26 min
Agencija za energijo vztraja: elektrika se bo julija obračunavala po novem in konec!
1 ura
Applova prodaja na Kitajskem upadla za petino
2 uri
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
2 uri
Iz NS Triglava odstopil Valjavec
3 ure
Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov
4 ure
EP potrdil prenovljena fiskalna pravila EU - zadnji korak morajo zdaj storiti še članice
4 ure
Svetovna turistična organizacija in Hrvaška ustanavljata raziskovalni center za trajnostni turizem 2
4 ure
Varovalka pri uvozu kmetijskih proizvodov iz Ukrajine v EU
5 ur
24ur: Kriminalisti obiskali Snežiča in Hajdinjaka
5 ur
(reportaža) Kako je organizirana tovarna japonskih robotov v Kočevju
5 ur
(intervju) Delegirane naloge nikoli ne bi smeli vzeti nazaj
6 ur
L. Mesec po srečanju socialnih partnerjev: Zdaj se bomo ukvarjali z davki in pokojninami! 11
6 ur
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)
6 ur
Razkrite bilance 2023: kako so lani poslovala podjetja politikov, znanih odvetnikov, lobistov, profesorjev ... 4
7 ur
Energetika Ljubljana ob koncu kurilne sezone znižuje ceno plina 1
7 ur
Borza NYSE tržne udeležence sprašuje, ali bi podprli prehod na 24-urno trgovanje z delnicami
7 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
7 ur
To je porsche, ki si zasluži pozornost tudi najbolj zagretih ljubiteljev bencinskih hlapov 6
8 ur
Novartis z visoko rastjo dobička in prihodkov
9 ur
Robert Golob kot izvoznik veselih slovenskih ljudskih plesov 1

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-154083 sporočil: 6.570
[azvonar]
Pozdravljeni,
upam, da še nisem prepozen. Morda ste pričakovali, da je zaviranje klimakteričnega sadja z absorpcijo etilena iz atmosfere nekaj, kar smo sami ugotovili, vendar temu ni tako. Z vami se strinjam, poleg tega pa se opravičujem, če ste dobili občutek da želimo to predstaviti, kot naš izum. Princip je že precej dolgo poznan[1]. Uporabiti je potrebno nek oksidant, ki plin etilen veže nase, kar je možno storiti na veliko načinov. Tudi obraten proces je že precej dolgo poznan[2].

Zakaj smo se tega lotili?
Opazili smo, da v Slovenskih gospodinjstvih[3] (pravzaprav Evropskih in Ameriških) zavržemo relativno veliko hrane. Osredotočili smo se na sadje, saj ga je zavrženega največ. V primerjavi z ostalimi členi dobavne verige (razen pridelovalci) gospodinjstva zavržejo izredno veliko sadja. Raziskali smo zakaj je učinkovitost ostalih členov večja. Izkazalo se je, da je med transportom sadje v kontrolirani atmosferi in tako lahko aktivno nadziramo zorenje klimakteričnega sadja[4]. Izvedeli smo, da je način z uporabo oksidanta (ko pri naših blazinicah) v industriji ekonomičen le pri kiviju, zato se malo uporablja, vendar naš namen pa je bil podaljšati svežino sadja v gospodinjstvih, kjer ekonomija oobsega mnogo manjša. Po pogovorih s potencialnimi strankami smo ugotovili da je to resničen problem in da so za rešitev ljudje pripravljeni plačati. Tako smo se odločili, da naredimo izdelek, ki bi bil primeren za uporabo v gospodinjstvih in čimbolj preprost za uporabo. Ker se izdelek tudi razlikuje od konkurence smo zanj pridobili patent.

Andraž

[1]: ucce.ucdavis.edu/fil...4-2189.pdf
[2]: www.google.com/paten.../US3924010
[3]: www.fao.org/docrep/0...060e00.pdf
[4]: www.google.com/paten.../US7650835
slovenski, ameriški, evropski, to vse se piše z malo začetnico.
Pa z vejicami imate tudi težave, ampak tisto ne bode tako v oči :-)

Drugače pa bi bilo to zadevo dobro potem imeti v zaprti posodi? Ampak premajhna pa spet ne sme biti?