Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

pobalin sporočil: 12.473
[tasilo]
> [sopranos]
> doživljenjski doživljênjski -a -o prid. (ē) neustalj. dosmrten: doživljenjska kazen / izvolili so ga za doživljenjskega predsednika

Časi so taki, da vsak rovtarski pis(d)un ali piarovec lahko "sfura" vsako traparijo v SSKJ. "Doživljenjsko" je pač logična oslarija, kakorkoli obračamo.
Luba moja besna duša, ki se diči z imenom krutega monarha, umiri svoje lepe lipicance in iskre arabce. Tole geslo je prišlo k nam od bratskih srbohrvaških narodov in je v SSKJ že od prve izdaje na mrtvih drevesih. Socialistični samoupravni akademiki SR Slovenije so se tega očitno zavedali, zato so prilepili kvalifikator "neustaljeno". Takrat v Moji Deželi skoraj nihče ni vedel za piar, pizdunov je pa itak vedno dovolj - nekoč in danes, pravi in namišljenih.

Da pa pri nam najbližjem prijateljskem srbohrvaškem narodu doživotno in dosmrtno nimata istega pomena, vsaj pravno ne, je pa razloženo npr. tule:
Ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju: razlika je velika!
www.narodni-list.hr/.../209835001
Podobna, ali še večja neumnost je v SSKJ npr. geslo ...
obskúren -rna -o prid. (ȗ) knjiž.
1. ki nasprotuje svobodi, napredku, kritičnemu mišljenju; mračnjaški: obskuren človek, politik
2. nepomemben, zakoten: objaviti članek v obskurnem časopisu
OBSKUREN iz latinskega "obscurus" pomeni temen, temačen, mračnjaški, 'zavit v temo'; v prenešenem pomenu tudi nejasen, zastrt, skrivnosten, zarotniški. Gotovo ste kdaj slišali za pojem CAMERA OBSCURA, ki pomeni "temna soba" (princip delovanja fotoaparata).
Tudi to geslo je očitno spisal bebec z akademskim tileljnom. Toliko o SSKJ in franu.
Marsikateri besedi so pred nekaj desetletji ljudje pripisovali kakšen pomen več ali kakšnega manj kot danes. Raba jezika se spreminja, nanjo imajo lahko močan vpliv ideološke, politične ipd. družbene silnice, osebni slog... pri tujkah je to še bolj pogosto. Kdo ve, kdo je v Moji Deželi nasprotnike svobode, napredka, kritičnega mišljenja prvi označil za obskurne, da se je v slovarju to obdržalo do danes. Mar ne bi bilo hecno, če bi to spravil v rabo kakšen slaven slovenski literat? Ki je bil morda malo svojeglav pri izbiri besed, ampak dovolj razgledan, da je vedel za obskurantizem (ipd., glej Fran). To besedo pa pozna tudi bolj belosvetski slovar.
Definition of obscurantism
1 : opposition to the spread of knowledge : a policy of withholding knowledge from the general public
2 a : a style (as in literature or art) characterized by deliberate vagueness or abstruseness
b : an act or instance of obscurantism
First Known Use of obscurantism: 1834
www.merriam-webster....scurantism