Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

zoran13 sporočil: 2.143
Zadnja sprememba: zoran13 02.07.2013 20:49
ZAVAJAJOČE OGLAŠEVANJE

Problematika pokojninskih zavarovanj je velikokrat pomanjkljivo predstavljena, saj donosnost tega nadvse v zadnjem času spopulariziranega produkta, redkokdaj preseže letno stopnjo inflacije, tako, da je realna donosnost pogostoma negativna. Zato so predstavljeni izračuni, tudi na podlagi že dosežene donosnosti, zavajajoči in morajo biti predmet obravnave na Zvezi Potrošnikov Slovenije.
Po drugi strani pa je zelo pereča problematika obdavčitev, saj so poslanci lanskega januarja sprejeli davčno novelo, po kateri se obdavčijo enkratni dvigi po 10 letih privarčevanega denarja z 25% akontacijo dohodnine, pri čemer si pokojninske družbe vzamejo 1% iztopnih stroškov, s tem, da je potrebno izplačani unesek prijaviti še v dohodnino, kar pomeni najmanj 16%. To pomeni minimalno 42%, kar je še več, kot so obdavčeni izvedeni finančni instrumenti, po 1 letu njihovega imetja. Ob tem, da so takrat jasno vedeli, da je ravno v lanskem letu poteklo 10 let od prve sklenitve pokojninskih polic v letu 2001 in da bodo varčevalci, ki izpolnjujejo zakonske pogoje, denar hoteli dvigniti v celoti. Pa so namesto zvestih varčevalcev, raje zaščitili finančne lobije in konglomerate.
Ob tem niti ne govorimo, da smo imeli varčevalci praktično pri pokojninskih družbah in zavarovalnicah, ves čas 10 letnega varčevanja, svoja lastna sredstva nelikvidna. Da ob tem, ne govorimo o nujnih osebnih potrebah, da jih nismo mogli dati v zastavitev pri bankah, za pridobitev nujno potrebnega kredita.
Tudi pri izplačilih privarčevanih sredstev je možnost velikega zadrževanja, saj so njihove zapisane dikcije v zavarovalnih pogojih, zelo raztegljive in trajajo do maksimalnih in skrajnih 151 dni, oziroma več kot 5 mesecev!

Njihovo obvestilo:
Rok za izplačilo sredstev prične prvi dan v naslednjem mesecu, po katerem Prva osebna zavarovalnica prejme popolno dokumentacijo za izplačilo. Zaključi se zadnji dan trimesečnega izstopnega roka. Po zaključku izstopnega roka, se sredstva izplačajo v roku 1 meseca.

Tako je zavarovanec, ki je pri Skupni pokojninski družbi d.d. predal popolno dokumentacijo v mesecu decembru 2011 je prejel izplačilo na svoj račun dne 24.04.2012, drugi pa pri Prvi Osebni Zavarovalnici d.d. popolno dokumentacijo predal 15.aprila 2013 in bo prejel sredstva na račun do maksimalno 31.08.2013.
www.zps.si/osebne-fi...Itemid=667