Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Mrnjafko sporočil: 529
Zadnja sprememba: Mrnjafko 06.06.2018 10:57
[telexdell]
> [Mrnjafko]
> Ah, saj ni vredno komentarja, pa vendarle. 1 kWh sončnega sevanja ne stane nič. Tudi 10 kWh energije v enem litru nafte ne stane nič - za oboje velja, če ju pustiš na miru, kakor narava da. Če pa ju hočeš izkoristiti za take pretvorbe energije, da gradiš civilizacijo, pa stane naslednje: pridobiti za 1 kWh nafte ca 1 US cent, pretvoriti jo tako, da jo lahko uporabiš več, kot 5x toliko, 1 kWh sončne ca. 20 centov, da jo lahko uporabiš, eno 2x toliko. Še vedno sončna energija par krat toliko, kot naftna. Argument izkoristiti nekaj, za kar si porabil petkrat več denarja, kot je vredno in se s tem napihovati pa je bedarija, ki jo naj vsak počne za svoj denar, ne za davkoplačevalskega. Kupite (se ne spomnim, da bi se zmenila za tikanje) si 2 avta , eden je potem odveč, tako rekoč zastonj. Zanimiva logika.
>
> Kot rečeno, brezveze razpravljati s tistimi, ki vedo vse in ostalo.


No ja, iz 1 kWh dobiti 5x več kWh- pa govirijo da Perpetum mobile ni možen?

Glede zadnje povedi, pa se 100% strinjam- veš vse in je vsak nadaljna debata brezvezna.

PS- še to- govril sem o neki razumni dobi izkoriščanja. Če gledaš sekunde ali ure nobena pretvorba energije ni rentabilna. Če pa gledaš leta je pa stvar povsem drugačna. Po npr. 10 letih te pridbivanje nafte stane še vedno (po tvoje!) 1 c/kWh energije nafte. Da to pretvoriš v elektriko te stane še vedno npr. 5x toliko?. Energija iz. npr. Sončne elektrarne pa te od npr. 10 let pa do konca njene življenske dobe (30+let) pride 0 (nič) c/kwh.
Kar se tiče perpetuum mobile sem menil, da Vam ni treba eksplicitno navajati, da se faktor 5 nanaša na ceno, kar nedvoumno sledi tudi iz nadaljnjega teksta (sem pač podcenil Vašo zmožnost nerazumevanja). Denar pa seveda nastaja po principu perpetuum mobile-ja, kar zagovarjajo zlasti nekateri politiki in verniki v obnovljive vire, ki trdijo, da je pretvorba v električno energijo zastonj. Ja, je, če prej poberem denar iz žepov drugih. Kar se pa tiče tega kdo "vse ve" pa se jaz spoznam na eno področje, Vi pa očitno na več teh, ker se z energetiko ne ukvarjate profesionalno. Predlagam, da se začnete iti tudi malo hobi kirurgijo, pa pojdite kake srčne kirurge učit, kako in kaj. No, tole je bila pa res zadnja potrata cajta z moje strani.