Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Še strožji pogoji za javne pokojnine

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

mimoidoci sporočil: 5.213
[Glavni forum] Tema: Še strožji pogoji za javne pokojnine
[#2639249] 03.02.17 14:00 · odgovor na: bc123a (#2639199)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: mimoidoci 03.02.2017 14:06
[bc123a]
> [shamanvonufiladelfija]
> OK BiSi to ti opisuješ cash-flow sistema. Ki je marginalnega pomena, katerega margine se nam razodenejo iz načina pobiranja kontribucij in zagotavljanja virov za izplačevanja upravičenj oz. rent na dan izplačila.

Shamane, vse to kar opisujes, razumem.

A vendarle na pokopaliscih uspesnih biznisov mrgoli firm z epitafi na nagrobnikih "Bili uspesni, niso pazili na cashflow".

Bisi, poskušajmo še malo drugače in poenostavljeno, a niti ne preveč poenostavljeno (cash flow res nima veze):

Če je npr. kontributor od 1.1.1977 do 31.12.2016 vsako leto posebej opredeljen s svojo vsakoletno kontribucijo (svojim letnim deležem PAYG vplačil/ kontribucij glede na vsa PAYG vplačila/ kontribucije tistega leta) ima tak kontributor opredeljen svoj relativni delež za vsako leto, znan pa je tudi njegov relativni delež za vseh 40 delovnih let (lahko tudi manj), ki se ga da primerjati (po relativni ne absolutni vrednosti in z vsemi korekcijskimi parametri vred) z vsemi ostalimi rentniki, ki so s 1.1.2017 upravičenci za rente iz PAYG sistema.

Ko pride januar 2017 se v skupni masi pobranega za tisti mesec (od aktivnih vplačnikov v PAYG, lahko gre tudi za povprečenja več mesecev) reflektira relativni delež vsakega od upravičencev (pasivnih prejemnikov iz PAYG). Izračun cash flowa postane irelevanten, če so relativni deleži upravičencev znani. Če je slučajno januar 2017 zaradi gripe ali padca meteorja slab mesec po zbranih kontribucijah, se lahko do nekega vnaprej dogovorjenega povprečnega mesečnega fonda črpa viške iz izravnalnega rezervnega sklada, ki ima zopet svojo u fundament natančno opredeljeno politiko in tudi preprečuje nihanja izplačil.

Na ta način odpadejo čarovnije z najboljšimi 16, 18, 20, name it, neprekinjenimi leti, procentualni odbitki od povprečnih plač, pa vprašanje kako oskubiti tiste, ki imajo pri 65 letih 45 let delovne dobe, in podobna hajdučija.

Evidentno pa postane tudi, da ti vsak zaslužni kulturnik, hendikepirani, hendikepirani bivši predsednik, ugledni a nizkonakladni poet med akademiki, romunski begunec iz sirske vojne, novorojeni prvoborec in podobni, lahko zjebe kakršenkoli nediskriminatorni sistem. Tudi takega, ki je opisan zgoraj in je približno podoben nemškemu (vsaj v tistem delu o letnem točkovanju posameznika).