Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

shevchenko sporočil: 18.121
Daj nehaj že srati s temi 10%.
Vrzi številke na mizo al pa drži gofljo.
katere stevilke? na sursu izracunavajo inflacijo metodolosko neustrezno. preprican sem, da to pocnejo zanalasc, ker s tem drzijo stango izjemno ekspanzionisticni monetarni politiki. tako da o teh cifrah sploh nima smisla izgubljati casa za debato.

ko govorim o 10%, govorim o inflaciji nekoga (mene), ki ne zapravi vecino denarja za osnovne zivljenjske potrebscine in zivi v kraju, kjer so cene nepremicnin dobesedno podivjale. pri kruhu in mleku je inflacijo najlazje meriti in verjamem, da jo znajo izmeriti celo na sursu.

cesa pa na sursu ne upostevajo:

- gres na limonado in placas 3 eur.
- gres na pir in si srecen, ce placas samo 3 eur.
- tortice so standardno cez 3 eur, lchf cez 4
- gres pogledat cene nepremicnin in gres takoj zatem na nekaj krepkega, da se malo pomiris.
- najemnine se na obali in v lj zvisajo vsako leto za cca 10%. ce ze ne upostevajo realnih cen nepremicnin, bi lahko upostevali vsaj to. ampak realne cene, ne njihove domisljijske. zdej seveda, ce zivis v vukojebini, tega efekta ni. trenutno (2019/03) tole surs vrednoti na 6.4% glede na 2018/03, ampak seveda je to povprecje za vso drzavo. in verjetno ima v kosarici zanemarljivo majhen delez...

dajmo torej nasteti stevilke (2019/03 proti 2018/03):
pxweb.stat.si/pxweb/...ZP/&lang=2

goriva in energija: 3,9%
dejanske najemnine + stroski: +6,4%
storitve: +3,2% (yeah, I wish...)
zasebno zdravstveno zavarovanje: +8,7%(!)

cene stanovanj pa vemo koliko so sle gor, to je 15%, torej v ljubljani in na obali se nekoliko vec. ampak seveda tega surs sploh ne uposteva, kar je seveda skregano z vsako logiko, ker ima 99.9% Slovencev streho nad glavo. Vazno, da so njihovi gospodarji na koncu srecni s stevilko, ki jo na koncu naracunajo in lahko naprej filajo banke z denarjem i nikome nista.

ampak nad cim se pa folk tule na forumu pizdi: nad ceno javnega prometa v ljubljani, ker je zadaj jankovic. nad vsem ostalim pa se ne pizdi. bolano...

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2769406

Strani: 1

Endimion sporočil: 6.957
JKer se na ravni države Inflacija ne meri pri Enemu ukrajincu(!) ampak se sponderira porabo vse države, potem bova pogledala kolikšen ponder imajo v porabi te tvoje reči:

Pivo: 1,0%
Tortice: 1.0%
Najemnine: 1,5%

In te imajo v povprečju tudi največji dvig.

A ti lahko razumeš da imajo tako nikakav ponder, da je vse skupaj nula? ja 0,01 * 0,06=6x10-4 IN točno za toliko je povečana (v deležu) poraba na najemninah glede na celokupno košaro reči.

Pred kratim je oštir po 10 letih dvignil ceno pira iz 2,2 na 2,4, oziroma za nekih 8%. A mi češ reči da je inflacija 8%?

Mislim, če imaš ti dieto sestavljeno iz tortic in pira... jah pol najverjetneje je tvoje življenje nekaj dražje ja... v splošnem pa ne :)

Strani: 1