Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Zakaj sem odstopil kot nadzornik NKBM

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

pobalin sporočil: 12.936
Zadnja sprememba: pobalin 25.09.2014 12:20
Tole sem moral prebrati dvakrat in še tretjič bolj počasi. Po trikratnem branju sem prepričan, da Keith Miles trdi, da v NKBM danes ni nič narobe (razen grozovite preteklosti, kar je v tej dolini stara in že pokvarjena plošča), vse teče kot namazano in po najboljših standardih. Ta hvalospev objavijo v Financah, kjer so še pred kratkim Hauca ribali zaradi graško-dunajskih poletov na sedmino neke čudne hibridne banke in zaradi nadzorniških sejnin, ki jih zdaj menda ni več. Tisto je bilo očitno vse kul in NKBM bi že jutri-pojutrišnjem pod budnim nadzorom Keitha Milesa letela v nebo... če le ne bi bilo te butaste KPK.

Čakam, da se KPK vtakne še v Gorenje, kjer je gospod Miles nadzornik že vrsto let in kjer je očitno vsa ta leto vse čisto v redu. Tudi (še en) izlet v orožarstvo z gradnjo nove hale za Patrio, o kateri danes ni nič govora, tudi nakup Ataga za blazne denarje, kakršne v Gorenju danes lahko samo sanjajo, delničarji Gorenja pa lahko sanjajo pojasnila, kaj imajo oni in Gorenje od tega Ataga razen težkih pufov, tudi kadrovske zgodbe s čudežnimi dunajskimi "kein Gesang Knaben" (sanatorsko-razvojnim magom iz Mercatorja, epizodnim državnim funkcionarjem itn.)

Še dobro, da se KPK ni zakadil v Petra Kraljiča, kratkotrajnega nadzorniškega kolega g. Milesa v Gorenju in še bolj kratkotrajnega nadzornika SŽ. Mogoče bi tudi g. Kraljič za javnost spisal kakšen manifest o brezmadežni nadzorniški strokovni in materialni odgovornosti, ki ji je na poti le birokracija.

Zato, gospod Keith Miles, napišite kaj o 130 milijonih evrov za barvanje "sive lise", ki jo je Bobinčeva uprava leta 2008 nenadoma odkrila sredi Evrope, ko smo bili že v EU in imeli evro. Napišite kaj o 90 MEUR keša, ki je šel za Atag poleti 2008, ko se je že jasno videlo obrise krize, za katero je vsak razumen človek vedel, da bo globoka in dolga. Napišite kaj o tem, da je ta keš devetkratnik razbobinčene Panasonicove "strateške naložbe" v celotno (!) Gorenje z Atagom in Askom in Moravio vred. Napišite kakšno nadzorniško primerjavo med 130 milijoni za Atag in današnjo tržno kapitalizacijo Gorenja. Kaj iz prodajnega programa Ataga, za katerega so vse aparate menda delali drugi, a ne Gorenje, zdaj izdeluje Gorenje? Kakšne razlike vidite med nesrečno povestjo o Gorenje Körtingu iz časa totalitarizma (če vam jo slovenski strici sploh povedali) in Gorenjevim Atagom iz časa razmaha demokracije in razcveta gospodarstva (v prvi polovici leta 2008 je slovensko barko krmarila vlada, katere svetovalec ste bili).

Gospod Miles, napišite prosim tudi, kako ste nadzorniki z upravo sprejeli nedavni bankrot Fagorja, o katerem so poslovne Finance poročale nič/zero/nada (!), se je pa njihov avtor enkrat mimogrede pametnjakarsko obregnil ob molk slovenskih medijev o tem bankrotu. Ste staknili glave, ga analizirali, ugotovili nevarnosti in priložnosti za Gorenje?

Napišite, kaj o medijskih namigih, da ste v NS Gorenja prišli s pomočjo KD Group, ta pa naj bi paket delnic Gorenja ponujala konkurentom Gorenja. To naj bi sprožilo manever z Ingorjem, ki je zaradi strmoglavljenja vrednosti Gorenja pustil za seboj precejšnjo luknjo. To se je odvijalo približno takrat, ko se je kupovalo Atag. Morda veste, kdo je danes lastnik 8% Gorenjevih delnic, ki so na fiduciarnem računu poljske KDD in 2% na fiduciarnem računu Zagrebačke banke? Meni se 10% anonimnih lastnikov ne zdi najbolj higienično, ampak najbrž zato, ker sem rasel v starem režimu in še nisem bil lustriran.

Gospod Miles, napišite kaj o svojem pogledu na stanje slovenskega gospodarstva, ki je bilo ves čas vestno nadzorovano, pa je kljub temu napol bankrotirano, nadzorniki pa se še naprej lagodno prevažajo v svojih limuzinah, se družijo v svojem združenju in si prirejajo kongrese o svoji odgovornosti, strokovnosti, etičnosti in moralnosti.

Napišite kaj o tem, kako apolitično in močno strokovno se je sestavljal NS NKBM, v katerega ste bili imenovani leta 2012 v času druge Janševe vlade. Napišite kaj o svojem bančno-nadzorniškem pogledu na pisanje Tadeja Kotnika o kapitalski (ne)ustreznosti nacionaliziranih bank in drugih manevrih. Napišite kaj o svoji kolegici v NS NKBM Karmen Dvorjak, ki je očitno prevzela nase nalogo, da z desno roko rešuje popolnoma zavoženo Polzelo, z levo pa nadzoruje NKBM (ali pa ravno obratno), za kar je nenadoma ugotovila, da je prehud zalogaj. Razkrijte nam, v katerih drugih slovenskih podjetjih razen državno in politično so-dirigiranih ste opravljali nadzorniške ali podobne funkcije. Da ne bi ljudje pobalinsko mislili, kako ste nadzorniške funkcije dobivali bolj po ideološko politični liniji.

Gospod Miles, kakršnakoli je že KPK s svojimi navadami, je prav malo kriva za pognane stotine milijonov v raznih gospodarskih družbah, za kroženje in varovanje enih in istih kadrov, ki so po zunanjem videzu za seboj pustili več slabega kot dobrega, za neodgovornost nadzornikov itd. Zato, g. Miles, ravnajte v skladu s svojim zadnjim stavkom, zapojte in zažvižgajte melodijo čistih računov, razkrijte, koliko preglednosti ste izterjali od večne Bobinčeve uprave, kakšne so poslovne številke Ataga zadnjih 6 let, kaj se dogaja v za sestavljanje Patrij namensko zgrajeni hali zdaj, kako ste kot nadzornik poskrbeli za spremembo kulture...

Bog nas varuj kulture sovjetskega tipa in pa tudi kulture svobodnega demokratičnega sveta, kakršno so imeli npr. v BLMC v 70- in 80-tih letih, v GM dolga leta do 2008, v Olympusu dokler ni nekdo z vrha preglasno zažvižgal, v RBS s stotinami MEUR nagrad za aristokratsko odlično upravljanje in desetinami GEUR davkoplačevalskega denarja za reševanje tako dobro upravljane banke, ki kljub plebejskim milijardam ohranja naziv "Royal"... Vse našteto se je dogajalo v družbenem sistemu, kjer država očitno ni želela vedeti ničesar o nikomer.

Gospod Miles, ne zagovarjam vtikanja KPK v vsak družinski hranilnik, zagovarjam pa takšno spremembo kulture, ki nas bo odrešila ideološkega, preroškega in kalimerovskega nastopanja v medijih, ki so vsebinsko vedno bolj "sovjetizirani" - na obeh polih.

Kdor se druži z volkovi, mora z njimi tudi tuliti, če pa zapusti krdelo, naj se pri tem ne izgovarja na rakuna, ki je to tuljenje radovedno opazoval z roba jase. Raje naj pojasni kaj in kako je tulil v krdelu. Tudi to bi bila neke vrste lustracija. Meni se zdi zelo potrebna. Za dobrih 40 milijard evrov bruto zunanjega dolga potrebna. Na ravni moje družine je to vrednost spodobnega enosobnega stanovanja v Ljubljani.