Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Borzni medved čaka v zasedi
Strani: 1
sporočil: 10.178
črt, še za enega bo potrebno narediti prostor v kočevski reki. na
srečo končno eden, ki pije pivo.
sporočil: 11
Kljub temu podrobnejša analiza pokaže, da je velika verjetnost, da
je obrat trenda sledil kot posledica gibanja delnice Gorenja . Vpliv delnic Gorenja na indeks SBI 20 se je
namreč v obdobju obrata trenda (tri mesece pred obratom in tri
mesece po njem) povečal kar na 71 odstotkov (z 51 odstotkov) in
imel tako z naskokom največji vpliv na gibanje indeksa. V istem
obdobju je bila korelacija tedenskih donosov med delnicami Gorenja
in indeksom SBI 20 kar 0,78.
A mi kdo zna povedati kako se da meriti vpliv posamezne delnice na gibanje indeksa? Korelacija seveda ne razlaga kaj je vzrok in kaj posledica.
A mi kdo zna povedati kako se da meriti vpliv posamezne delnice na gibanje indeksa? Korelacija seveda ne razlaga kaj je vzrok in kaj posledica.
sporočil: 854
Bob je napisal(a):
črt, še za enega bo potrebno narediti prostor v kočevski reki. na srečo končno eden, ki pije pivo.
ta se zagotovo nažira s šmarnico................
sporočil: 28.534
Bob je napisal(a):
črt, še za enega bo potrebno narediti prostor v kočevski reki. na srečo končno eden, ki pije pivo.
kul... pocasi nas bo ze za eno majhno grizzly adams kolonijo... samo da nas ponoci ne pridejo potamanit :)
0117Vo1 je napisal(a):
Kljub temu podrobnejša analiza pokaže, da je velika verjetnost, da je obrat trenda sledil kot posledica gibanja delnice Gorenja . Vpliv delnic Gorenja na indeks SBI 20 se je namreč v obdobju obrata trenda (tri mesece pred obratom in tri mesece po njem) povečal kar na 71 odstotkov (z 51 odstotkov) in imel tako z naskokom največji vpliv na gibanje indeksa. V istem obdobju je bila korelacija tedenskih donosov med delnicami Gorenja in indeksom SBI 20 kar 0,78.
v prvem odstavku razlagas, kaksen da je bil vpliv delnice na indeks, v drugem pa vprasas, kako to ugotoviti ... ?
ej, kaj je s tole sliko? ce so na Y skali res procenti, so nekam
majhni. mogoce mnozenje s 100?
crt je napisal(a):
v prvem odstavku razlagas, kaksen da je bil vpliv delnice na indeks, v drugem pa vprasas, kako to ugotoviti ... ?
aha zdaj vidim, da je prvi odstavek bil citat.
torej kako se da meriti vpliv posamezne delnice na indeks in kako vemo, da je to res vpliv in ne korelacija (ki ni isto kot vzrocnost) -- tako, da je gorenje *del* indeksa sbi20 in zato gibanje grvg avtomaticno vpliva tudi na indeks. v koliksni meri vpliva, pa je stvar utezi, ki jo ima v indeksu in ki jo borza lahko naceloma vsake tolko tudi spremeni.
Zadnja sprememba: crt 20.08.2007 07:55
s8t je napisal(a):formalno naj bi pojem korekcija pomenil padec nad 10% (ce je manjse, se vzame kot normalno valovanje brez potrebe po imenu), vendar pod 20% (od tam dalje se uporablja crash).
crt, bob, bi lahko napisala nekaj stavkov na temo korekcije kot evfemizma? Izvor ipd?
vsebinsko pa korekcija implicira, da gre za taksne sorte padec, ki je postaja na poti naprej gor.
glej na primer: http://en.wikipedia.org/wiki/Bull_market
glede na drugi odstavek je cisto jasno, da je pojem v zelo navijaskem okolju, kot je slovensko, sila priljubljen. :)
sporočil: 29
Motijo me ključni stavki (recimo uvodni povzetek). Preveč laikov se
zanaša na vaša poročanja in stavek kot: 'Zdaj je čas, da predvsem
mali vlagatelji uporabijo precejšnjo previdnost pri vlaganju
denarja na domačo borzo.'. Kaj DOMAČE enako velja za vse
borze.
Problem je ko premalo poročate in vse preveč svetujete.
Problem je ko premalo poročate in vse preveč svetujete.
sporočil: 43
Nobene panike, rast se bo nezadržno nadaljevala do neslutenih
višin. SBI bo porasel še krepko, ne bo potrebno čakati dolgo časa
in prepričali se bomo, da je temu tako kljub nekaterim neobetavnim
namigom piscev na spletu. Postajamo prepoznavni.
sporočil: 419
Zadnja sprememba: anon-93319 20.08.2007 10:04
Gospod,Mastnak in kaj je vaš zaključek vtem
komentarju?KO,G.Trontelj napove vremenko napoved"danas bo sončno"na
koncu pa doda pa vendar imejte dežnike pri sebi!.Če prav smo majhni
delničarji, nam vaši VELIKI nasveti nekoritijo.Borza je pač
igraVZEMI ali PUSTI in to je TO.
sporočil: 11
Se povsem strinjam s Trafalgar9. Čedalje bolj gre samo za
prodajanje pompoznih zgodb, resne vsebine pa je čedalje manj. Še
posebej je nevarno dejstvo, da na borzo vlaga čedalje več
začetnikov, ki so na take pompozne zgodbe še bolj občutljivi.
Volatilnost pa raste.
Zadnja sprememba: crt 20.08.2007 10:29
0117Vo1 je napisal(a):casopis je ogledalo publike. cedalje vec je vlagateljev, ki ne razumejo in/ali nocejo razumeti nic razen "zraslo bo" ali "padlo bo".
Se povsem strinjam s Trafalgar9. Čedalje bolj gre samo za prodajanje pompoznih zgodb, resne vsebine pa je čedalje manj.
0117Vo1 je napisal(a):po moje ne in to tudi mene cudi; glede tega se bos moral zmenit z avtorjem. jaz sem ti samo povedal, kako je v splosnem glede povezanosti in vzrocnosti grvg / sbi20.
crt, pa valda ni bla utež GRVG v indeksu 0,71?
sporočil: 13.675
Sej ne piše, da je bila taka utež. Kot jaz to berem, to pomeni, da
če je SBI 20 rasel, je 71% te rasti prispevalo Gorenje, ker je vse
ostalo že stalo pri miru ali malo padalo. Torej je bil le en močan
vlečni konj - v obe smeri.
A, ne. Malo drugače je...
Sem šel gledat original...iz objave je padlo ven spodnje, ne vem, zakaj...sem govoril s Simonom, ne more na net zdele, je pa rekel, da je računal obratno beto...bo najbrž kasneje prišel pojasnit.
Za okvir: 71% vpliv delnice na gibanje indeksa pomeni, da se je ob spremembi cene delnic Gorenja za 1% spremenila vrednosti indeksa za 0,71%.
Sem šel gledat original...iz objave je padlo ven spodnje, ne vem, zakaj...sem govoril s Simonom, ne more na net zdele, je pa rekel, da je računal obratno beto...bo najbrž kasneje prišel pojasnit.
Za okvir: 71% vpliv delnice na gibanje indeksa pomeni, da se je ob spremembi cene delnic Gorenja za 1% spremenila vrednosti indeksa za 0,71%.
Gustl je napisal(a):
ce tako napises, se to ravno prebere kot utez 71% v indeksu ... ce ne omenis zraven bete.
crt je napisal(a):
ce tako napises, se to ravno prebere kot utez 71% v indeksu ... ce ne omenis zraven bete.
Jp, se strinjam. Pravi Simon, da pride pojasnit.
sporočil: 2.286
ja tako je. Nekaj take publike poznam, slovenska borza eno leto
vlagajo in sedaj so ultra strokovnjaki, ostali smo bedaki če
omenimo, da je vse skupaj bolj tako tako. Potem si pa lahko
predstavljamo, kako se počutijo, če bi na financah vsak dan
napisal, totalno pregrete delnice ponovno letijo v višave, slej kot
prej bo to pa to, analitiki opozarjajo na to pa to, ti ljudje
dejansko ne bi brali, ker ITAK se ne bi strinjali! potem pa en dan
pade, pa že vsi o ne vem kakšnih korekcijah.
karkoli bi ponavljali v smislu negativnega, ne bi bilo za takšne ljudi zanjimivo oziroma bi se uprli da bodo finance zrušile borzo, zato pišejo kar ljudem paše, branost je pa le branost.
Na začetku človek ne razume, potrebuje določen čas, po preteku tega časa pa noče razumeti in slepi samega sebe.
citiram: kaj bi vlagal po svetu, a so američani izumili mikrovalovko, ne slovenci smo jo! to je eden izmed tistih ki jih poznam, vendar ta ni med onimi, ki nočejo razumeti, ampak dejansko ne razume, verjetno tudi težko da kdaj bo.
karkoli bi ponavljali v smislu negativnega, ne bi bilo za takšne ljudi zanjimivo oziroma bi se uprli da bodo finance zrušile borzo, zato pišejo kar ljudem paše, branost je pa le branost.
Na začetku človek ne razume, potrebuje določen čas, po preteku tega časa pa noče razumeti in slepi samega sebe.
citiram: kaj bi vlagal po svetu, a so američani izumili mikrovalovko, ne slovenci smo jo! to je eden izmed tistih ki jih poznam, vendar ta ni med onimi, ki nočejo razumeti, ampak dejansko ne razume, verjetno tudi težko da kdaj bo.
sporočil: 16
Podatek 71% je dobljen z regresijo..se pravi v času korekcije je
veljalo tedenski donos SBI 20 = 0,71*tedenski donos GRVG. Pri tem
je bil e2 0,60..kar je glede na takratni delež delnic Gorenja v
indeksu zeo visok odstotek, ki kaže da sej e indeks gibal zelo
skladno z gibanjem GRVG, ki je začel s padanjem 2 meseca pred SBI
20 in je bil tudi delnica z drugim najnižjim donosom v času
korekcije. Vse to kaže na to, da je bil ravno GRVG ena glavnih
delnic, ki je povzročila korekcijo...
Strani: 1