Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Fiskalni in politični maček
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
[#3039049] 31.03.24 09:20 · odgovor na: (# 3039033)
[odvisnik]Penzije smno po 30 letih uspeli zbit v normalne okvirje:
Mogoče bi bilo tole dobro gradivo za osnovno, srednje šole in študente, nenazadnje delavce in penzioniste.
Kako deluje država :)
In penzije so precejšen strošek in posledično zdravstvo, tu bo še napeto v prihodnjih letih.
Mogoče prej v nemciji kot pri nas.
ibb.co/QD8vC2K
Zakaj v normalne? Pri povprečni slovenski plači gre cca 37,6% NETTO plače za ZPIZ. In masa pokojnin je potem odvisna le še od razmerja zavarovani : upokojenci. Če je ta 1,6, potem povprečna starostna pokojnina ne more biti višja od 60% povprečne netto plače! In toliko sedaj tudi je. In če greš gledat v tabele, vidiš da s prispevki pokrijemo pokojnine. OKEJ zakaj pa pol doplačilo Proračuna? Največ ga je za zdravstveno zavarovanje Upokojencev. In vsebinsko vse dodatke k pokojninam plača proračun in je ZPIZ le plačilni agent.
v tabelici boš videl, da je teorietično razmerje pokojnina - plača v letih 2010 do 2015 padlo precej pod 0,6. Dejansko pa je bilo višje. Takrat s prispevki niti za pokojnine nismo zbrali. In je razliko kril proračun ( Z zadolževanjem). Če bi želeli imeti takrat sistem "vzdržen", bi morali it v nižanje pokojnin. Niti vsebinako niti formalno to ni možno. Vsebinsko ne, ker bi te pol milijona besnih upokojencev nataknilo na vile. Formalno pa ne, ker je pokojnina pravica, pridobljena iz naslova preteklega dela. In od rimskega prava naprej velja, da pridobljenih pravic oblast ne sme kar enostransko vzet. Zato so padali členi ZUJF-a na ustavnem sodišču.
Neposredni odgovori na sporočilo št. 3039049
Strani: 1
[#3039052] 31.03.24 14:11 · odgovor na: (# 3039049)
Sam imamo daljšo življenjsko dobo, več penzionistov in čedalje boljse zdravstvo, ki marsikaj omogoča in stane.
Omenil sem Nemčijo, ker sem slišal, da so projekcije da bo šlo za penzije 25posto BDp, kar je po moje veliko.
Tu je spet dober zgled japonska npr.
Ne vem pa v detajle, kako jim gre tam, razen da imajo precej dolga.
Lahko bomo imeli srečo in nas resita poceni energija in tehnologija. Vsaj pri energiji zaenkrat kaže v redu
[#3039053] 31.03.24 14:24 · odgovor na: (# 3039049)
Bo še zanimivo, kako bojo vlade resevale zaposlenost, se pravi v plačnike v pokojninski sistem.
Strani: 1