Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

bc123a sporočil: 47.139
[shevchenko]
> Ni res. Kar se same matematike tice racunas za naprej, zato pa racunas z verjetnostnimi porazdelitvami. Seveda ce gre za kvantno fiziko, bos precej dobro zadel, pri ekonomiji pa bolj tako-tako.

Hja. S tem, da ima kvantna fizika vpliva na zivljenje slehernika bolj ali manj nic, ekonomija pa prekleto veliko. In tam nam stalno poskusajo prodati "matematicne resnice"

pa ne da ne maram matematike, ravno nasprotno, zato me se toliko bolj boli, kako jo nekateri zlorabljajo za svoje ekonoMske nesMisle
No kvantna fizika ima na tvoje zivljenje ohoho vpliva, da ne izgines recimo sedaj v prah nica in da te gravitacija drzi na tleh :)

Drugace se pa strinjam - da se ljudje zavedajo da je treba racunati s porazdelitvami je ze velik del zavedanja, kako tezko je napovedovati prihodnost, potem pa se pride tisti del, ki mu recejo "black swan event", torej dejstvo da so ocene porazdelitev empiricne in da bi popolna porazdelitev zahtevala opazovanje neskoncno casa.

Klasicen primer je recimo upad cen nepremicnin. Ce je tvoj horizont bil 10 let in se je pisal 2017 je bila verjetnost upada cen 0, ker se v 10 letih to nikoli pac ni zgodilo. Ce si na podlagi tega sel investirat, si bil pac idiot :)

Matematika za to ni kriva.