Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

0513ANITO sporočil: 6.772
[Cet]
Sem eden tistih, ki sedanji razprodaji (v tem primeru je ta beseda primernejša od »privatizacije«) državnega premoženja nasprotujem. Razlogi:
1. Država je ekonomsko-socialni sistem, ki lahko dolgoročno zadovoljuje interese svojih državljanov le v primeru, če se ga učinkovito upravlja. Mi upravljamo svojo državo izjemno neodgovorno, kar se odraža v nesposobnosti obvladovanja krize, vse večji zadolženosti v tujini, razširjenosti korupcije in tudi v slabem upravljanju državnega premoženja. Prednostna naloga je torej splošno povečati učinkovitost upravljanja države. Najhitreje lahko potrebne spremembe naredimo na področju upravljanja državnega premoženja (prvi korak: spremeniti aktualni Zakon o SDH), njegova razprodaja pa je daleč najslabša rešitev tega aktualnega problema.
2. V nekaterih gospodarskih dejavnostih (strateške dejavnosti ali tudi zgolj strateška podjetja) je lastniška udeležba države zelo koristna in to dokazuje ravnanje večine razvitih držav. Prodajati strateška podjetja, kot sta ljubljansko letališče in Telekom, je zato za ljudi, ki se ekonomije niso učili zgolj iz knjig, nerazumno ravnanje. Če ta podjetja prodajamo nemškim podjetjem, ki jih upravljavsko obvladuje nemška država, pa gre pri takem ravnanju še za nekaj slabšega, to je za kolonizaciijo naše države.
3. Sedanjo razprodajo državnega premoženja izvajamo v izjemno neugodnih razmerah: a)zanjo smo se odločili pod močnimi zunanjimi pritiski; b)postopki razprodaje so vse prej kot transperentni; c)država še vedno nima strategije upravljanja državnega premoženja; d)še vedno smo v krizi. Vsaka država, ki se jo razumno upravlja, bi ob takih okoliščinah razprodajo zaustavila. Tudi sam menim, da naj država lastniško izstopi iz večine nestrateških podjetij, vendar naj tega ne počne v najmanj primernem času.

Spričo zapisanega ni težko zaključiti, da praktično nobenemu od argumentov, ki jih Novak v svojem komentarju izpostavlja v prid privatizacije, ne pritrjujem. Verjamem, da v to, kar je navedel, iskreno verjame, je pa njegova logika prežeta z veliko naivnosti.
Ja seveda :)

Komunizem je v teoriji tudi idealen sistem. sam jebe ga praksa. Kajne Cet??
Za dosego ciljev je torej potrebno uvest še več komunizma (za izbrance).

Če nebi tolikom časa komunajzirali na državni lastnini verjetno res sedaj nebi bilo potrebno iz nuje prodajat državne lastnine.

Ps A čutiš povratni zanko?????

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2499415

Strani: 1

Cet sporočil: 187
Po tej logiki je Angela Merkel komunist štev 1. v Evropi, saj nobena evropska država upravljavsko ne obvladuje absolutno gledano tako obsežnega premoženja kot nemška. Ko gre za državno premoženje, se sam tudi sicer zavzemam za rešitve, kot jih uspešno prektizira Nemčija,nasprotujem pa idejam, ki Slovenijo vodijo v položaj "banana" republike.

Strani: 1