Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: CICG
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
sporočil: 6.775
Zadnja sprememba: tilenrexi 06.04.2016 22:19
[abohte]Najprej naj povem, da nikomur ne želim, da izgubi denar, da ne bo pomote. Želim, da s skupnimi močmi vidimo tisto, kar se na prvi pogled mogoče ne vidi. Volatilnost izplačil lahko ima več razlogov. Ni enako, če zaslužiš za 10 EUR dividende in izplačaš 5 EUR ali če zaslužiš za 5 EUR dividende in izplačaš 5 EUR ali če zaslužiš za 1 EUR dividende in izplačaš 5 EUR.
> [tilenrexi]
> Dividenda Cinkarne bo tretjič porezana v zadnjih štirih letih. To je zame znak, da nekaj ni ok in če bo porezana tudi drugo leto, toliko slabše. Lahko držiš, vendar ti ne priporočam. Razlog za držanje Cinkarne je bil v precejšnjem delu za marsikoga ravno dividenda, sedaj pa niti tega več ne bo v tako veliki meri.
>
> Net income Q4 2015 -66.70% YoY.
> shrani.si/f/25/CJ/di...Y/cicg.jpg
> Ne strašim, tako pač je.
>
> Za primerjavo, v SBI TOP ni niti enega podjetja, ki bi toliko rezalo dividendo ali podjetja, ki bi mu tako zelo upadel dobiček.
Veliko dam na tvoje mnenje, tukaj pa se vseeno ne morem strinjati.
1. Upam, da se je trg do sedaj že navadil na volatilnost izplačil (pri Cinkarni je ta zelo velika), zato ne pričakujem, da bi bilo zaradi te dodatni pritisk na ceno delnice.
2. Dividendo bodo v končni fazi določili lastniki, ne management (cash balance je velik!; ne vem, zakaj ne gredo v bolj resen odkup lastnih delnic?).Ne vem. Delničarji lahko predlagate odkup lastnih delnic na skupščini delničarjev. Vendar ponovno - odkup ima smisel, ko je delnica poceni in seveda ne z namenom dviga tečaja. Poceni ni takrat, ko vrednost pade in rešitve ni na vidiku.
3. Poslovanje ima po mojem mnenju, kljub verjetnemu ohlajanju Kitajske, vseeno upside potential glede na načrt donosnosti poslovanja v l. 2016.Vprašanje, ki se tukaj meni pojavi je sledeče. Zaupaš njihovim načrtom za donosnost poslovanja v 2016? Lahko jim zaupaš, če so bili vsi ali večina dejansko doseženi tudi v preteklosti.
4. Trenutno se mi zdi delnica res pošteno vrednotena (glede na načrtovano poslovanje v l. 2016), če sva že pri SBI Top, tega npr. ne morem več reči za PETG (razen, če bi prišlo do odprave omejitev pri maržah), v finačni sektor se ne spuščam (zato zame odpade ZVTG).Kateri so ti kazalniki, upoštevajoč FY 2016, 2017 guidance, ki te navdajajo s poštenim vrednotenjem? Če je sedaj pri 80 EUR pošteno, bi bilo pri 120 EUR nepošteno ali pri 40 EUR zelo pošteno? Zakaj je ravno sedaj pošteno vrednotena?
PETG zgodbo smo spremljali na forumu in za forumaše, ki so delili mnenje z mano in še nekaterimi drugimi, je bilo dovolj časa, da pravočasno kupijo po precej boljši ceni. Pozabljaš, da je PETG v precej nenevarnem biznisu in poleg vsega tega ni porezal dividende že 15 let zapored. Izplačilo dividend je pri 40% payouta skupine in to je pač nekaj, kar v težkih časih ljudi navdaja z optimizmom in ko gre yield brez pravega razloga čez 5%, je čas za nakup. Dividend growth strategija je vedno bolj popularna in nekaj simpatizerjev je tudi zaradi tega.
ZVTG je posebna zgodba. Drag down je bila Abanka, preostali del ni bil praktično nikoli preveč problematičen. Takoj, ko so se znebili Abanke, je bilo denarja vrh glave in s tem je bilo zagotovljeno stabilno poslovanje v prihodnje. Tudi o tem smo govorili na forumu in kdor je takrat kupil, se danes samo smeje in črpa sanjske dividende. Problem pri zavarovalnicah so trenutno zelo nizke obresne mere s strani FED & ECB, tako da neke blazne rasti tukaj ni za pričakovati in nekaj morajo ponuditi. Kdor bo sedaj uspel zelo dobro poslovati, bo tudi kasneje. Zato tudi še vedno trgujejo z discountom do BV. Mimogrede, jaz mislim, da ZVTG izplačuje preveč, vendar ne morem nič. Imam premajhen delež v kapitalu. :)
5. Zaupam poslovodstvu, ki ima zgodovino izpolnjevanja svojih obljub (za razliko npr. od Bobinca).Tukaj imaš prav in to je dobro, če imate lastniki zaupanje v management.
6. CICG mi predstavlja manj kot 7% portfelja.Super! :)
7. Edino kar me pri CICG res skrbi je okoljsko tveganje.Čemu? Tole bo one-off in potem gre zgodba naprej po starem. V najslabšem primeru vzamejo poceni posojilo in gasa. Tole te ne bi smelo sploh skrbeti. Večje skrbi so drugje.