviloma bolj neusmiljen in krut.

Država je edina šansa, ki jo ima navadni državljan v odnosu do velikega kapitala. Ko se države polasti kapital je navadni državljan praktično brez obrambe. Podobno velja za državo. Dokler država kontrolira svoj finančni sektor še ima nekaj suverenosti. Ko te kontrole ni več, je na milost in nemilost prepuščena lastnikom bančnega kapitala.

Kot sem že rekel, je to stvar ambicij. Hočeš biti subjekt ali objekt. Boš sam odločal o svoji usodi ali bodo to delali drugi. Tudi pes je zadovoljen, da ima redno hrano a mora zato hoditi na vrvici. Volk se mora boriti za preživetje, a je svoboden. Stokrat raje sem volk kot pes.