Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

crt sporočil: 27.659
Zadnja sprememba: crt 20.12.2017 09:31
[BlazVo]
No, zdaj pa še meni dopovejta, katero vzhodnoevropsko banko v tuji lasti (ali slovensko) je v zadnji krizi reševala država ?
ok. lahko kar primer s 3 drzavami. avstrijski hypo aa je imel hypo alpe adria bank v sloveniji, lastnica mama hypota pa je bila nemska bayernlb. ta hypo v tuji lasti je bil podrzavljen / drzavno bailoutan s strani avstrije leta 2009. (in slovenska nlb je imela tujega solastnika netrivialne velikosti, ki je bil v zadnjem koraku pred teatrom pociscen ven.)

ni kriterij to, a je v tuji lasti in ne to, a je vzhodno- ali zahodno- evropska. kriterij je to, da je banka dovolj velik igralec na trgu, oziroma moderno receno, tbtf. to je bliznjica do "tobimoralaureditdrzava". in to ni specificna lastnost ex-soc okolij, kjer bi se lahko "izgovarjali" na dolgo senco preteklosti, temvec se mirno dogaja na, kot se temu rece, razvitem zahodu. hej, ze sam pojem je tam nastal.

verjamem (ne smatram za kategoricno nemogoce), da lahko najdes banko, ki je v vzhodnem delu eu + v tuji lasti + je crknila neresevana + je bila pred tem izrazito velika na trgu. verjamem zlasti zato, ker si fokus for whatever reason omejil na vzhod (morda zaradi slabih izkusenj z zahodom), tako da sklepam, da ze imas kaksno v mislih. ampak jaz jih res ne bom zdajle sel vseh precesat samo zate, izpolnil pa sem ti zeljo, ki si jo izrazil.

vse to ti seveda kot financno razgledana oseba razumes, ampak ti je bolj zmohtno razlagat o bebavosti in mencingerijanstvu. no, jaz nimam toliksne ljubezni do vroce retorike, tako da kar sam.

o tem, kako bo z najvecjimi slo bankami v naslednji krizi, bova lahko ugotavljala takrat in ce bo rezultat taksen, da so sicer totalno v riti, vendar resene brez drzave, se bova trinjala, da je to super. v tem primeru meni tudi ne bo noben problem reci, da je bilo sedanje previdno pricakovanje odvec. ker je to odlicna izbira, pri cem se motiti. kako bo v casu dotlej potekala prodaja, or lack thereof, pa ni odvisno od nobenega od naju. vsaj mojih stalisc se ti vsekakor ni treba bati, ne bodo nic vplivala na postopek.