Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Krik malomeščanske levice – napad na Uber

Strani: 1 2 3 4

pobalin sporočil: 14.456
[#2624852] 07.11.16 11:42 · odgovor na: bc123a (#2624823)
Odgovori   +    0
[bc123a]
Zakaj mislis pa jaz ze ves cas kritim da je idiotsko da se s tem ukvarjajo filozofi in politiki namesto ekonomistov?
Nič ne mislim. Po krjavljevo sem navaden malomeščanski levičar. :-)
Sicer pa se mi zdi prav, da se z Uberjem & Co. ukvarjajo tako ekonomisti kot filozofi, politiki in sociologi. Ukvarjati se morajo z vsakim izrazito disruptivnim pojavom v družbi, tudi če gre površno gledano samo za nekakšen "nov poslovni model", še posebno če ima obliko glavonožca z nadvse bogato financirano glavo in izjemno hitro rastočimi lovkami.
Ekonomski pogled na airbnb, uber in podobne je precej drugacen od tistega, kar nam servirajo mediji in politiki. Drzijo tiste ekonomske zakonitosti, ki drzijo ze 200 let+
No ja, kakor kateri mediji. Tisti, ki so ohranili vsaj malo avtonomnega razmišljanja, niso tako napaljeni kot tale skrajno popreproščen "poslovni časnik" s krjaveljskimi kolumnami in uredniško politiko po meri deželnih martinov krpanov. Poglej, če to ni krpanovski miselni vzorec (z omenjanjem cesarja vred), jaz nisem nekakšen soc-lib ampak samo usran rep od Krjavljeve koze:
država... ne bi več preprosto molzla tistih, ki želijo delati, zaslužiti zase, svojo družino in ob tem plačati razumne dajatve cesarju
anon-207617 sporočil: 6.899
[#2624864] 07.11.16 12:06 · odgovor na: bc123a (#2624823)
Odgovori   +    4
[bc123a]

Zakaj mislis pa jaz ze ves cas kritim da je idiotsko da se s tem ukvarjajo filozofi in politiki namesto ekonomistov?

Ekonomski pogled na airbnb, uber in podobne je precej drugacen od tistega, kar nam servirajo mediji in politiki. Drzijo tiste ekonomske zakonitosti, ki drzijo ze 200 let+
Ekonomisti ne obstajajo. Obstajajo samo politični ekonomisti. Biti "ekonomist" brez "političen", je tako kot biti slikar brez oči ali pesnik brez jezika. Ekonomist razmišlja o zakonitostih družbenih odnosov v trgovanju, proizvodnji itd - vse to leži na osnovi, da družba je, in ta družba ima neke značilnosti, vrednostne sodbe, dogovore. Brez družbe ni ekonomije. Družba pa ne more biti nepolitična. Družba je lahko takšna, lahko pa je drugačna.

Ravno zato moramo ravno filozofi, kot sva jaz in ti, razpravljati o uberju. Ko rečeš da neke zakonitosti držijo 200+ let, si namreč v polju "kako bi moralo biti", ne pa v polju "kako je" (ZDAJ je pač tako, da je uber uspešen zaradi marketinga s katerim krši splošno sprejete norme - ALI PA SE MOTIVA, IN TE NORME NE DRŽIJO VEČ?)

Jaz se seveda ne bi oglasil, če ne bi bila omenjena beseda "filozofi". Ti namreč trpiš za med šolanimi filozofi poznano boleznijo; si filozof, pa ti tega nihče ni povedal. Zgoraj lahko vidiš, kako mi je Gustl povedal, da njega filozofiranje ne zanima, njega zanima najboljše razmerje med ceno in kvaliteto vožnje danes zjutraj. On se je načrtno odločil, da filozofiral ne bo, čeprav bi lahko (Sofist, po domače).

Filozofi še posebej niso tisti, ki tako ali drugače pripeti na javna sredstva po teveju in časopisih blejajo to, kar so jim dali za blejati piarovci njihovih gospodarjev. To so zgolj uzurpatorji besede "filozofija", tako kot poznamo druge uzurpatorje: Demokrate, liberalce, begunce, intelektualce, "zmerno" opozicijo na bližnjem vzhodu (majku jim... Kako si drznejo uzurpirati pojem ZMERNOSTI!!!) in še mnogo je tega, in celo ni tako novo, da se to počne.

Zanimiv forumski primer filozofa uzurpatorja je crt - on vztrajno muti, da je kolesar, v resnici pa je filozof. A je kdo ze kdaj videl kolesarsko dirko, in morda crta v vsej pojavnosti...? Čista uzurpacija pojma.

(politični) ekonomisti ne bi smeli imeti nobenega problema s pravilno analizo Uberja - tako kot praviš. Ampak ker so ekonomisti takšni in drugačni, utegnejo služiti novim gospodarjem, in analizirati v službi in v čast tem novim gospodarjem.

Ravno ti, ki pa si materialno odvisen od nekakšnih elektrotehničnih ali fizičnih pedagoških prizadevanj, (ali črt, ki živi od šraufanja kode za delovanje te spletnjače) pa lahko na uberizacijo pogledaš s svobodnim očesom. In ker imaš v sebi filozofskega, sistemskega črva, samoohranitven nagon potenciran na družbo kot celoto - potem opažaš in opozarjaš na stvari, ki so tebi otroško jasne in očitne, učeni politični ekonomisti pa jih kar nekako ne opazijo.

Zato velja nasprotno. Ravno neodvisni ljubitelji modrosti, torej filozofi, morate nastavljati ogledalo - tako kot Tadej pri centralni banki. Ker "stroka" (huh, ima li više uzurpiranog pojma?) je odvisna in vpletena, masa pa je neumna in naučena.

----

Pri tem je manj pomembno, da se jaz in ti o uberizaciji sploh ne strinjava povsem - med dvema svobodnima je lahko debata in cheks and balances. Problem je, kadar v "obče dobro" debato izvajajo na eni strani erjavec na drugi pa židan, in pričakujemo da bo iz tega nastal nek družbeni dogovor ki bo zbalansiran v splošnem interesu.

Kot da bi ameriški zanikovalci evolucije in šeriatski kleriki poskušali najti check and balance za šolski kurikulum na naravoslovni univerzi, for fucks sake.
[#2625090] 07.11.16 19:35 · odgovor na: anon-207617 (#2624864)
Odgovori   +    2
[NemirniTujec]
Zanimiv forumski primer filozofa uzurpatorja je crt - on vztrajno muti, da je kolesar, v resnici pa je filozof. A je kdo ze kdaj videl kolesarsko dirko, in morda crta v vsej pojavnosti...? Čista uzurpacija pojma.
Videl sem ga, ali njemu podobnega, nekoč davno na nekih plakatih. :-)
www.mladina.si/media...k-marx.jpg
crt sporočil: 28.451
[#2625100] 07.11.16 19:49 · odgovor na: pobalin (#2625090)
Odgovori   +    1
good one :)
[#2625106] 07.11.16 20:08 · odgovor na: crt (#2624625)
Odgovori   +    0
[crt]
ftalphaville.ft.com/...tal-serfs/
Hej, hvala! Po tem sem še malo brskal naprej in na FT AV našel še druge lepe kose tekstov, npr. to dvoje:
We spend years trialling pharmaceuticals before deeming them fit for public consumption. When a Silicon Valley start-up happens upon a technical innovation in an unregulated area, however, it’s free to unilaterally deploy the technology without any public debate about the possible negative side-effects for society at all. There’s something odd about that.
Which begs the question, what is the self-driving craze in mobility really about? Improving road safety (something not yet proven or quantified) or creating a framework where control can finally and fully be ceded from users and transferred for all perpetuity to an increasingly concentrated and faceless capital and intellectual property-owning elite?
Gustl sporočil: 13.672
[#2625114] 07.11.16 20:59 · odgovor na: anon-333107 (#2624837)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Gustl 07.11.2016 21:32
[FrRoSt]

Nisem pa še zasledil, da bi kdo omenil, na koliko mora biti ocenjen avto, ali pa vsaj kateri letnik mora biti, da bo lahko vozil za uber. Glede na to, da ste vsi tako pametni, zakaj kdo tega ne prijavi!? Pri nas so ministri podpisali neko pismo o nameri, za tale uber. Zakoni pa naj bi bili lokalni. Torej mi predpisa o vrednosti krip še nimamo.

Morda bi lahko Gustl kaj napisal, kako je s to vrednostjo krip drugje, v državah, ki to aplikacijo že uporabljajo.
Tule je na to temo:

siol.net/avtomoto/na...rja-428123

Voznik Uberja:

- imeti mora svoj osebni avtomobil, ki ne sme biti starejši od desetih let; avtomobil ne potrebuje posebne opreme, tablico z aplikacijo priskrbi Uber,
- opraviti mora registracijo prek aplikacije Uber,
- urejeno mora biti zavarovanje za avtomobil in potnike v njem,
predhodno ne sme biti pravnomočno kazensko obsojen,
- opraviti mora registracijo in začetno Uberjevo izobraževanje,
starost voznika ni določena, mora pa biti dovolj izkušen, kar predstavniki Uberja potrdijo prek začetnega izobraževanja,
- urejen mora imeti status pravne osebe za ustrezno dejavnost nudenja storitev prevoza.

Natančne pogoje bo predvidel šele prenovljeni zakon o prevozih v cestnem prometu.

.....

Sicer se nisem se vozil z Uberjem v avtu, ki bi bil starejsi od recimo 5 let ali manj vreden od kaksnih 15-20k (po moji hudo hudo laicni oceni).
anon-333107 sporočil: 8.271
[#2625223] 08.11.16 10:05 · odgovor na: Gustl (#2625114)
Odgovori   +    0
Zanimivo.

O tarifi pa nič. :)
anon-333107 sporočil: 8.271
[#2625233] 08.11.16 10:22 · odgovor na: najobj (#2624728)
Odgovori   +    0
[najobj]
... čuj, poleg razlage razlogov za stavo je bila tokrat poanta bolj na boldanem delu mojega posta, ko so mnoge nesreče na slovenskih cestah pripisane vsem drugim in vsemu drugemu namesto raznim prometu neprilagojenim "gustlom" s pametnemi telefoni iz Generacije X ...

P.S.: ker antipatija s totim forum.finance.si/?m=...886&single rumenim kartonom ni bila nikoli preklicana in ker drugi rumeni karton - živ krst ne ve, koliko časa na totem forum traja ena "tekma" - v fuzbalu pomeni rdečega in s tem avtomatski izgon s (forumskega) igrišča, jaz na totem forumu nobenemu (= ne samo Gustlu) ne želim več "diagnosticirat" nič, ampak raje opišem simptome, da si poljubno "diagnozo" potem lahko postavi vsak sam, kot si jo tokrat postavil ti ... no, ampak ker imam naročnino plačano samo še za en mesec vnaprej in ker razen Tadeja na Financah itak ni kaj dosti pametnega za brat, toti forum pa je že nekaj cajta bolj ali manj v kurcu, se ob svojem siceršnjem nagnjenju h gemblanju niti drugega rumenega kartona ne bojim preveč, jebiga ...
Glej, ...
.... nisem niti bral do konca, niti iskal poante.

Samo povedal sem, da iz določenih dogodkov ne moreš delati določenih sodb, ker so lahko čisto neosnovane.

Ko sem govoril z neko mlado mamo, ki naj bi imela tudi otroka, ki bi imel neko pod-vrsto avtizma, sva se oba strinjala, da se to močno širi in da je nekako avtistično prizadet z nekimi pod-vrstami avtizma že skoraj vsak, čene drugi pa vsaj tretji otrok....

In ta avtizem je ena taka, dokaj hvaležna tema, kjer lahko vsak, ki je vsaj malo nadahnjen, odkrije kakšno novo podvrsto .....

Nihče pa se noče, ne zmore ali pa ne zna sopoasti z Avzizmom Bejbibumbarstva in Avtizma BUtalis!

To je vsa znanost!!

Zakomplicirano ko pasulj!!

To je vsa znanost pri nas.
peterfrankl sporočil: 446
[#2625269] 08.11.16 12:12 · odgovor na: pobalin (#2625106)
Odgovori   +    1
Pobalin, pozdravljen,
morda te bo začudilo - tvoja oznaka, da sem Krjavelj, se mi zdi precej točna. Dejstvo je, da sem vaški posebnež, tak sem že vrsto let. Morda so nekateri tvoji pripisi o mojem tekstu in tudi osebnosti nekoliko preveč temperamentni, a dobro, Jurčičeve zgodbe pač so temperamentne.
Lep pozdrav,
Peter
anon-22642 sporočil: 7
[#2626382] 10.11.16 23:08
Odgovori   +    0
"Krik malomeščanske levice"? Resno?
In to kar v naslovu?
Ideološko neobremenjeni članki? Že kdaj slišal (avtor)?
Seveda ne v Financah. Itak.

Za to, da Uber krši sklepe sodišč in se požvižga na vse žive zakone po raznih državah, najbrž tudi nikdar ni slišal (oz. se - kot je že navada v vašem uredništvu - dela selektivno gluhega).

Hja, kaj čemo. Rumeni tisk pač...
[#2627116] 14.11.16 13:50 · odgovor na: peterfrankl (#2625269)
Odgovori   +    0
Peter pozdravljen.

Hvala za pomirljiv ton odgovora na moje jeznoritenje. Ja, na našem koncu Obrščakovega šanka se zbiramo precej temperamentni ljudje in včasih govorimo precej naglas. Res je malo pretenciozno, a si bom drznil naš temperament in način razmišljanja ponazoriti z najnovejšim video posnetkom enostransko proglašenega častnega člana našega vogala. To je g. Jonatan Pita: www.youtube.com/watc...LG9g7BcjKs

Lep pozdrav,
pobalin

Strani: 1 2 3 4