Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

alek14 sporočil: 10.513
Zadnja sprememba: alek14 14.11.2018 05:55
[]
V samem bistvu sistema je vgrajena tekmovalnost. Seveda tisti, ki ima velik tržni delež, bo največ namenil temu, da ga ohrani - z vsemi sredstvi, manjši, agilnešji pa mu žele ta delež odškrniti.

Torej, v bistvu gre za tkemovalnost, zdravo ali nezdravo. Med podjetji.

Posamezniki pa bi zvečine radi z ne preveč vložka in tveganj čim več pobrali zase. Tudi tu je potrebna zvrhana mera iznajdljivosti. Mladi se uče od starejših in jih potem prešišajo, ko se ti ulenijo.

Na koncu koncev je v samo bit človeštva vgrajena povprečna 2,8% gospodarska rast... včasih greš korak nazaj, da boš naslednjič šel dva naprej.

Za sedaj je še tako, ker tudi migracije zagotavljajo tekmovalni duh. Vsaj na dolgi rok.
Gospodarska rast okoli 3% je v zadnjih 100.000 letih obstajala le v 20-tem stoletju, ne prej, pa kot kaže, kasneje je tudi ne bo. Pred 20. stol, je bila rast 0,05% na leto. Sedaj je okoli 1%.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2742340

Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 2.815
OK. Pomisli še na to, da se v genom danes tako ali drugače vgrajuje sodobna danost, vključno z boleznimi, ki jih prej ni bilo.

Nekoč pobiranje presežka ni bilo dano človeku, razen nekaj kraljem in prisklednikom, raja ni razmišljala o drugem kot o preživetju.

Danes je hlepenje po presežku že vgrajeno v mnoge ljudi. Ambicija torej. Ko tega "duha" spustiš iz steklenice - kar se je že zgodilo - potem (kot posledica genoma ali duha) imaš opravka z neko konstanto, premico.

Seveda bo veliko vprašanje, koliko teh ambicij bo ta planet prenesel, ampak ker se vsega materialnega akumulira kar hitro, se bo moral res del populacije v naslednjih 500 in več letih seliti na druge planete. (Tudi onesnaževanje narave je posledice nezdravih ambicij in nezdrave tekmovalnosti ter želje po presežku.)

Torej, za preživetje ljudi in za uresničitev njih ambicij bo nujno iti še drugam po vesolju. Glede na stanje danes lahko to že vidimo v naprej.

Strani: 1