Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Rad grem v Hofer, še rajši pa na Amazon

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

kren sporočil: 1.344
Tržni delež največjega slovenskega trgovca je v zadnjih letih upadel, tako kot drugim tradicionalnim trgovcem. Še najbolje svoj delež ohranja avstrijski Spar.

Tradicionalni trgovci, torej trio Mercator, Spar in Tuš, so podcenili grožnjo diskontnih trgovcev
Še večji problem kot to, da so diskontni (in internetni) trgovci prevzeli tržni delež tradicionalnim trgovcem je, da so jim zbili marže (če so hoteli obdržati kupce, so pač morali znižati cene in marže). Mercator in Tuš je najbolj zjebal upad marž (in s tem zaslužka). Bolj kot upad tržnega deleža. Trgovec lahko preživi tudi z manjšim tržnim deležem, brez dobička pa ne. Vsaj ne dolgo.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2748166

Strani: 1

jani1974 sporočil: 3.688
[Glavni forum] Tema: Rad grem v Hofer, še rajši pa na Amazon
[#2748190] 16.12.18 17:23 · odgovor na: kren (#2748166)
Odgovori   +    17
Bodo že preživeli.
Če lahko v Avstriji in Italiji preživijo z nižjimi maržami in višjo ceno delovne sile, bodo pa še pri nas.
Ni pa tako strašno enostavno, kot so mislili razni Jankovici, Tusi in Todorici.
bacco979 sporočil: 895
[Glavni forum] Tema: Rad grem v Hofer, še rajši pa na Amazon
[#2748314] 17.12.18 09:01 · odgovor na: kren (#2748166)
Odgovori   +    2
Jah, načeloma klasični trgovci ne morejo konkurirati diskontom s cenami. Razen če drastično poslabšajo kvaliteto izdelkov. Prednost klasičnih trgovcev naj bi bila v večjem asortimanu, postrežnih linijah, kvaliteti postrežbe... in v tujini to še vedno nekako funkcionira, kljub temu da diskonti povečujejo tržni delež.

V Sloveniji pa je situacija malo bolj specifična. Zaradi majhnosti trga, se rast diskontov precej bolj pozna pri ostalih trgovcih, poleg tega imamo prav nenormalno gostoto trgovskih površin. Za povrh pa s(m)o Slovenci pri hrani še škrti... in imajo/imamo neko čudno percepcijo, da diskonti ponujajo nizke cene in super kvaliteto.

Kar se tiče pa Amazona, pa se ni ravno za bati, da bo v kratkem prišel do nas. Sploh pa ne s svežimi živili. Še precej večje države od Slovenije pokriva kar lepo iz Nemčije.

Strani: 1