Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

vickibedi sporočil: 11.329
[janezpizdek]
> [vickibedi]
> > [bc123a]
> > > [vickibedi]
> > > Narobe sem se izrazil, mislil sem na fiktivni račun pri ZPIZU v katerega posameznik vplačuje prispevke. Sicer se pa strinjam glede skladov iz II. stebra.
> >
> > Ni problem fiktivni racun in fiktivne penzije :)
> >
> > ne mores pa imeti fiktivnega racuna in izplacevati na podlagi fiktivnega obrestovanja realne penzije, a ne?
>
> V vmesnem obdobju, ko se bo "pay as you go" penzijski sistem konvertiral v individualnega bo treba počet ravno to. Če hočemo dolgoročno vzdržni pokojninski sistem (brez dodatnih vplačil s strani države) potem ne vidim druge možnosti kot to da povprečni uživalec pokojnine dobi ven največ toliko kot je vplačal...

Predvsem bi pa bilo fer, da dobi v seštevku prejetih rent do povprečne življenjske dobe, tudi najmanj toliko kolikor je vplačal .

LP shaman
Napačno razmišljanje. V bistvu je edino logično, da dobi nekoliko manj od tega kar je vplačal, saj vedno obstaja del upravičencev, ki so v sistem vplačali manj ali celo nič (npr. invalidi, beneficirani, posebne pokojnine ...), nekaj je tudi stroškov upravljanja samega ZPIZ-a ipd.
Če upoštevaš še dejstvo, da se življenjska doba daljša, to nujno pomeni, da mora sistem stremeti po tem, da večina umre pred tem trenutkom ko počrpa ven tisto, kar je za časa svoje delovne dobe vplačala.