Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

rednaka sporočil: 221
[FIN-547190]
Dokler so na UKC občasno gostili vrhunskega izraelskega kirurga za težje in težke primere, ni bilo problemov. Ko so ga iz čiste zavisti zaradi izplačanih honorarjev uspeli zavreči, se je začela velika kalvarija na oddelku. Žal je očitno ekipa globoko podpoprečna v svetovnem merilu, želela pa bi si priznanj in visokih zaslužkov. Zelo, zelo očitno.

Ali bi lahko dobili imena in priimke te ekipe, ljudi, ki so zakuhali odstranitev Izraelca in lastno ustoličenje? In nadalje, ali se lahko tem konkretnim osebam izreče doživljenjska prepoved opravljanja tovrstne kirurgije?

Verjetno ne poznate dovolj preteklega dogajanja, sicer ne bi tako hvalili dr. Mishalyja. Bil je zadolžen ne le za operacije v UKCL, ampak tudi za usposobitev in nadzor domačih kirurgov, česar ni uresničil.

Mednarodna komisija, v kateri sta bila poleg dr. Gregoriča in ostalih tudi dva nizozemska otroška srčna kirurga iz centra v Leidnu, je pri nadzoru programa v Mishalyjevem obdobju 2007-2014 ugotovila najmanj štiri nepotrebne smrti v zgolj enem bolj podrobno preiskanem letu (2012). Mednarodna komisija je bila v poročilu v 2015 zelo kritična do vloge Izraelca Mishalyja, o njem je ugotovila:

- Ravnanje Davida Mishalyja, tako v vlogi kirurga kot kirurškega nadzornika, je popolnoma neodgovorno, ugotavlja komisija. Je sicer dobro usposobljen kirurg in ima dobre človeške lastnosti, a to ne opravičuje naslednjega:
- Pogosto je zapustil državo, ko so bili bolniki še na operacijski mizi, in jih pustil v rokah neizkušenega kirurga, ni kazal skrbi za stabilizacijo bolnikov po operaciji.
- Večkrat je predolgo puščal bolnike na zunajtelesni membranski oksigenaciji ali prostinu, kar je podstandardna terapija in ni v skladu z mednarodnimi smernicami.
- Kot vodja se ni odzival na zahteve intenzivistov in kardiologov za hitro vnovično operacijo bolnikov v stiski, ni tega naročil mlajšemu kirurgu niti ni bil pripravljen sam reoperirati.
- Napake pri odločanju o operacijah srčnih napak pri otrocih.
- Nezadostno usposabljanje Roberta Blumauerja, ki ga je obdržal na položaju kirurga tudi, ko je bilo očitno, da ni usposobljen. Mishaly je po ugotovitvah komisije vsa leta v UKCL opravljal približno dve tretjini vseh težjih operacij.
- Prezrl je usposabljanje in ignoriral drugega specializanta Janeza Vodiškarja.
- Pogosto ni pripravil nobenih poročil o operacijah.
- Kot glavni kirurg je pokazal izredno slabe vodstvene sposobnosti.

O tem smo leta 2015 in tudi že prej pisali v Financah, glej članek www.finance.si/88348...m-skrivali in članek www.finance.si/88358...o-v-celoti .

Lp, Andreja

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2761846

Strani: 1

FIN-527377 sporočil: 971
Če lahko komentiram, je torej tujec kriv, ker ni ustrezno izobrazil naših kadrov? Nič ne vidim vsebinskega odgovora ne komentar predhodnika o internih sranjih vase zagledanih zdravnikov na UKC.

Tudi moje izkušnje z UKC v zadnjih dveh desetletjih so klavrne. Če bi bil odvisen od dobre volje predstojnika in vrstnega reda operacij ledvičnega raka, bi bil danes že vsaj leto dni pokojni. Nekoč elitna inštitucija je postala leglo poprečnežev, ki se vidijo v globalni zdravniški smetani. Špice grejo ven, za dober denar, poprečneži pa "blestijo" doma in si dajejo duška s "strokovnimi potovanji" po kongresih v zanimivih krajih. Malo je izjem. Mimogrede, blesteč primerek, ginekolog, je strasten lovec in hodi le na taka strokovna srečanja, kjer ima možnost streljati divjad po napornem delovnem dnevu...

Verjemite ali pa ne, situacijo na UKC spremljam od njegovega nastanka, sprva sorodstveno, nato poklicno, danes s stališča potencialnega pacienta.
jsvetlin sporočil: 53
Po tem poročilu, ki ga je bilo nekdaj možno najti na netu, je imel Mishaly smrtnost približno 2%, slovenska kirurga pa 4% in 10%. Če je on delal bolj zahtevene operacije, potem te številke čisto dosti povejo.

Strani: 1