Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Gozd postaja čedalje bolj priljubljena naložba

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

kmetovalec sporočil: 590
Zadnja sprememba: kmetovalec 03.06.2013 12:00
[hafnerj]
Ja kar naj. V tuhinjskih dnevno zvozijo na stotine ton prvoprstnega lesa, hlodov v Avstrijo, kjer žage delajo na polno, nato pa naši lesarji uvažajo nazaj drage dile, predelan les, pelete, pohištven les... absurdno! Avstrijci dobro vedo, da bodo s tem ohranili svoje gozdove , ki so še bogatejši kot slovenski ampak butasto je trebiti svoje, če lahko na pol zastonj les, glede na odkupne cene v Avstriji uvozijo iz Slovenije. Kar ni med vojnama iztrebila Italija (Primorska in Istra) bo pa zdaj naša pridna soseda na severu. Nimam nič proti njim, ker so pametni, delavni, podjetni apeliram le na vse tiste brezposelne lesarje, bivše lastnike žag, posestev, da se dela nacionalna škoda, ker imamo vse, samo pameti ne, da bi to oddelali in vnovčili na svojih tleh. Recept očitno je bolj komot, da prodam tujcu, ker se mu očitno ljubi žagati, prekladati oz nasploh DELATI in potem drago plačam dile ali omaro. Očitno še preveč zaslužimo, da smo tako hudičevo komot. Pri vsem!
Nekaj v tvoji logiki ne štima: hlodi naj bi bili v Sloveniji na pol zastonj (pa jih domači žagarji niso sposobni odkupiti!), dile pa drage (da se nam jih splača uvažati iz Avstrije).

Zaključek imaš pa v redu, samo kje je vzrok? Ni treba nič apelirati na nacionalno zavest, samo konkurenčne pogoje ustvarit, da se bo tudi pri nas žaga tako izplačala, kot preko meje. Ne pa, da že za razna soglasja porabiš toliko časa in denarja ter že preden sploh začneš postavljati žago, nisi več konkurenčen sosedu preko meje.