Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Gustl sporočil: 13.629
[bc123a]
> [Gustl]
> > [sopranos]
> >
> >
> > In kako v trgovini ločiš dobro od slabega mesa? Ali dober in slab izdelek ns splošno? Po ceni zagotovo ne.
>
> No idea, ne kupujem, samo sporocam opazovanja.
>
> Želiš nizko ceno? Ne sprašuj, kaj je pujs jedel.
>
> Visoka cena ni garant, da je pujs jedel zdravo, nizka cena pa je, da ni jedel zdravo.

Zanimivo je da se folk precej bolj ukvarja z zdravo hrano kot 40 let nazaj, zadeva dobiva razseznosti obsedenosti, na plan bruhajo tudi vse dusevne motnje, ki najdejo svojo manifestacijo (samokontrola) v hrani.

Medtem pa je kljub "nezdravi" prehrani preteklih desetletij zivljenjsa doba v bistvu narasla in to za absolutno nore cifre.

Global life expectancy for both sexes increased from 65.3 years in 1990 to 71.5 years in 2013, and women made slightly greater gains than men.

DA, ampak v razvitem svetu ne živimo dlje zaradi nezdrave hrane. Zaradi nezdrave hrane živijo dlje v manj razvitem svetu, ker slaba hrana je neštetokrat boljša od nič hrane.

V razvitem svetu živimo dlje že dolgo zaradi medicine, kjer pa se kar veliko denarja skuri za odpravljanje posledic nezdrave prehrane (sicer bolj načina priprave in razmerij med živili kot pa same kvalitete hrane). Verjetno bi živeli še dlje, če bi ta denar lahko pokurili za kake druge bolezni (al pa ne, od nečesa je treba umret).

Da je obsedenost z zdravo hrano ponekod preraslo vse meje razuma pa se ni težko strinjati.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2724618

Strani: 1

bc123a sporočil: 48.253
Zadnja sprememba: bc123a 24.07.2018 08:07
[Gustl]
DA, ampak v razvitem svetu ne živimo dlje zaradi nezdrave hrane. Zaradi nezdrave hrane živijo dlje v manj razvitem svetu, ker slaba hrana je neštetokrat boljša od nič hrane.

V razvitem svetu živimo dlje že dolgo zaradi medicine, kjer pa se kar veliko denarja skuri za odpravljanje posledic nezdrave prehrane (sicer bolj načina priprave in razmerij med živili kot pa same kvalitete hrane). Verjetno bi živeli še dlje, če bi ta denar lahko pokurili za kake druge bolezni (al pa ne, od nečesa je treba umret).
Ja, ampak life expectancy se je povecala tudi v Evropi, in to nekako v skladu s svetovnim povprecjem. Od 1970 recimo za 10 let. Kar pomeni da medicina dalec prehiteva vpliv junk hrane (ce ji tako lahko recemo).

Sicer pa je problem tudi definicija kaj je to slaba hrana. Meni je strasno vsec primer recimo slovenske mentalitete, kjer se McDonalds steje v junk food, gostilna Jurman pa ne :) In hamburger na vsak nacin junk food, kranjska z debelimi kosi speha pa ne.

(ce je kdo tam bil na nedeljo, ve o cem govorim, gore dunajcev, ocvrtih kalamarov, ocvrtega krompircka).

Pri cemer je cist vseeno ce bi McDonalds stregel amerisko govedino, filano s hormoni, Jurman pa dunajce iz najboljsega kraskopoljskega prasica...

Tako da veliko vprasanje je, kaksna je sploh potrosnja "slabe" hrane, ce jo gres res pravilno merit, brez predsodkov. Recimo, sedaj je cel skandal, ce v kaksni trgovski verigi najdejo hrano s povisano vsebnostjo X ki ni v skladu z EU standardi... kdo je pa 20,30 let nazaj kontroliral vsebnosti pesticidov recimo v hrani, ki smo jo jedli?

Povsem mozno je, da je najhujsi junk, najcenejsa hrana ki jo dobis 2018 bolj zdrava od tistega, kar smo jedli recimo v 90tih.

Skratka, garbage in, garbage out, in ne govorim o hrani :)

Strani: 1