Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kako dobro poznate butične domače sire?
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
sporočil: 681
[Glavni forum]
Tema: Kako dobro poznate butične domače sire?
[#2737665] 12.10.18 22:44 · odgovor na: (# 2737650)
[#2737665] 12.10.18 22:44 · odgovor na: (# 2737650)
[crt]Točno, bakterije med fermentacijo pretvarjajo sladkorje (laktozo) v kisline. Pri tem se sprosti nekaj energije (pri polni oksidaciji sladkorjev med dihanjem skoraj 20x več), ki "poganja" bakterije.
> [kajulci]
> edit 2: aja, meni se zdi, da jogurt ne vsebuje laktoze, da fermentacija laktozo ubije. Se pa tega ne spomnim točno.
vsebuje, vendar manj napram mleku, ker je ravno laktoza gorivo za bakterije, ki izvajajo fermentacijo.
pri sirih naj bi je z zorenjem bilo vedno manj.