6 ur
Najbolj brani članki danes
7 ur
Vlada za direktorico statističnega urada imenovala Apolonijo Oblak Flander
8 ur
Tesla zaradi varnostnih razlogov odpoklicala model poltovornjaka
9 ur
Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti več ne mandatar ne premier. Trije sodniki menijo, da je taka "grožnja" protiustavna 5
10 ur
Bruselj: platforme Pornhub, Stripchat in Xvideos bodo morale izpolnjevati najstrožje obveznosti EU 4
10 ur
V Petrolu bodo predlagali 1,8 evra dividende bruto, več kot lani 1
10 ur
Petrolovi delničarji o dividendi 23. maja
10 ur
Ko se upokoji vodja gradnje
11 ur
Podjetja imajo le še do ponedeljka čas za predložitev dokazil o škodi v lanskih poplavah
12 ur
DZU vidijo priložnost v krepitvi digitalnih prodajnih kanalov
12 ur
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
12 ur
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)
13 ur
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2
13 ur
V Indiji so stekle maratonske volitve - zmago si obeta premier in šef nacionalistične stranke Modi
14 ur
Sandoz začenja gradnjo razvojnega centra v Ljubljani, Novartis v bližini dokončuje novo tovarno
14 ur
Koliko so lani zaslužili menedžerji borznih družb in koliko jim je pobrala država 10
14 ur
Renault in CMA CMG z dodatnimi milijoni za projekt lahkega električnega dostavnika
14 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
15 ur
Z brniškega letališča lani za skoraj tretjino več potnikov kot leto prej
15 ur
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

BorutHocevar sporočil: 1.534
Pravkar so organizatorji dogodka poslali še nekaj podatkov. Navajam dobesedno:

Ekologi brez meja so danes v sklopu okrogle mize ‘Zavržena hrana v javnem sektorju’ predstavili prvo pilotno raziskavo v Sloveniji o stanju in možnostih preprečevanja zavržene hrane v eni bolnišnici in domu za starejše. Rezultati v sklopu projekta Ne meč’mo hrane stran! so pokazali, da preračunano na državno raven bolnišnice letno zavržejo za vsaj 5.700 ton oz. za 6.700.000 € hrane, domovi za starejše občane pa vsaj 3.060 ton oz. za 6.700.000 € hrane.

Ključne ugotovitve iz doma za starejše:

• nepostrežene, nedotaknjene in ostankov hrane je 17,2 %, skupaj z ostanki priprav je ocena 27 % hrane
• strošek zavržene hrane na en obrok znaša 20 centov (brez stroškov napitkov in dela)
• tehtanje nepostrežene in zavržene hrane je pokazalo, da nastane pri sistemu razdeljevanja hrane na pladnjih 2,4-krat več odpadkov kot pri razdeljevanju iz postrežnih posod
• največkrat se zavržejo juhe, miksi diet in solate
• velik je tudi delež (42 %) zavrženih napitkov (kava, čaj, mleko in sok)

Ključne ugotovitve iz bolnišnice:

• nedotaknjene hrane, ostankov obrokov in ostankov priprav je skupaj 36,4 % od vse pripravljene hrane
• strošek zavržene hrane na en obrok znaša 46 centov (brez stroškov napitkov in dela)
• pogost vzrok za nedotaknjeno postreženo hrano je odsotnost bolnika v času obroka zaradi pregledov
• 5 % obrokov dnevno je nedotaknjenih, kar znaša 13.500 nedotaknjenih obrokov letno
• dve petini obrokov sta bili zaužiti polovično ali manj
• največkrat se zavržejo juhe, sadje in solate

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2680608

Strani: 1

Nantl sporočil: 1.160
[hocevarb]
Pravkar so organizatorji dogodka poslali še nekaj podatkov. Navajam dobesedno:

Ekologi brez meja so danes v sklopu okrogle mize ‘Zavržena hrana v javnem sektorju’ predstavili prvo pilotno raziskavo v Sloveniji o stanju in možnostih preprečevanja zavržene hrane v eni bolnišnici in domu za starejše. Rezultati v sklopu projekta Ne meč’mo hrane stran! so pokazali, da preračunano na državno raven bolnišnice letno zavržejo za vsaj 5.700 ton oz. za 6.700.000 € hrane, domovi za starejše občane pa vsaj 3.060 ton oz. za 6.700.000 € hrane.

Ključne ugotovitve iz doma za starejše:

• nepostrežene, nedotaknjene in ostankov hrane je 17,2 %, skupaj z ostanki priprav je ocena 27 % hrane
• strošek zavržene hrane na en obrok znaša 20 centov (brez stroškov napitkov in dela)
• tehtanje nepostrežene in zavržene hrane je pokazalo, da nastane pri sistemu razdeljevanja hrane na pladnjih 2,4-krat več odpadkov kot pri razdeljevanju iz postrežnih posod
• največkrat se zavržejo juhe, miksi diet in solate
• velik je tudi delež (42 %) zavrženih napitkov (kava, čaj, mleko in sok)

Ključne ugotovitve iz bolnišnice:

• nedotaknjene hrane, ostankov obrokov in ostankov priprav je skupaj 36,4 % od vse pripravljene hrane
• strošek zavržene hrane na en obrok znaša 46 centov (brez stroškov napitkov in dela)
• pogost vzrok za nedotaknjeno postreženo hrano je odsotnost bolnika v času obroka zaradi pregledov
• 5 % obrokov dnevno je nedotaknjenih, kar znaša 13.500 nedotaknjenih obrokov letno
• dve petini obrokov sta bili zaužiti polovično ali manj
• največkrat se zavržejo juhe, sadje in solate

Ok .. pa dajmo rešit to stvar na najbolj enostaven in učinkovit način ... dajmo privatizirati to bolnico in dom za upokojence. Pa še kako osnovno šolo ali pa srednjo tudi.
bc123a sporočil: 48.253
[hocevarb]
• nedotaknjene hrane, ostankov obrokov in ostankov priprav je skupaj 36,4 % od vse pripravljene hrane
• strošek zavržene hrane na en obrok znaša 46 centov (brez stroškov napitkov in dela)
• pogost vzrok za nedotaknjeno postreženo hrano je odsotnost bolnika v času obroka zaradi pregledov
• 5 % obrokov dnevno je nedotaknjenih, kar znaša 13.500 nedotaknjenih obrokov letno
• dve petini obrokov sta bili zaužiti polovično ali manj
• največkrat se zavržejo juhe, sadje in solate
Torej bolnisnice kuhajo "zdravo hrano", ki se zavrze, ker je ljudje ne marajo.

Da bi vi videli sele koliko hrane zavrzejo vrtci in sole.

Zakaj? Ker je drzavna centralnoplanska dogma da morajo vrtci in sole kuhati ultra zdravo hrano. Pa velikokrat se od lokalnih dobaviteljev, ki ponujajo sicer v teoriji kvalitetno, v praksi (na jeziku) pa zanic hrano. Veliko te hrane otroci pac ne jedo, zato leti v smeti.

Za to metanje hrane stran so krivi ta isti pametnjakovici, ki sedaj jokajo o odvrzeni hrani. Kaj sem ze zadnjic govoril o prisilnem spreminjanju navad ljudi? Da ne deluje.

Strani: 1