Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

tstih sporočil: 5.184
Zadnja sprememba: tstih 12.02.2015 09:41
[vrac]
> [tstih]
> > [vrac]
> > > [FIN-542579]
> > > "podjetja v državni lasti so v povprečju manj donosna, manj produktivna in manj izvozno usmerjena kot primerljiva podjetja v zasebni lasti"
> > Če bi kupili manjšinske deleže v tujih firmah, bi bilo dobička več; samo pipic bi bilo manj.
Torej priznavaš, da je državno lastništvo tudi lahko dobičkonosno. Moj post je meril ravno na to dejstvo. Pisec članka namreč apriori trdi, da to splph ni mogoče pa očitno je. Sicer pa kar pozabi, da bo denar iz kupnin šel za nakupe manjšinskih deležev tujih podjetij in bodo potem dobički mnogo višji kot si sedaj. Jaz trdim, da bodo šle vse kupnine takoj v potrošnjo, za kakšno infrastrukturo ali odplačilo kreditov ECB po nizki obrestni meri. Če bi pa šel denar na tuje bozre, bi ga pa naši velemojstri najverjetneje zelo hitro izgubili.
Saj to vam gor piše. Da vam v povprečju to velja in tako kažejo vse študije. Umik politike iz gospodarstva pomeni le, da v nobenem podjetju nimate kontrolnega deleža in ergo politika v njem ne more mešati dreka, ker je mali delničar. Glede na izgubarstvo portfelja je menjava za dolg dobra naložba. Ampak zaradi mene lahko tudi sledimo npr. indeksu skandinavskih državnih firm. In bomo imeli v vsaki pač nekaj promilov. Bistvena je depolitizacija gospodarstva in posledično boljše upravljanje.