Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Deutsche Bank: Prehrambna kriza pred vrati?
sporočil: 48.253
[1021Tehni]To preprosto ni res. Mar je pri slovencih res tako hudo pomanjkanje obcutka za denar?
Ja, ampak to, o čemer govoriš, ima vpliv samo na to, ali bo stal avto 9.999, 10.000 ali 10.001 EUR.
Predstavljaj si prodajalca v marmorni palaci, ki vsako leto proda 1000 avtomobilov, in drugega, ki to dela iz 15m2 pisarne.
sporočil: 539
0623Knjiz
Špekulanti so na delu. Za kilo kruha dobijo pridelovalci in predelovalci do praga trgovine 44 centov. Trgovec dobi v tisti sekundi, ko kruh vtaknete v košaro 76 centov. Objavljeno včeraj na TV. Kje je tu gentlemenski agreement? In do zdaj se še ni našla sila, ki bi tem trgovcem porezala krila. Sedaj pa pojdite na splet in si poglejte gostoto mreže trgovskih centrov Hofer, Spar, Lidl. Vam je kanilo ?
Primer cene 1 kg kruha, če ga spečeš sam:
1 kg moke tip 500 je 0.39 eur
1 kg polnozrnate moke je 1.00 eur
42 g kvasa je 0.17 eur
Recept: Zmešaj 200 g polnozrnate in 450 g moke tipa 500. V posodo daj 250 g mešane moke, posebej zmešaj 9 g kvasa v 300 ml vode, stresi v moko in naredi s kuhalnico mokro testo. To daš vzhajati za najmanj 3 ure, lahko počaka tudi več časa. Potem raztopiš v 100 ml vode 10 g soli in s preostalo moko dodaš v testo. Vse skupaj pregneteš, narediš hlebec ter daš vzhajat na toplo za približno 1 uro. Pečico ogreješ na 220 stopinj, pečeš 15 minut, potem zmanjšaš na 180 stopinj in pečeš še 20 minut.
Kilogram kruha te z elektriko vred pride okoli 0.5 eur. Štiričlanska družina lahko tako samo pri kruhu prihrani 500 eur na leto. Toplota pečice pozimi obenem greje tudi stanovanje. Jaz ravnokar pečem kruh, poslušam poročila in tipkam to sporočilo. Trgovci naj kar dražijo kruh, bolj ga bojo dražili, raje ga bom pekel.
Špekulanti so na delu. Za kilo kruha dobijo pridelovalci in predelovalci do praga trgovine 44 centov. Trgovec dobi v tisti sekundi, ko kruh vtaknete v košaro 76 centov. Objavljeno včeraj na TV. Kje je tu gentlemenski agreement? In do zdaj se še ni našla sila, ki bi tem trgovcem porezala krila. Sedaj pa pojdite na splet in si poglejte gostoto mreže trgovskih centrov Hofer, Spar, Lidl. Vam je kanilo ?
Primer cene 1 kg kruha, če ga spečeš sam:
1 kg moke tip 500 je 0.39 eur
1 kg polnozrnate moke je 1.00 eur
42 g kvasa je 0.17 eur
Recept: Zmešaj 200 g polnozrnate in 450 g moke tipa 500. V posodo daj 250 g mešane moke, posebej zmešaj 9 g kvasa v 300 ml vode, stresi v moko in naredi s kuhalnico mokro testo. To daš vzhajati za najmanj 3 ure, lahko počaka tudi več časa. Potem raztopiš v 100 ml vode 10 g soli in s preostalo moko dodaš v testo. Vse skupaj pregneteš, narediš hlebec ter daš vzhajat na toplo za približno 1 uro. Pečico ogreješ na 220 stopinj, pečeš 15 minut, potem zmanjšaš na 180 stopinj in pečeš še 20 minut.
Kilogram kruha te z elektriko vred pride okoli 0.5 eur. Štiričlanska družina lahko tako samo pri kruhu prihrani 500 eur na leto. Toplota pečice pozimi obenem greje tudi stanovanje. Jaz ravnokar pečem kruh, poslušam poročila in tipkam to sporočilo. Trgovci naj kar dražijo kruh, bolj ga bojo dražili, raje ga bom pekel.
sporočil: 1.065
[petdan]Če smem vprašat, zakaj?
Deutsche Bank in druge svetovne banke, so generatorji vsega zla v tem današnjem globalnem svetu.
sporočil: 1.065
No višje cene hrane na svetovnem nivoju dejansko pomenijo
prerazdelevanje denarja k njim. V najbolj revnih državah se ljudje
ukvarjajo z kmetijstvom in vsaj za njih je to dobro. Seveda za
tiste ki bodo imeli dobre vremenske razmere.
Vsi Slovenci som bogati v primerjavi z ostalim res revnim svetom.
Vsi Slovenci som bogati v primerjavi z ostalim res revnim svetom.
sporočil: 1.065
No hrane je daleč premalo v celotnem svetu, v razvitem svetu (pri
nas) je pa res je preveč, oziroma če danes pogledamo koliko se
ljudje pritožujejo nad višjimi cenami je mogoče le ni preveč ker
drugače se ljudje ne bi pritoževali.
Problem "dajanja" hrane revnim je v tem da so stroški prevoza previsoki kolikor so oni zmožni plačat. Torej se bolj splača uničit hrano kot pa jo "dat zastonj".
Problem "dajanja" hrane revnim je v tem da so stroški prevoza previsoki kolikor so oni zmožni plačat. Torej se bolj splača uničit hrano kot pa jo "dat zastonj".
sporočil: 375
še sreča da smo s subvencijami uničili slovensko pridelavo hrane ,
slovenski idiotistični skorumpirani politični sistem
sporočil: 1.065
Glavni razlog da je hrana pri nas dražja je premajhna konkurenca
pri trgovcih. Država bi morala nehat priviligerat domače trgovce in
dat svobodo vsem, tudi tujim ki hočejo prodajat na našem trgu.
Oziroma kot je trenutno stanje bi morala podpreti vsakega novega
konkurenta.
Na splošno pa je hrana v EU dražja predvsem zaradi SKP, skupne kmetijske politike za katero gre približno pol proračuna EU, več kot 100 Milijard € letno. S tem da se to odraža v višjih cenah in subvencijah ki jih dobijo kmetje.
Cene za sladkor, govedino recimo so tudi 250% višje kot svetovne cene.
Problem pri nas je da smo prebogati da bi kmetje brez pomoči bili zmožni kmetovat zato jim moramo pomagat da ohranimo svojo samooskrbo, kar pa nas stane več kot ostale. Pač imamo najdražjo hrano na svetu, kaj čmo če pa tok dost delate in zaslužte. :S
Na splošno pa je hrana v EU dražja predvsem zaradi SKP, skupne kmetijske politike za katero gre približno pol proračuna EU, več kot 100 Milijard € letno. S tem da se to odraža v višjih cenah in subvencijah ki jih dobijo kmetje.
Cene za sladkor, govedino recimo so tudi 250% višje kot svetovne cene.
Problem pri nas je da smo prebogati da bi kmetje brez pomoči bili zmožni kmetovat zato jim moramo pomagat da ohranimo svojo samooskrbo, kar pa nas stane več kot ostale. Pač imamo najdražjo hrano na svetu, kaj čmo če pa tok dost delate in zaslužte. :S
sporočil: 112
[bc123a]
> [1021Tehni]
> Ja, ampak to, o čemer govoriš, ima vpliv samo na to, ali bo stal avto 9.999, 10.000 ali 10.001 EUR.
To preprosto ni res. Mar je pri slovencih res tako hudo pomanjkanje obcutka za denar?
Predstavljaj si prodajalca v marmorni palaci, ki vsako leto proda 1000 avtomobilov, in drugega, ki to dela iz 15m2 pisarne.
Še vedno nisi dojel mojega 'pointa'. OK, bo pa avto pri enem 9.900, pri drugem pa 10.100. Jaz govorim o tem, da je kvaliteta enega (za 10.000) in drugega (za 30.000) različna in da ti slednji nudi več varnosti, udobja,... Skratka kvaliteto, ki jo plačaš.
Tudi mleko, ki stane 0,5 EUR ali tisto za 1,2 EUR predvidevam, da nista enake kvalitete in si s slabšim morda celo uničuješ zdravje. Če pa kupuješ mleko za 0,50 ali 0,51 EUR (ali pa avto za 9.900 in 10.000 EUR) pa je razlika v ceni zanemarljiva, verjetno tudi v kvaliteti.
Še enkrat, govorim hipotetično ne na podlagi nekih raziskav.
sporočil: 3.247
Madona, ti imaš pa čas. Vmes pa še rože zaliješ, tipkaš v Forum
Financ, poslušaš čestitke in pozdrave in nakrmiš še kanarčke in
mačkice.. In božaš svojo krušno pečico. A misliš, da ima zgarani
scuzani narod toliko časa, ko za preživetje leta iz službo in v
službo 12 ur in še po opravkih. Družine so razsute. Primarne
družbene celice. Otroke vidim samo zvečer. Čas je denar. Čas. Si
upokojen ? Lahko bi pekel za celo sosesko.
sporočil: 4.404
[Robi25Lj]adolf je bil bolj švoh trening napram temu kar nam pripravljajo...rdeukcijo na 500 milijonov
ponovitev 30ih let prejšnjega stoletja :). za enkrat gre vse v enakem vrstnem redu, upam da se ne zgodi novi Adolf zaradi tega ;)
sporočil: 48.253
[1021Tehni]FAK no, kako ste nekateri trdi. Pa ti ves, kaksni so v sloveniji stroski prodaje?
Še vedno nisi dojel mojega 'pointa'. OK, bo pa avto pri enem 9.900, pri drugem pa 10.100. Jaz govorim o tem, da je kvaliteta enega (za 10.000) in drugega (za 30.000) različna in da ti slednji nudi več varnosti, udobja,... Skratka kvaliteto, ki jo plačaš.
Tudi mleko, ki stane 0,5 EUR ali tisto za 1,2 EUR predvidevam, da nista enake kvalitete in si s slabšim morda celo uničuješ zdravje. Če pa kupuješ mleko za 0,50 ali 0,51 EUR (ali pa avto za 9.900 in 10.000 EUR) pa je razlika v ceni zanemarljiva, verjetno tudi v kvaliteti.
Pa kaj nabijas 9900 vs 10.100?! Pa res mislis, da imajo tako majhne stroske? Lepo je rava napisala, marza na robo v vrednosti 1 EUR je 400%. Pa kaj mislis, kakne marze mora imeti avtosalon, ki je dal 500.000 EUR v marmornat salon in proda vsakih nekaj dni en avto?
Pa zakaj mislite da ima recimo Amazon 30% cenejse knjige? Zakaj ima ryanair/easyjet tako poceni lete v primerjavi z Adrio?
Mater, ves ta luksuz stane.
Bedniki, pa ne vidite, da ko kupite skatlo keksov v mercatorju, da gre dejansko v sam izdelek tam ena tretjina cene? Ostalo pa se potrosi v katastrofalno neucinkoviti organizaciji?
sporočil: 539
Nisem še upokojen, delam pa v 12 urnem "ruskem" turnusu. Ampak kruh
speč je rutina, ki jo lahko opraviš med gledanjem tv.
sporočil: 112
FAK no, kako ste nekateri trdi. Pa ti ves, kaksni so v sloveniji stroski prodaje?'Trd' si ti. Jaz govorim o eni stvari, ti o čisto drugi. Jaz želim povedati, da je kvaliteta enega mleka drugačna od drugega (kot tudi kvaliteta vsakega drugega blaga). Stroški prodajanja v konkretnem primeru nimajo neposredne veze. Ampak kakorkoli že, očitno se ti ne da dopovedati. ;-)
Pa kaj nabijas 9900 vs 10.100?! Pa res mislis, da imajo tako majhne stroske? Lepo je rava napisala, marza na robo v vrednosti 1 EUR je 400%. Pa kaj mislis, kakne marze mora imeti avtosalon, ki je dal 500.000 EUR v marmornat salon in proda vsakih nekaj dni en avto?
Pa zakaj mislite da ima recimo Amazon 30% cenejse knjige? Zakaj ima ryanair/easyjet tako poceni lete v primerjavi z Adrio?
Mater, ves ta luksuz stane.
Bedniki, pa ne vidite, da ko kupite skatlo keksov v mercatorju, da gre dejansko v sam izdelek tam ena tretjina cene? Ostalo pa se potrosi v katastrofalno neucinkoviti organizaciji?
Pa brez zamere. :-)
sporočil: 3.228
Ker ljudje ne preberejo, pa tudi če preberejo ne razumejo.Pluse in
minuse delijo glede na razpoloženje. Naslednjič dodaj, da vsak ki
prebere tvoj prispevek, dobi 10 eur. Imel boš veliko plusov.
sporočil: 2.304
Ne vem, ne kdo si, ne kaj si. Cena svinjine je cca 1,4€ na kg žive
teže. Uslužbenka v biroju za 'vatanje magle, s prekladanjem
papirjev in lakiranjem nohtov zasluži 5 120 kg prascev na mesec.
Brezposelni "ZASLUŽI" 2 prašička na mesec. Res je hrana predraga!
Vlada naj odstopi nepreklicno, in naj se vsakemu delavcu pošteno
plača, pa bo kriza rešena.
l.p.
Robert
l.p.
Robert
sporočil: 194
Vsi skupaj smo preveč razvajeni,vse je treba dobit servirano na
krožniku!
Vse se vrača,vse se plača!
Vse se vrača,vse se plača!
sporočil: 5.314
[rename]Ne veš, ne, 60% jim plačamo davkoplačevalci. Jasno je, da distribucija enega artikla mimo obstoječih prodajnih poti ne more biti racionalna, zato pa se pojavijo uradniki polni sposojenega denarja, saj svojega več nimamo in ga razmetavajo naokoli za take in drugačne slaboumne projekte.
> [gogi1]
> > [hrvatini]
> > V Ljubljani je na eni kmetiji mlekomat, kjer je mogoče super sveže mleko kupiti po 60 centov za liter, 60 centov. zakaj le po toliko ? Ker jim mlekarne dajo okoli 30, doma je 60 v redu, ker ni nobenih prevozov in najemnin...Ljudje že kar hodijo, vsak dan več...Kmetje, dom apostavite mlekomate, če imate le dovolj blokov v bližini....
>
> Kot vem so mlekomati strošek davkoplačevalcev.
Kot jaz vem, v mlekomate investirajo kmetje.
sporočil: 1
Subvencije so v bistvu namenjene cenejši hrani. je pa res, da
večino subvencij pokasirajo indirektno trgovine, preko svojih marž,
rabatov in superrabatov. verjemite, da kmet ne rabi subvencije
ampak pošteno plačan pridelek...
sporočil: 2.383
[COP]V teh in podobnih, denimo finančnih zadevah - vzrokih razsežnosti finančne krize je po mojem bolje ovrednotiti težo (zasluge/odgovornosti) za nastanek nebodigatreba posledic. V konkretnem primeru je kmet kriv toliko, kolikor je to človeška lastnost, da skoraj vsak posameznik teži k udobju, torej ne k "kreposti". "Donatorji" morda s tem želijo pomagati, lahko pa tudi izkoristijo prej omenjeno lastnost in tako v konkretnem primeru spodbijajo samooskrbo s hrano in zopet utegne iti zadeva v drugo skrajnost, kot smo ji priča danes. Ali utegne iti za namerno razvajanje namesto krepitev tako pomembne preskrbe, kot je recimo hrana? In vsak bolj ali manj želi čim več za čim manj denarja, okus je morda še pomemben, kvaliteta pa vprašanje. Kar je kvalitetno včasih morda niti ni dobro, ni okusno, ali pa človek "domače" hrane niti ni navajen denimo. Subvencije itak v splošnem naredijo več škode kot koristi, najbrž pa ne gre za pravilo.
> [1012RASLX]
> Zakaj kmet dobiva subvencije ? Zato ker s prodajno ceno svojih pridelkov ne more pokriti vseh vhodnih stroškov (draga semena, zaščitna sredstva, umetna gnojila, nafta,veterinarske storitve..). In če greva dalje gredo te subvencije posredno v večini trgovcem ali dobaviteljem teh sredstev, kmet pa za toliko ceneje te iste zadeve kupuje. Potrošnik na koncu verige kupuje drage prehrambene artikle, ker so vse subvencije ki jih je dala država - vsi davkoplačevalci, požrli trgovci vseh vrst z visokimi maržami, maržami, ki nimajo primere v Evropi. Ko ti bo to vse jasno pa udari po teh nekaj kmetih, ki še vztrajajo. Samooskrbe imamo še samo 30 % , počasi bomo še teh 30 % drago uvažali, krajino pa bo zaraslo grmovje.Torej kdo je kriv za takšno stanje ?
Vi*. Ker kupujete v trgovini, namesto pri proizvajalcu. Vi. Ker kupujete ceneje, ne kvalitetneje. Vi. Ker kupite kitajski česen, kjer uvoznik, prevoznik in prodajalec zaslužijo več, kot dobi kitajski kmet. Domači kmet pa nič.
Največ pa je zaslužen za takšno stanje kmet sam. Ker zavestno dela izgubo. In živi od subvencije. Ne od dodane vrednosti. Ker subvencija mu je zagotovljena. Za dodano vrednost pa je potreben trud. In znanje. Tega pa nima.
*Vi so potrošniki.
sporočil: 48.253
[1021Tehni]Stroski prodajanja marsikaterega blaga so ze tako veliki, da sprememba nacina prodaje (npr iz marmornate palace v diskontno skladisce) pomeni bistveno razliko za koncno ceno.
'Trd' si ti. Jaz govorim o eni stvari, ti o čisto drugi. Jaz želim povedati, da je kvaliteta enega mleka drugačna od drugega (kot tudi kvaliteta vsakega drugega blaga). Stroški prodajanja v konkretnem primeru nimajo neposredne veze.
sporočil: 122
IN naši BUTALCI so zaprli tovarno sladkorja, ki so jo oskrbovali
domačini.
Banda škodljiva !
Banda škodljiva !
sporočil: 112
Zadnja sprememba: anon-56474 20.01.2011 16:30
[bc123a]
> [1021Tehni]
> 'Trd' si ti. Jaz govorim o eni stvari, ti o čisto drugi. Jaz želim povedati, da je kvaliteta enega mleka drugačna od drugega (kot tudi kvaliteta vsakega drugega blaga). Stroški prodajanja v konkretnem primeru nimajo neposredne veze.
Stroski prodajanja marsikaterega blaga so ze tako veliki, da sprememba nacina prodaje (npr iz marmornate palace v diskontno skladisce) pomeni bistveno razliko za koncno ceno.
OK, vidim, da si na tabletah in da ne popuščajo. :-)
sporočil: 48.253
[saratoga1]Butalci so zaprli tovarno sladkorja zato, ker je zivela od sladkornih subvencij, in se EU ni zdelo subvencionirati SE ENE sladkorne tovarne.
IN naši BUTALCI so zaprli tovarno sladkorja, ki so jo oskrbovali domačini.
Banda škodljiva !
sporočil: 1.065
[XTAXA]No moramo se zavedat da je meso hrana bogatih. To da brezposeln brez da bi mignil z prstom dobi zadosti za 2 prašička je za nekatere nepredstavljivo, v revnejših državah c celim letom dela ne zaslužijo toliko.
Ne vem, ne kdo si, ne kaj si. Cena svinjine je cca 1,4€ na kg žive teže. Uslužbenka v biroju za 'vatanje magle, s prekladanjem papirjev in lakiranjem nohtov zasluži 5 120 kg prascev na mesec. Brezposelni "ZASLUŽI" 2 prašička na mesec. Res je hrana predraga! Vlada naj odstopi nepreklicno, in naj se vsakemu delavcu pošteno plača, pa bo kriza rešena.
l.p.
Robert
Ja hrana je pri nas dražja kot kjerkoli drugje in to predvsem prizadene revnejše. Na žalost imamo trenutno preveč delavcev in premalo delodajalcev. Če bi politiko spremenili da bi bolj podprli delodajalce bi imeli več služb in manj brezposelnih.
sporočil: 1.583
¨Vprašaš me,¨pravi Plutarh¨zakaj Pitagora ni jedel mesa.¨Jaz pa te
vprašam,kakšen pogum je moral imeti prvi človek,ko je prinašal k
svojim ustom meso ubite živali,ko je s svojimi zobmi glodal kosti
živali,ki je komaj poginila,ko je podstavljal predse trupla in ko
je požiral ude živali,ki so še pred nekaj trenutki
skakale,meketale,tulile in se razgledovale okoli.Kako so mogle
njegove oči prenašati pogled na ubijanje?Kako je mogel
klati,odirati in razkosovati ubogo žival,ki se ni mogla
braniti?Kako je je mogel prenašati pogled na meso,ki je še
utripalo?Ali mu ni že sam duh povzročal bruhanja?A le se mu ni
zagabilo in zastudilo in ali se ni zgrozil,ko je moral čistiti
rane,ko je moral umivati z njih črno,strnjeno kri, s katero so bile
pokrite.
¨Odprta se je koža vila vsa po zemlji:
meso še žalostno na ražnju je cvrčalo.
Brez groze ni ga človek mogel zaužiti.
Stok žrtve dolgo še mu v ušesih je zvenel.¨
To je moral človek misliti in občutiti,ko si je prvič drznil pripraviti tako strašen obed,ko se mu je prvič zahotelo po živem bitju,ko si je želel nasititi se z mesom živali,ki se je še pasla,in ko je pričel razmišljati,kako bi zaklal,razsekal in skuhal ovco,ki mu je lizala roko.Opravičeno bi se lahko čudil tistim,ki so začeli s takimi okrutnimi obedi,ne pa tistim,ki so se takih vzdržali.In vendar bi prvi lahko navedli opravičila za svoje barbarstvo,ki pa za nas nimajo nobene veljave;mi smo torej še stokrat večji barbari kot ti.¨
Smrtni ljubljenci bogov,bi nam dejali ti prvi ljudje,primerjajte čase.Pomislite,kako srečni ste vi in kako revni smo bili mi.Še je bila sprememba letnih časov brez vpliva na deviško deželo in na s parami prenasičen zrak,divje reke so povsod prebijale bregove,ribniki,jezera in globoka močvirja so tvorila tri četrtine zemeljske površine,ostala četrt pa je bila prekrita z grmičevjem in neplodnimi gozdovi.Zemlja še ni rodila nobenih okusnih plodov,nismo imeli nobenega poljedelskega orodja,pa tudi uporabljati ga nismo znali..Tistemu,ki ni sejal,se tudi setev ne bliža.Tako nas je stalno mučila lakota.Pozimi sta bila mah in drevesna skorja naša hrana.Sveže pirične in vresove koreninice so bile poslastica za nas,če pa smo našli bukov žir,orehe ali želode,smo plesali od veselja okoli hrasta ali bukve ob zvokih svojih preprostih pesmi in imenovali smo svojo zemljo hraniteljico,svojo mater.To je bil naš edinstveni praznik,to so bile naše edine igre.Vse ostalo naše življenje je bilo bolečina,trpljenje in revščina.
Ko nam končno gola zemlja ni nudila ničesar več,smo se čutili prisiljene,da zaradi svoje ohranitve razžalimo naravo in da raje pojemo tovariše svoje revščine,kakor pa da z njimi poginemo.Toda kdo vas sili,okrutni ljudje,da prelivate kri?Glejte,kakšno izobilje dobrin vas obkroža!Kolikšno množino plodov rodi zemlja za vas!Kolikšna bogatstva vam nudijo polja in vinogradi?Koliko živali vas hrani s svojim mlekom in oblači s svojo volno?Kaj zahtevate še več?In kaj vas goni,da toliko ubijate,čeprav plavate v izobilju dobrin in življenjskih potrebščin?Zakaj lažno obtožujete svojo mater,da vas ne more preživljati?Zakaj grešite zoper Cerero,ki vam je dala tako svete zakone,in zoper Bakha,tolažnika lljudi?Kakor da bi njihovi prebogati darovi ne zadostovali za vzdrževanje človeškega rodu!Od kod jemljete drznost,da mešate na svojih mizah hkrati s krvjo živalsko mleko,ki vam ga dajejo?Panterji in levi,ki jih imenujete zveri,slede prisiljeno svojemu nagonu in ubijajo drug živali,da bi mogli živeti.Vi pa,stokrat bolj okrutni,zatirate svoj nagon brez potrebe,da se lahko predajate svojemu okrutnemu poželenju.Živali,ki jih jeste,niso take,ki se same hranijo do drugih.Vi ste lakomni samo na nedolžne in krotke živali,ki nikdar nikomur ne store ničesar žalega,ki so vam vdane,ki vam služijo in ki jih vi za plačilo,ker so vam služile,požrete.
O ti nenaravni morilec!Ali si še vedno trdno prepričan,da te je narava ustvarila zato,da uživaš bitja iz mesa in krvi,ki so tebi podobna in ki enako čutijo in živijo kot ti?Tedaj pač udušiš gnus,ki ti ga je narava vlila do tako groznih obedov.Ubijaj živali,toda z lastnimi rokami,brez zank in brez nožev,raztrgaj jih s svojimi nohti,kot to delajo levi in medvedi,zgrabi z zobmi bika in raztrgaj ga na kose,zapiči svoje nohte,zapiči svoje nohte v njegovo kožo,pojej jagnje povsem živo,požri njegovo meso dokler je še toplo,pobij njegovo dušo hkrati z njegovo krvjo.Mraz te stresa,ne upaš si,da bi čutil pod svojimi zobmi še utripajoče,živo meso!Siromak!Najprej ubiješ žival,nato jo poješ,kakor da bi hotel,da dvakrat pogine.In to še ni dovolj!Mrtvo meso se ti še upira,tvoje črevesje ga ne more prenesti,moraš ga prej predelati z ognjem,moraš kuhati,peči in z začimbami prikriti njegov pravi okus.Potrebne so ti osebe za nadevanje,kuhanje,obračanje,osebe,ki odvzamejo ubiti živali,kar je v njej ostudnega,in ki pripravijo ubito telo tako,da okus,omamljen od teh dodatkov,ne odvrača tega kar mu je tuje,da z užitkom ješ trupla,katerih pogled bi celo oko komaj preneslo.¨
Odlomek iz knjige Emil ali o vzgoji Jeana Jaquesa Rousseauja,stran 145-146.V bistvu gre za prepis Plutarhove razprave,kar pisec knjige Rousseau iskreno navede.
¨Odprta se je koža vila vsa po zemlji:
meso še žalostno na ražnju je cvrčalo.
Brez groze ni ga človek mogel zaužiti.
Stok žrtve dolgo še mu v ušesih je zvenel.¨
To je moral človek misliti in občutiti,ko si je prvič drznil pripraviti tako strašen obed,ko se mu je prvič zahotelo po živem bitju,ko si je želel nasititi se z mesom živali,ki se je še pasla,in ko je pričel razmišljati,kako bi zaklal,razsekal in skuhal ovco,ki mu je lizala roko.Opravičeno bi se lahko čudil tistim,ki so začeli s takimi okrutnimi obedi,ne pa tistim,ki so se takih vzdržali.In vendar bi prvi lahko navedli opravičila za svoje barbarstvo,ki pa za nas nimajo nobene veljave;mi smo torej še stokrat večji barbari kot ti.¨
Smrtni ljubljenci bogov,bi nam dejali ti prvi ljudje,primerjajte čase.Pomislite,kako srečni ste vi in kako revni smo bili mi.Še je bila sprememba letnih časov brez vpliva na deviško deželo in na s parami prenasičen zrak,divje reke so povsod prebijale bregove,ribniki,jezera in globoka močvirja so tvorila tri četrtine zemeljske površine,ostala četrt pa je bila prekrita z grmičevjem in neplodnimi gozdovi.Zemlja še ni rodila nobenih okusnih plodov,nismo imeli nobenega poljedelskega orodja,pa tudi uporabljati ga nismo znali..Tistemu,ki ni sejal,se tudi setev ne bliža.Tako nas je stalno mučila lakota.Pozimi sta bila mah in drevesna skorja naša hrana.Sveže pirične in vresove koreninice so bile poslastica za nas,če pa smo našli bukov žir,orehe ali želode,smo plesali od veselja okoli hrasta ali bukve ob zvokih svojih preprostih pesmi in imenovali smo svojo zemljo hraniteljico,svojo mater.To je bil naš edinstveni praznik,to so bile naše edine igre.Vse ostalo naše življenje je bilo bolečina,trpljenje in revščina.
Ko nam končno gola zemlja ni nudila ničesar več,smo se čutili prisiljene,da zaradi svoje ohranitve razžalimo naravo in da raje pojemo tovariše svoje revščine,kakor pa da z njimi poginemo.Toda kdo vas sili,okrutni ljudje,da prelivate kri?Glejte,kakšno izobilje dobrin vas obkroža!Kolikšno množino plodov rodi zemlja za vas!Kolikšna bogatstva vam nudijo polja in vinogradi?Koliko živali vas hrani s svojim mlekom in oblači s svojo volno?Kaj zahtevate še več?In kaj vas goni,da toliko ubijate,čeprav plavate v izobilju dobrin in življenjskih potrebščin?Zakaj lažno obtožujete svojo mater,da vas ne more preživljati?Zakaj grešite zoper Cerero,ki vam je dala tako svete zakone,in zoper Bakha,tolažnika lljudi?Kakor da bi njihovi prebogati darovi ne zadostovali za vzdrževanje človeškega rodu!Od kod jemljete drznost,da mešate na svojih mizah hkrati s krvjo živalsko mleko,ki vam ga dajejo?Panterji in levi,ki jih imenujete zveri,slede prisiljeno svojemu nagonu in ubijajo drug živali,da bi mogli živeti.Vi pa,stokrat bolj okrutni,zatirate svoj nagon brez potrebe,da se lahko predajate svojemu okrutnemu poželenju.Živali,ki jih jeste,niso take,ki se same hranijo do drugih.Vi ste lakomni samo na nedolžne in krotke živali,ki nikdar nikomur ne store ničesar žalega,ki so vam vdane,ki vam služijo in ki jih vi za plačilo,ker so vam služile,požrete.
O ti nenaravni morilec!Ali si še vedno trdno prepričan,da te je narava ustvarila zato,da uživaš bitja iz mesa in krvi,ki so tebi podobna in ki enako čutijo in živijo kot ti?Tedaj pač udušiš gnus,ki ti ga je narava vlila do tako groznih obedov.Ubijaj živali,toda z lastnimi rokami,brez zank in brez nožev,raztrgaj jih s svojimi nohti,kot to delajo levi in medvedi,zgrabi z zobmi bika in raztrgaj ga na kose,zapiči svoje nohte,zapiči svoje nohte v njegovo kožo,pojej jagnje povsem živo,požri njegovo meso dokler je še toplo,pobij njegovo dušo hkrati z njegovo krvjo.Mraz te stresa,ne upaš si,da bi čutil pod svojimi zobmi še utripajoče,živo meso!Siromak!Najprej ubiješ žival,nato jo poješ,kakor da bi hotel,da dvakrat pogine.In to še ni dovolj!Mrtvo meso se ti še upira,tvoje črevesje ga ne more prenesti,moraš ga prej predelati z ognjem,moraš kuhati,peči in z začimbami prikriti njegov pravi okus.Potrebne so ti osebe za nadevanje,kuhanje,obračanje,osebe,ki odvzamejo ubiti živali,kar je v njej ostudnega,in ki pripravijo ubito telo tako,da okus,omamljen od teh dodatkov,ne odvrača tega kar mu je tuje,da z užitkom ješ trupla,katerih pogled bi celo oko komaj preneslo.¨
Odlomek iz knjige Emil ali o vzgoji Jeana Jaquesa Rousseauja,stran 145-146.V bistvu gre za prepis Plutarhove razprave,kar pisec knjige Rousseau iskreno navede.
sporočil: 2.304
Ti sploh ne veš, koliko živali je moral nekdo drugi ubiti zaradi
tega, da si mi ti na forumu Financ lahko odgovoril na moj post.
Malo se zamisli.
l.p.
Robert
l.p.
Robert