Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

TadejK sporočil: 7.856
[abohte]
V članku, link na katerega si dal, piše, da se nabirka na Švedskem izvaja tudi elektronsko, sam pa pišeš, da se tudi nabirka izvaja (zgolj) elektronsko: "..tudi nabirka v švedskih cerkvah se odslej izvaja elektronsko." Tisti zgolj v oklepaju predpostavljam, ker so vse predhodne trditve (na katere je verjetno usmerjen tudi na začetku citata) kategorične.
Nisem pomislil, da bo kdo to tako razumel; kot sam praviš, sem pri prvih treh primerih, ravno za kontrast, vsakič izrecno poudaril to ekskluzivnost ("niso več mogoči", "treba plačati elektronsko", "mogoč le še elektronsko"), pri četrtem pa se mi je zdelo nekako očitno, da tudi če pater hodi okoli s POS-om, ti ne morejo preprečiti, da svojo prostovoljno donacijo tako ali drugače daš v gotovini (če ne drugače, jo vržeš v kaslc cerkve, verjetno te za to ne bodo kaznovali).

Se precej trudim, da v nobenem stavku moje kolumne ne bi bilo nobene dvoumnosti, včasih je kak stavek zato trikrat daljši kot bi bilo res potrebno, ampak ja, tu bi lahko res dopisal še "tudi".
[abohte]
Je možno, da folk dviguje denar zaradi socialnih transferjev?
Če se pravila glede teh transferjev v zadnjih 14 letih kontinuirano in povsod - od Madžarske prek Avstralije in Kanade do Mehike - zaostrujejo, potem kajpavem, verjetno lahko. Moja poanta je nekako bila, da morajo biti glede na globalnost pojava *tudi* globalni vzroki, pri kaki državi je pa seveda lahko tudi kak, ki globalno ne drži, recimo pri Švici je vsekakor tudi odtekanje v tujino eden od vzrokov.