Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Najpodjetniška ideja: Blazinica, zaradi katere bo vaše sadje dlje časa sveže
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
[#2669851] 28.08.17 16:34 · odgovor na: (# 2669825)
[azvonar]slovenski, ameriški, evropski, to vse se piše z malo začetnico.
Pozdravljeni,
upam, da še nisem prepozen. Morda ste pričakovali, da je zaviranje klimakteričnega sadja z absorpcijo etilena iz atmosfere nekaj, kar smo sami ugotovili, vendar temu ni tako. Z vami se strinjam, poleg tega pa se opravičujem, če ste dobili občutek da želimo to predstaviti, kot naš izum. Princip je že precej dolgo poznan[1]. Uporabiti je potrebno nek oksidant, ki plin etilen veže nase, kar je možno storiti na veliko načinov. Tudi obraten proces je že precej dolgo poznan[2].
Zakaj smo se tega lotili?
Opazili smo, da v Slovenskih gospodinjstvih[3] (pravzaprav Evropskih in Ameriških) zavržemo relativno veliko hrane. Osredotočili smo se na sadje, saj ga je zavrženega največ. V primerjavi z ostalimi členi dobavne verige (razen pridelovalci) gospodinjstva zavržejo izredno veliko sadja. Raziskali smo zakaj je učinkovitost ostalih členov večja. Izkazalo se je, da je med transportom sadje v kontrolirani atmosferi in tako lahko aktivno nadziramo zorenje klimakteričnega sadja[4]. Izvedeli smo, da je način z uporabo oksidanta (ko pri naših blazinicah) v industriji ekonomičen le pri kiviju, zato se malo uporablja, vendar naš namen pa je bil podaljšati svežino sadja v gospodinjstvih, kjer ekonomija oobsega mnogo manjša. Po pogovorih s potencialnimi strankami smo ugotovili da je to resničen problem in da so za rešitev ljudje pripravljeni plačati. Tako smo se odločili, da naredimo izdelek, ki bi bil primeren za uporabo v gospodinjstvih in čimbolj preprost za uporabo. Ker se izdelek tudi razlikuje od konkurence smo zanj pridobili patent.
Andraž
[1]: ucce.ucdavis.edu/fil...4-2189.pdf
[2]: www.google.com/paten.../US3924010
[3]: www.fao.org/docrep/0...060e00.pdf
[4]: www.google.com/paten.../US7650835
Pa z vejicami imate tudi težave, ampak tisto ne bode tako v oči :-)
Drugače pa bi bilo to zadevo dobro potem imeti v zaprti posodi? Ampak premajhna pa spet ne sme biti?