Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

sopranos sporočil: 9.683
Nočem biti sedaj nek negativnež, ampak pot po kateri bo stopicala Slovenija v prihodnjih letih je že začrtana in mislim, da kljub optimizmu in dobrim željam, le-te ne bomo več zmogli spremeniti.

1. korak bo da bodo dvignili plače javnega sektorja in spet ustvarili javno-finančni primanjkljaj.
2. drugi logični korak seveda bo, da ne bo nikakršnih resnih davčnih in birokratskih razbremenitev, še več, zna se zgoditi, da se povečajo obremenitve podjetij in posameznikov (višji prispevki za delodajalce, višja obdavčitev dobičkov, višji prispevki za zdravstvo - to o vključitvi dobičkov v dohodnino bodo vrgli ven, ker so doživeli tako negativno reakcijo). Ne bo se zgodilo, da bi znižali DDV ali kaj podobnega.
3.Čez nekaj let bo prišla kriza, kar pomeni naslednje: davčni prihodki za vse proračunske (pokojninska, zdravstvena in državna) blagajne bodo upadli, proračunski primanjkljaj bo ogromen. Podražilo se bo zadolževanje v tujini.
4. Pred 15 leti je malo Slovencev razmišljalo o selitvi v tujino. Tudi niso aktivno delali na tem. Danes je večini jasno kam plove ta barka. Že danes, ko imamo veliko gospodarsko rast, se izseli 25% Slovencev rojenih v enem letu. To so nore številke. Ob krizi se bo seveda zaposlovanje in priseljevanje tujcev ustavilo, verjetno bomo imeli celo negativen selitveni prirast tudi na tem področju.
5. Ob naslednji krizi bo zaposlenih v javnem sektorju že okoli 180.000!!!! Zato seveda ne bo politične volje in moči, da se poseže v to najmočnejšo in tudi najbolj premožno skupino volivec.
5. Preostalo bo samo eno, dvig davkov. Najprej DDV, ker je to pač najlažje. Ker to ne bo zadostovalo se bo država poslužila umazanih prijemov - da bodo ukinili kakšne olajšave, da bodo sprejeli hujše omejitve za prejem socialne pomoči, nadomestila za brezposelnost itd. Aktivirale se bodo inšpekcije in kot nore delile kazni. FURS bo začel s še bolj kreativnimi razlagami zakonov in bo rubil vsepovprek. Zmanjšalo se bo investicije in tako še dodatno poglobilo krizo.
6. Večji, bolj mednarodno usmerjeni podjetniki bodo seveda odreagirali tako, da se bodo skušali zaščititi. Zato bodo čedalje več investicij in vlaganj prenašali v tujino.
7. In bo zato kvalitetnih služb v zasebnem sektorju še manj. In se bo odseljevanje najboljšega kadra samo še pospešilo. In negativna spirala se bo samo še hitreje vrtela.