Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-476752 sporočil: 484
dalmacija, ugljan ipd. namakajo olive v morski vodi. to severno grenko sranje nihce ne prebavlja.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2737470

Strani: 1

bc123a sporočil: 48.253
[Macadamia]
dalmacija, ugljan ipd. namakajo olive v morski vodi. to severno grenko sranje nihce ne prebavlja.
Pred nekaj meseci sva z mojo zaradi nevednosti zlila stran skoraj liter dalmatinskega olja. Bilo je grenko kot hudic, komaj sva pozrla ono solato, na katero sva ga dala.

Vsako ekstra devisko olivno olje greni, zato ker so iste spojine (polifenoli = antioksidanti), ki so baje ful zdrave, odgovorne tako za grenak okus, kot za zdravje. To je podoben fenomen kot pri radicu, vitlofu, itd.

Vitlof je kao ful zdrav, ker ima ful teh antioksidantov. No, vecina ljudi ga surovega ne prebavlja, se ga lepo spece. S tem rata precej dobrega okusa, ampak antioksidanti so sli v 3pm.

Tako da - ce s kaksnokoli coprnijo dosezes da olje ni grenko, pac ni vec extra devisko... verjetno pa na to foro veliko ljudi pada. Midva sva dobivala olivno olje po druzinskih zvezah, doma vzgojene olive, presano v eni od obalnih oljarn... pa nikoli ni bilo grenko... I guess je bilo vedno kar fajn skurbano :)
Nollem sporočil: 967
[Macadamia]
dalmacija, ugljan ipd. namakajo olive v morski vodi. to severno grenko sranje nihce ne prebavlja.
tako razgrenjujejo oljke za jesti in ne za stiskanje olja. včasih so jih dajali tudi v pepel in gašeno apno, danes pa se seveda uporablja kar industrijski NaOH - kavtsična soda.
če bi želel doma razgreniti oljke na bolj naraven način, jih namakaš v vodi kakšne 3-4 tedne. vodo zamenjaš vsak dan.

pa še to - bolj kot grenkoba, ljudi ponavadi moti pikantnost oljčnih olj.

Strani: 1