Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako bi pocenili postavitev jedrske elektrarne

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-478935 sporočil: 4
čas vnosa: 12.09.18 08:55
Ne le pri termoelektrarnah na premog, veliko sevanja je tudi v ciklu solarne in vetrne energije (več kot v jedrskem).
UNSCEAR (The United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation) tako ocenjuje:
With regard to the construction phase of the electricity-generating technologies, by far the largest collective dose to workers per unit of electricity generated was found in the solar power cycle, followed by the wind power cycle. The reason for this is that these technologies require large amounts of rare earth metals, and the mining of low-grade ore exposes workers to natural radionuclides during mining

Ti dve tehnologiji potrebujeta ogromno materiala, kar pomeni več rudarjenja, procesiranja itd. kar povzroča velik negativen vpliv na okolje. To seveda postavi pod vprašaj obnovljiv status. Tehnologije, ki potrebujejo ogromno materiala ne morejo biti označene kot »zelene« ali obnovljive:

i.imgur.com/dfivxjS.jpg

Pri jedrski je materiala za gorivo zanemarljivo malo in tudi vpliv na okolje se vedno bolj manjša – 50% urana je pridobljeno s ISL metodo, 10% je recikliranega goriva, ostalo pa s odrtimi kopi, tako kot večino materiala za ostale vire.
ISL metoda je omejena le za določene elemente, primer rudnika urana s ISL: i.imgur.com/TSBvbxb.jpg (zelo mali okolijski odtis).
Urana je dovolj za 5 milijard let, torija je ravno toliko – gre za »obnovljivo« energijo.

Izpusti toplogrednih plinov v celotnem ciklu in življenjski dobi na proizvedeno enoto energije (po IPCC): en.wikipedia.org/wik...gy_sources
Jedrska 12g,Wind 12g, Hydro 24g, Solar 42g, Biomass 220g, Plin 490g. Praktično gre za tehnologijo z izredno malo izpustov toplogrednih plinov (celo 3x manj kot solar).