Strani: 1 2

pobalin sporočil: 14.456
[#2737450] 11.10.18 15:13
Odgovori   +    3
Tole je pa naravnost fenomenalno usklajen agroprop - kot ne bi šlo za neko majhno družinsko firmo ampak nacionalnega giganta. V cca 24 urah poleg Agropropa Financ tudi
STA krog.sta.si/2561576/...e-obdelave
Delo www.delo.si/novice/s...01028.html
Primorske novice www.primorske.si/pri...cnega-olja
Primorski dnevnik krog.sta.si/2561576/...e-obdelave
HINA (Lider) lider.media/aktualno...oksidansa/
je že patentiral pri uradu za intelektualno lastnino, na mednarodno priznanje pa še čaka.
Če koga zanima, deželni patent je bil objavljen 31.8.2018:
www3.uil-sipo.si/Pub...patch=.pdf
Po novem postopku olje poskusno stiskajo že tri leta. Certificiranemu laboratoriju v Izoli (Labs) so posredovali deset vzorcev, pri čemer so morali paziti, da dajo isto sorto oljk, enako količino, obrano istega dne, na istih legah in v enakem času predelano. Ugotovili so tudi, da po obeh metodah pridobijo zelo podobno količino olja.
Vodja Inštituta za oljkarstvo pri ZRS in vodja certificiranega laboratorija Labs Milena Bučar Miklavčič je potrdila, da so res ugotovili takšne razlike, vendar je menila, da bi morali vsaj eno leto natančno, sistematično opravljati dodatne raziskave, če bi hoteli kot pristojna institucija podati uradno in strokovno dovolj podprto mnenje o uspešnosti novega postopka in o dejanskih dodatnih količinah polifenolov (biofenolov) v takem oljčnem olju. Po njenem mnenju je velik napredek nove metode že v tretjino krajšem času mesenja oljčne mase, ki prav gotovo tudi vpliva na kakovost pridelanega olja in seveda na samo ekonomičnost poslovanja oljarne.
www.delo.si/novice/s...01028.html
bc123a sporočil: 48.253
[#2737460] 11.10.18 16:30
Odgovori   +    0
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
anon-187609 sporočil: 297
[#2737462] 11.10.18 16:43
Odgovori   +    4
anon-187609 sporočil: 297
[#2737464] 11.10.18 16:56 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    0
[bc123a]
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
tole probaj, preiskušeno, sugurno ne boš več iskal domorodskih eksperimentov s ceno nad 8 eur za liter

www.amazon.de/Jordan...rdan+olive
PyotrNovak sporočil: 5.775
[#2737468] 11.10.18 17:28 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    3
1. Najdeš olje ki ne greni. Baje obstaja.

2. MOJA inovacija: ena roka olje, druga mleko: olje v usta nato v istem hipu obenem poplakneš z mlekom. Z malo vaje NE čutiš nič.

Znanje pridobljeno v mladosti: 0,5 vodka nato v istem hipu pomarančni sok čez. Čez kakše 4 take šuse, opustiš sok in se posvetiš vodki. Škoda redčit dobro robo. ;)))))
pobalin sporočil: 14.456
[#2737469] 11.10.18 18:49 · odgovor na: anon-187609 (#2737462)
Odgovori   +    2
No, vsaj to je treba temu izolskemu mojstru samopromocije priznati, da je ažuren in gre v korak s časom. Tole je bilo objavljeno v Olive Oil Times marca 2017, cca eno leto preden je on vložil patentno prijavo deželnemu uradu.
The final step of the research required the collaboration with the Polytechnic University of Bari. “Thanks to the mechanical engineering skills of Riccardo Amirante we reached the industrial scale,” Clodoveo added, specifying that with the funding PerformTech from the Apulia Region, the machine reached a high level of technological maturity and it is now ready for release to the market.
www.oliveoiltimes.co...tion/55879
anon-476752 sporočil: 484
[#2737470] 11.10.18 18:52 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    1
dalmacija, ugljan ipd. namakajo olive v morski vodi. to severno grenko sranje nihce ne prebavlja.
anon-207617 sporočil: 6.899
[#2737474] 11.10.18 19:20 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    8
[bc123a]
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.
anon-204390 sporočil: 13.528
[#2737477] 11.10.18 19:30 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    2
[bc123a]
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
Gaaaaaaaa! Smrt heretikom!
anon-20668 sporočil: 3.976
[#2737489] 11.10.18 20:54 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: anon-20668 11.10.2018 21:01
[bc123a]
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
Ne seri ga preveč s pečenjem na olivcu. Olivc je za polit po solati ipd.
Za pečenje vzameš svinjsko mast ali maslo. Če si fensi in moderen, pa kokosovo olje/mast.
"Klasično" sončnično ipd olje pusti pri miru, ker je živ strup.

Tudi bučno olje lahko mirno ignoriraš - je precej manj kvalitetno od (dobrega/pravega) oljčnega, bučna semena imajo neke škodljive sestavine (sem pozabil kako se točno reče, lahko še enkrat pogledam) in itak je nagravžnega okusa. Ne morem verjeti, kako ljudje nasedajo fami o bučnem olju, pa še precej drago je.
putting my flak suit on
anon-20668 sporočil: 3.976
[#2737490] 11.10.18 20:58 · odgovor na: anon-207617 (#2737474)
Odgovori   +    4
[NemirniTujec]
Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.
FYI: holesterola ne dobiš od svinjske masti. Tudi ne od govedine ali jajc.

Če bi rad jedel zdravo, dobro preštudiraj vse nutricionistične nasvete zadnjih 40-50 let - in naredi ravno obratno kot svetujejo.
anon-476752 sporočil: 484
[#2737498] 11.10.18 23:39 · odgovor na: anon-20668 (#2737490)
Odgovori   +    0
ne gre za kaj uporabljam ampak za koliko uporabljam. vsega preveč.
anon-207617 sporočil: 6.899
[#2737499] 11.10.18 23:47 · odgovor na: anon-20668 (#2737490)
Odgovori   +    0
[matjazfinance]
> [NemirniTujec]
> Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.

FYI: holesterola ne dobiš od svinjske masti. Tudi ne od govedine ali jajc.

Če bi rad jedel zdravo, dobro preštudiraj vse nutricionistične nasvete zadnjih 40-50 let - in naredi ravno obratno kot svetujejo.
Pravzaprav - nisem vedel, niti posebej skrbel. Sem bil pa preprican da jajca so holesterol, sploh rumenjak - pa sem danes vseeno tri pojedel. Na maslu, kakorkoli je ze zdravo ali ne :-)
bc123a sporočil: 48.253
[#2737513] 12.10.18 08:23 · odgovor na: anon-187609 (#2737464)
Odgovori   +    1
[FIN-464615]
> [bc123a]
> Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?
>
> Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?

tole probaj, preiskušeno, sugurno ne boš več iskal domorodskih eksperimentov s ceno nad 8 eur za liter

www.amazon.de/Jordan...rdan+olive
Mislim, da se nisva razumela. Po svetu je ze toliko hladno stiskanega olja, da se v trgovinah dobi prakticno samo to. Meni ni dobro, ker je prevec grenko (saj tudi vecini drugih ljudi ni dobro, pa se vsi pretvarjajo, ker je kao zdravo).

Je pa to kocljiva zadeva, priblizno tako kot ugotovitev, da je med (tudi med Svete Slovenske cebele) koristen za zdravje priblizno toliko kot ce bi surov industrijski Cocacolin sirup. (miti in legende press).
bc123a sporočil: 48.253
[#2737514] 12.10.18 08:29 · odgovor na: anon-476752 (#2737470)
Odgovori   +    1
[Macadamia]
dalmacija, ugljan ipd. namakajo olive v morski vodi. to severno grenko sranje nihce ne prebavlja.
Pred nekaj meseci sva z mojo zaradi nevednosti zlila stran skoraj liter dalmatinskega olja. Bilo je grenko kot hudic, komaj sva pozrla ono solato, na katero sva ga dala.

Vsako ekstra devisko olivno olje greni, zato ker so iste spojine (polifenoli = antioksidanti), ki so baje ful zdrave, odgovorne tako za grenak okus, kot za zdravje. To je podoben fenomen kot pri radicu, vitlofu, itd.

Vitlof je kao ful zdrav, ker ima ful teh antioksidantov. No, vecina ljudi ga surovega ne prebavlja, se ga lepo spece. S tem rata precej dobrega okusa, ampak antioksidanti so sli v 3pm.

Tako da - ce s kaksnokoli coprnijo dosezes da olje ni grenko, pac ni vec extra devisko... verjetno pa na to foro veliko ljudi pada. Midva sva dobivala olivno olje po druzinskih zvezah, doma vzgojene olive, presano v eni od obalnih oljarn... pa nikoli ni bilo grenko... I guess je bilo vedno kar fajn skurbano :)
bc123a sporočil: 48.253
[#2737515] 12.10.18 08:31 · odgovor na: anon-207617 (#2737474)
Odgovori   +    0
[NemirniTujec]
> [bc123a]
Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.
Nekatere komponente okusa olivnega olja so mi vsec za na mediteranske solate (one s fajn mastnim feta sirom :). Grenkobe pa ne maram.

Seveda me na rit vrze ko berem, ko ljudje kupijo extra devisko olivno olje potem pa v njem CVREJO. Hudica no, kako si lahko tak idiot. Prvic ni stabilno in se pri veliko nizjih temperaturah kot ostala olja zacne smoditi (zelo zdravo, res!) drugic ga je pa enostavno skoda...
bc123a sporočil: 48.253
[#2737516] 12.10.18 08:34 · odgovor na: anon-20668 (#2737489)
Odgovori   +    4
[matjazfinance]
Ne seri ga preveč s pečenjem na olivcu. Olivc je za polit po solati ipd.
Pa saj to mi je jasno, nisem influenserka, ampak inzenir z dolgoletno kariero kuhanja kot hobija :)

Jaz bi predpisal zaporno kazen za cvretje v olivnem olju :)

Tudi bucno olje je SAMO za na solate, in to zgolj ZARADI OKUSA. Boli me za kemicno sestavo. Mora pa biti cisto, 100%, zato da pac dobis cimvec okusa na gram mascobe.

Nisem se slisal da bi kdo od domorodcev na stajerskem in v Prekmurju delal karkoli drugega s bucnim oljem, kot ga dajal na solato!
bc123a sporočil: 48.253
[#2737517] 12.10.18 08:37 · odgovor na: anon-20668 (#2737490)
Odgovori   +    0
[matjazfinance]
> [NemirniTujec]
> Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.

FYI: holesterola ne dobiš od svinjske masti. Tudi ne od govedine ali jajc.

Če bi rad jedel zdravo, dobro preštudiraj vse nutricionistične nasvete zadnjih 40-50 let - in naredi ravno obratno kot svetujejo.
Trans mascob se je treba izogibati, ker ce razumem, te vplivajo na regulacijo holesterola. Koliko holesterola pa je v hrani ki jo jes, je pa precej manj pomembno, ali celo nepomembno. In ja, enaka kolicina kalorij iz mascob je precej bolj zdrava kot enaka kolicina iz ogljikovih hidratov.
bc123a sporočil: 48.253
[#2737518] 12.10.18 08:42 · odgovor na: anon-207617 (#2737499)
Odgovori   +    1
[NemirniTujec]
> [matjazfinance]
> > [NemirniTujec]
> > Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.
>
> FYI: holesterola ne dobiš od svinjske masti. Tudi ne od govedine ali jajc.
>
> Če bi rad jedel zdravo, dobro preštudiraj vse nutricionistične nasvete zadnjih 40-50 let - in naredi ravno obratno kot svetujejo.

Pravzaprav - nisem vedel, niti posebej skrbel. Sem bil pa preprican da jajca so holesterol, sploh rumenjak - pa sem danes vseeno tri pojedel. Na maslu, kakorkoli je ze zdravo ali ne :-)
Ni vazno, ali je v hrani, ki jo jes holesterol, ali ne. Kolicino holesterola v krvi urejajo drugi regulacijski mehanizmi, na katere ne vpliva toliko holesterol sam, kot druge zadeve (trans mascobe, samo ne me drzat za besedo).

Jajca na masti so kul. Jajca na maslu pa malo manj. Zakaj bi hotel jajca na maslu? To je tako nestabilna mascoba za v ponev, da jo komot zasmodis...
anon-187668 sporočil: 5.835
[#2737522] 12.10.18 08:53 · odgovor na: bc123a (#2737514)
Odgovori   +    0
[bc123a]
Vsako ekstra devisko olivno olje greni, zato ker so iste spojine (polifenoli = antioksidanti), ki so baje ful zdrave, odgovorne tako za grenak okus, kot za zdravje.
Nekoliko manj greni, ko se ga uživa z limono.

"Kombinacija olivnega olja in limoninega soka ima neverjetne učinke na zdravje. Zelo priporočljivo bi ju bilo uživati na tešče. S pol žličke limoninega soka in pol olivnega bi moral vsak od nas občasno začeti dan.

Limona in olivno olje čistita jetra, žolč, kri, odstranjujeta strupe iz telesa, izredno učinkovito čistita ožilje, sta odličen vir vitamina C, že po nekaj dneh pa boste izgubili podočnjake, temne kolobarje pod očmi. Čez čas boste opazili razliko tudi na koži, ki bo videti pomlajena. Ta čarobna mešanica pomaga proti zaprtju in pri prebavnih težavah, krepi imunski sistem, vitalnost in vam daje energijo." www.vemkajjem.si/def...=1&id=5918
bc123a sporočil: 48.253
[#2737523] 12.10.18 08:56 · odgovor na: anon-187668 (#2737522)
Odgovori   +    0
[menim]
> [bc123a]
> Vsako ekstra devisko olivno olje greni, zato ker so iste spojine (polifenoli = antioksidanti), ki so baje ful zdrave, odgovorne tako za grenak okus, kot za zdravje.

Nekoliko manj greni, ko se ga uživa z limono.
In kaj potem? Jaz iscem olje za na solato. Ne pa zato, da ga bom "uzival zlicko na dan z limono".
anon-20668 sporočil: 3.976
[#2737524] 12.10.18 08:58 · odgovor na: bc123a (#2737514)
Odgovori   +    2
[bc123a]
Pred nekaj meseci sva z mojo zaradi nevednosti zlila stran skoraj liter dalmatinskega olja. Bilo je grenko kot hudic, komaj sva pozrla ono solato, na katero sva ga dala.

Tako da - ce s kaksnokoli coprnijo dosezes da olje ni grenko, pac ni vec extra devisko... verjetno pa na to foro veliko ljudi pada. Midva sva dobivala olivno olje po druzinskih zvezah, doma vzgojene olive, presano v eni od obalnih oljarn... pa nikoli ni bilo grenko... I guess je bilo vedno kar fajn skurbano :)
Jaz nikoli ne bi kot turist kupoval olja v Dalmaciji. Vprašanje, kaj sta dobila v flaši, in če je tista brozga dejansko videla kakšno olivo :)

Ko sta dobila pa olje od sorodnikov iz slovenske obale... možno da si takrat prvič okusil, kakšno je pravo oljčno olje, ki je dejansko stisnjeno iz oljk...
anon-187668 sporočil: 5.835
[#2737525] 12.10.18 08:59 · odgovor na: bc123a (#2737523)
Odgovori   +    1
[bc123a]
> [menim]
> > [bc123a]
> > Vsako ekstra devisko olivno olje greni, zato ker so iste spojine (polifenoli = antioksidanti), ki so baje ful zdrave, odgovorne tako za grenak okus, kot za zdravje.
>
> Nekoliko manj greni, ko se ga uživa z limono.

In kaj potem? Jaz iscem olje za na solato. Ne pa zato, da ga bom "uzival zlicko na dan z limono".
Namesto kisa lahko daš na solato limonin sok in olje.
najobj sporočil: 31.870
[#2737534] 12.10.18 09:56 · odgovor na: anon-207617 (#2737499)
Odgovori   +    0
[NemirniTujec]
> [matjazfinance]
> > [NemirniTujec]
> > Delas hrano na svinjski masti, s presezkom denarja pri 60ih kupis odpravo na mars - in ce tam umres od holesterola, so be it.
>
> FYI: holesterola ne dobiš od svinjske masti. Tudi ne od govedine ali jajc.
>
> Če bi rad jedel zdravo, dobro preštudiraj vse nutricionistične nasvete zadnjih 40-50 let - in naredi ravno obratno kot svetujejo.
Pravzaprav - nisem vedel, niti posebej skrbel. Sem bil pa preprican da jajca so holesterol, sploh rumenjak - pa sem danes vseeno tri pojedel. Na maslu, kakorkoli je ze zdravo ali ne :-)
... čuj, ne se sekirat, ker sem - ne spomnim se točno - nekje prebral, da po najnovejših raziskavah holesterol sploh ni škodljiv, res pa je, da nisem prebral, kdo je te raziskave plačal ...

P.S.: če ješ zmerno, še strihnin ne škodi, preveč pa tudi najbolj zdrava hrana ni zdrava ... OK, s strihninom sem se samo malo hecal, da ga zdaj ne bo slučajno kdo probal ...
Endimion sporočil: 10.252
[#2737535] 12.10.18 10:07 · odgovor na: bc123a (#2737460)
Odgovori   +    0
[bc123a]
Ob vsej tej obsedenosti z ultradeviškim oljem polnim antioksidantov (polifenolov?), ki so, mimogrede, grenki kot smrt, bi vprasal, kje v normalnih stacunah se da dobiti "skurbano" olivno olje, torej taksno, ki ne greni?

Ali pa alternativno, do katere temperature moram segreti olje, da razpadejo antioksidanti, drugace pa se okus in vonj olja ohrani? Ce prav razumem clanek, priblizno tretjina antioksidantov gre k vragu ze s segrevanjem na 27 stopinj, kaj pa vsi?
Dakle.. tražiš izjebano ulje jel? :)
Nollem sporočil: 965
[#2737541] 12.10.18 10:39 · odgovor na: anon-476752 (#2737470)
Odgovori   +    0
[Macadamia]
dalmacija, ugljan ipd. namakajo olive v morski vodi. to severno grenko sranje nihce ne prebavlja.
tako razgrenjujejo oljke za jesti in ne za stiskanje olja. včasih so jih dajali tudi v pepel in gašeno apno, danes pa se seveda uporablja kar industrijski NaOH - kavtsična soda.
če bi želel doma razgreniti oljke na bolj naraven način, jih namakaš v vodi kakšne 3-4 tedne. vodo zamenjaš vsak dan.

pa še to - bolj kot grenkoba, ljudi ponavadi moti pikantnost oljčnih olj.
bc123a sporočil: 48.253
[#2737543] 12.10.18 10:47 · odgovor na: anon-187668 (#2737525)
Odgovori   +    0
[menim]
> In kaj potem? Jaz iscem olje za na solato. Ne pa zato, da ga bom "uzival zlicko na dan z limono".

Namesto kisa lahko daš na solato limonin sok in olje.
V grsko-mediteransko solato ne gre kis.

Se pa najdejo osebki, ki dajo kis tako v grsko, kot v cezarjevo solato. bogpomagaj.
bc123a sporočil: 48.253
[#2737544] 12.10.18 10:49 · odgovor na: anon-20668 (#2737524)
Odgovori   +    0
[matjazfinance]
> Tako da - ce s kaksnokoli coprnijo dosezes da olje ni grenko, pac ni vec extra devisko... verjetno pa na to foro veliko ljudi pada. Midva sva dobivala olivno olje po druzinskih zvezah, doma vzgojene olive, presano v eni od obalnih oljarn... pa nikoli ni bilo grenko... I guess je bilo vedno kar fajn skurbano :)

Jaz nikoli ne bi kot turist kupoval olja v Dalmaciji. Vprašanje, kaj sta dobila v flaši, in če je tista brozga dejansko videla kakšno olivo :)
Bilo je darilo. Kupljeno ocitno v trgovini, v precej fancy flasi, extra virgin iz dalmacije.

Ko sta dobila pa olje od sorodnikov iz slovenske obale... možno da si takrat prvič okusil, kakšno je pravo oljčno olje, ki je dejansko stisnjeno iz oljk...
Dobivala, ne dobila, 10 let. Tako da precej dobro vem kaksen okus ima. Zato sva pa tisto super-duper stran zlila, ker sva mislila da je pokvarjeno.

Pac, izkaze se, da je grenkoba sestavni del pravega ekstra deviskega olja. Ce ni grenko, ni ekstra devisko, konec.
bc123a sporočil: 48.253
[#2737559] 12.10.18 11:36 · odgovor na: (#2737556)
Odgovori   +    1
[kajulci]
> [bc123a]
> Ni vazno, ali je v hrani, ki jo jes holesterol, ali ne. Kolicino holesterola v krvi urejajo drugi regulacijski mehanizmi, na katere ne vpliva toliko holesterol sam, kot druge zadeve (trans mascobe, samo ne me drzat za besedo).

Holesterol se sintetizira v naših ali ledvicah ali jetrih (funkcijo tega dvojega skoz mešam) in potem gre iz tega organa v kri. Nove študije kažejo (govorim o uradnih študijah), da je količina holsterola v naši krvi vedno popolnoma pravilna - to pomeni, da oni organ sintetizira in pošlje v kri toliko holesterola, kot ga naše telo potrebuje za pravilno delovanje. Dolgo časa se je napačno sklepalo, da poapnenje žil povzroča holesterol v krvi (tu sta bili dve zmoti, prva je ta, da hoolesterol dobimo v kri iz hrane, druga pa je ta, da holesterol povzroča poapnenje žil). To predvidevanje je bilo na podlagi tega, ker so poapnene žile bolane in naluknjane, v teh luknjicah pa e potem nakopičen holesterol. In tako kot že mnogokrat v zgodovini, so iz tega potegnili napačen zaključek - da holesterol povzroča poapnenje in mašenje žil. Šele pred kratkim pa so raziskave začele ugotavjati, da poapnenje in naluknjanost žil povzroča trans maščoba, holesterol pa je potem zdravilo, ki ga sitetizira naše telo, in zatorej holesterol dirja po žilah in se na vse pretege trudi, da bi zamašil te luknjice v žilah. In da je mera polna, ti medicina nato predpiše zdravila za zbijanje holesterola in pogosta posledica teh zdravil je možganska ali srčna kap. Ker telo nima več naravnega obrambnega mehanizma, oz. zdravila v obliki holesterola. Skratka, uradna znanost/medicina, je v zadnjih letih začela gledati v črevesje, kaj se tam dogaja, in celotni znanstvei svet je v šoku, koliko stvari je medicina razlagala in zdravila napačno.

Beri: Čarobno črevesje, tazadnjo revijo Medicina in ljudje - intervju s Poredošem, klinični nutricionist na UKC, GAPS - Gut and Psychology Syndrome
Tnx, bomo malo pogledali.
anon-401092 sporočil: 113
[#2737568] 12.10.18 12:11 · odgovor na: bc123a (#2737516)
Odgovori   +    1
Halo? Daš ga v bučno juho.

Strani: 1 2