Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Starejši premalo delajo
sporočil: 3.984
bsg je napisal(a):
Kaj ste vsi skupaj v uradni družbi in domobranski vladi nori ali slepi. Kot prvo, po eni strani mečete na veliko ljudi na cesto in ni niti pod pogojem, da imaš poznanstvo možno dobiti službo, kot drugo pa starejši ljudje, ki so garali do svoje uradne pokojnine, so večji del zgarani in bolani. gospa andreja rednak in tvoji somišljeniki najprej pojdite med ljudi in malo spoznajte kaj je realnost v Sloveniji potem pa klobasajte neumnosti . Bedaki fašistični
Hočeš reči, da je Slovenija neka izjemna država v celotni Evropi - povsod drugod so ljudje v starosti 55-64 let dovolj čili in zdravi, da opravljajo svoje delo, edino v Sloveniji pa imamo neko posebno okolje, država je sistematično izvajala torturo nad to populacijo, da je razen redkih izjem v primerjavi z ostalimi EU državami zgarana in bolana, torej nesposobna za opravljati kakršnokoli delo?
To je namreč tisto, kar bi se razgledan človek vprašal ob prikazu statističnih podatkov, namesto da halucinira o nekem fašizmu!
sporočil: 5.397
ni si andreja izmislila številk in dejstev. seveda jih vsak lahko
interpretira s svojega zornega kota in težko je tu določiti, kaj je
prava in kaj napačna interpretacija. zgaranemu penzionistu, ki je
svoje oddelal in še vedno pomaga svojim otrokom, je seveda edina
prava interpretacija ta, da je naslov članka napačen,
tendenciozen...upokojen 50-letnik, ki ga vsak dan lahko vidimo
na šmarni gori in redno osvaja titule na kaveljcih in koreninah pa
se ob takem naslovu raje skrije v mišjo luknjo, ker dobro ve,
da njegova pokojnina ob vseh nezasluženih privilegijih
ni čisto samoumevna. torej, že šestomiljontič, resnica ni
nikoli samo črna ali bela in resnica ni nikoli samo ena...in zato
novinar ne more biti kriv.
novica
novica
sporočil: 3.984
pezdon je napisal(a):
pri nas in v avstriji kot kaže klima vzdušja, bi stare najraje skurili tako kot rome v Ambrusu. No njih starost, ki povzročajo tako vzdušje bo šele žalostna.
Tole je pa sploh zadnji krik mode: zaradi upravičenih očitkov mlade generacije, da so starejše preveč pohlepne pri pokojninah, se zdaj cinično govori o kurjenju, zastrupljanju ipd. kozlarije. Mlade generacije ne bodo odšle v pokoj s slabo vestjo, saj bodo dobile neprimerno nižje pokojnine - takšne, ki ne bodo ogrožale javnih financ, kot to počnejo trenutno upokojeni.
Če bi upokojenci pristali na to, da si med seboj razdelijo toliko denarja, kot ga je na voljo - kot se ga torej pobere iz prispevkov zaposlenih in delodajalcev za ZPIZ, se bodo tudi očitki prenehali. Razumljivo?
Pokojninski sklad, iz katerega bi se črpal natečeni denar iz prispevkov, namreč ne obstaja. Obstaja le zavod, ki v nekaj dneh preknjiži od zaposlenih pobran in iz proračuna ukraden denar na račune upokojencev. Če pa bi si kdo želel izračunati "pravično pokojnino" - torej izhajajoč iz dejanskih plačanih prispevkov za pokojnino, lahko prebere Mrkaićev članek, kjer je izračun pokazal vsaj polovico nižje pokojnine.
Razlog za nizek procent zaposlenih med 55 in 64 letom v Sloveniji je samo eden: Semolič. Seveda ne le kot konkretna persona stupida, ampak tudi kot vzorec razmišljanja, oboževan - ironično - s strani tistih, ki zaradi njega ostajajo ali pa bodo v kratkem postali brezposelni.
sporočil: 6.084
novica je napisal(a):Je rekla teta Pitija ...Andreja je navedla prevod, torej ni možno govoriti o citatu in ne vemo, kaj so dejansko zapisali.
ni si andreja izmislila številk in dejstev. seveda jih vsak lahko interpretira s svojega zornega kota in težko je tu določiti, kaj je prava in kaj napačna interpretacija.
novica
Sicer, resnic ni več, je samo ena in bi rad videl, da jo novinarji ne bi farbali, kot praviš.
lp.m
sporočil: 2
novica je napisal(a):
ni si andreja izmislila številk in dejstev. seveda jih vsak lahko interpretira s svojega zornega kota in težko je tu določiti, kaj je prava in kaj napačna interpretacija. zgaranemu penzionistu, ki je svoje oddelal in še vedno pomaga svojim otrokom, je seveda edina prava interpretacija ta, da je naslov članka napačen, tendenciozen...upokojen 50-letnik, ki ga vsak dan lahko vidimo na šmarni gori in redno osvaja titule na kaveljcih in koreninah pa se ob takem naslovu raje skrije v mišjo luknjo, ker dobro ve, da njegova pokojnina ob vseh nezasluženih privilegijih ni čisto samoumevna. torej, že šestomiljontič, resnica ni nikoli samo črna ali bela in resnica ni nikoli samo ena...in zato novinar ne more biti kriv.
novica
Ni mi jasno kako se je mogoče upokojiti pri pri petdesetih letih?
jaz bi tudi rad poznal skrivnost...poznam tetko, ki se je upokojila
pred 50. letom brez kakršnekoli beneficirane delovne dobe. z neko
večerno šolo je imela dovolj izobrazbe za tajnico in je potem od
40. leta naprej samo na penzijo čakala in dočakala. mladih
upokojencev je pa cel kup iz vrst policije in vojske...
jaz ne pravim, da novinarji farbamo resnico...pravim samo, da ni
vedno samo ene resnice. v to sem iz dneva v dan bolj
prepričan.
primer: jaz menim, da naš zunanji minister, ki se čudi zakaj ni tujih naložb, kot član vseh mogočih slovenskih vlad ne naredi dovolj za privabljanje tujih naložb in to napišem. to je moja resnica. pa se oglasi rupel in napiše, da v resnici finance odganjajo tuje naložbe. kdo zdaj tu laže? jaz ne. rupel pa bi isto rekel, da ne laže.
novica
primer: jaz menim, da naš zunanji minister, ki se čudi zakaj ni tujih naložb, kot član vseh mogočih slovenskih vlad ne naredi dovolj za privabljanje tujih naložb in to napišem. to je moja resnica. pa se oglasi rupel in napiše, da v resnici finance odganjajo tuje naložbe. kdo zdaj tu laže? jaz ne. rupel pa bi isto rekel, da ne laže.
novica
sporočil: 8.543
gogi2 je napisal(a):
Po 40 letih komunizma je imela Slovenija BDP v višini ene tretjine tistega, kar sosednje države. To pomeni, da se ni delalo ali da se je delalo in potem produkt neučinkovito trošilo. Narodnega gospodarstva pa se ne sodi po eni tovarni iz ene panoge, samo mislim da to presega tvoje možganske sposobnosti.
zapisalo se ti je: Starci pa niso nič zgarani, ker so v komunizmu zelo malo delali...
potem pa klatiš o BDP-ju, očitno težko slediš debati. tako, da kakih blaznih možganskih sposobnosti pri tebi ni zapaziti! veliko pokvarjenost, pač...
sporočil: 15
tako, pri svojih 33 letih in pri dveh otrokih razmišljam,kako bi,
tam nekje čez 20 let, ko bodo otroci šli od doma - ali v službo ali
študirat, šel okoli sveta z ženo. Se pravi v teh 20 letih moram
odplačati kredit za stanovanje, nekaj prišparat za otroke, nekaj
zase..... sedaj računam........
.............mogoče mi bo celo uspelo......, da bom čez 20 v takšni statistiki, po sedajveljavnem zakonu e bom upokojil pri 55 letih
.............mogoče mi bo celo uspelo......, da bom čez 20 v takšni statistiki, po sedajveljavnem zakonu e bom upokojil pri 55 letih
novica je napisal(a):To, da o isti zadevi vsak klanfa svoje nima nič z resnico, ki je vedno le ena. Ampak pustimo to, dajte vsaj odgovarjat na konkretna vprašanja v temah o katerih pišete.
jaz ne pravim, da novinarji farbamo resnico...pravim samo, da ni vedno samo ene resnice. v to sem iz dneva v dan bolj prepričan.
novica
lp.m
evo midva sva se zataknila že pri številu resnic...torej ne se
čudit, zakaj prihaja do vojn.
novica
novica
sporočil: 2.725
Zadnja sprememba: anon-25464 13.12.2006 13:08
Glede na prebrane komentarje bi rekel, da pri nas obstajata dve
zelo homogeni, popolnoma enakomisleči družbeni skupini - mladi in
stari.Osebno poznam nekaj ljudi, ki so krepko čez 50, eden celo čez 70, pa so še vedno stručkoti na svojem področju in mentalno čili. Večina teh dela v svojih firmah, nekateri pa so tudi odvisno in čisto legalno zaposleni in njihovim delodajalcem na kraj pameti ne pade, da bi se jih želeli znebiti.
Po drugi strani poznam cel kup mladih, tudi študiranih, od 28-39 leta, ki jih je čas povozil že zdavnaj. Če pogledam zadeve skozi vertikalen (medgeneracijski) princip, mladi, ki jih je zgodaj povozil čas, so običajno otroci staršev, ki jih je zgodaj povozil čas. Problem torej ni splošno medgeneracijski, ampak družinsko-intergeneracijski.
Skratka moje mnenje je, da problem nezaposlijivosti starejših ni toliko samo problem starejših, ampak problem obče slovenske mentalitete, ki kot človekovo in socialno pravico, zagovarja mentalno rigidnost in duševno lenobo.
sporočil: 2.725
Podoben problem je tudi na področju otrok. Po zapisanem bi morali
tisti mladi, ki prihajajo iz zelo dobro stoječih družin in ki
imajo že s strani staršev rešen stanovanjski problem,
otroke zelo zgodaj in v večjem številu. Toda po mojem opažanju jih
imajo kasneje in manj, pa čeprav niso vsi karieristi.
EdiSce je napisal(a):
Glede na prebrane komentarje bi rekel, da pri nas obstajata dve zelo homogeni, popolnoma enakomisleči družbeni skupini - mladi in stari.
Osebno poznam nekaj ljudi, ki so krepko čez 50, eden celo čez 70, pa so še vedno stručkoti na svojem področju in mentalno čili. Večina teh dela v svojih firmah, nekateri pa so tudi odvisno in čisto legalno zaposleni in njihovim delodajalcem na kraj pameti ne pade, da bi se jih želeli znebiti.
Po drugi strani poznam cel kup mladih, tudi študiranih, od 28-39 leta, ki jih je čas povozil že zdavnaj. Če pogledam zadeve skozi vertikalen (medgeneracijski) princip, mladi, ki jih je zgodaj povozil čas, so običajno otroci staršev, ki jih je zgodaj povozil čas. Problem torej ni splošno medgeneracijski, ampak družinsko-intergeneracijski.
Skratka moje mnenje je, da problem nezaposlijivosti starejših ni toliko samo problem starejših, ampak problem obče slovenske mentalitete, ki kot človekovo in socialno pravico, zagovarja mentalno rigidnost in duševno lenobo.
jap, zelo lepo (in umirjeno!) povedano...
takoj naklonim 5 *
EdiSce je napisal(a):
Glede na prebrane komentarje bi rekel, da pri nas obstajata dve zelo homogeni, popolnoma enakomisleči družbeni skupini - mladi in stari.
S tem se ne bi strinjal. Med enimi in drugimi, starimi in mladimi so ljudje, ki so nasprotje tistega, kar se sugerira in ni neke hude homogenizacije in delitve. Res je, da lahko pogosto opazimo poskuse delitve ljudi po tej osnovi; večino tega sodi po mojem, v ceneno in do neke mere škodljivo "piskaranje". Starejši premalo delajo... jao,jao :)
lp.m
sporočil: 1
Glede na vsebino članka bi bil primernejši naslov: Premalo
starejših dela, ker bi sicer naslov lahko koga užalil. Morda pa se
skuša z naslovom pritegniti kakega bralca več...
sporočil: 46
palcom je napisal(a):Aktiven je tisti, ki išče delo ali dela, vsi ostali, ki ne iščejo dela so neaktivni (npr. gospodinje ali tisti kateri nočejo delati). Tudi upokojnci ki delajo se štejejo za aktivne.
V populaciji od 55 do 64 let je v evropski petindvajseterici zaposlenih 22,2 milijona ljudi, nezaposlenih je 1,6 milijona, preostalih 28,5 milijona pa je neaktivnih. Med neaktivne sodijo denimo upokojeni, ki hkrati ne delajo za plačilo niti eno uro na teden.
Prvo mislim, da je naslov zavajajoč, moralo bi pisati, da jih je premalo v službah, ali podobno. Tako se bere kot, da poležavajo in/ali se praskajo po...in nič ne delajo.
Drugo, pogrešam malo več o metodologiji s katero so merili; med neaktivne sodijo denimo upokojeni ...in kdo še, če so nezaposleni extra prikazani ?
Za Slovenijo me sploh ne preseneča rezultat, videti je celo izjemen proti ostalim; ne pozabite, da gre za okolje v katerem je študentska napotnica alfa in omega ...
lp.m
Bolj pa je zanimivo, da na osnovi podatkov torej v Sloveniji dela cca 70000 ljudi v starosti 55-64 let in cca 120000 v starosti 50-54 let, kje bomo ob sedanjih vedno manjših in dolgooooo časa študirajočih generacijah v prihodnjih letih uspeli najti tiste ki bodo delali.
Očitno nas (tistih ki smo nad 40) čez 10-15 let sploh ne bodo spustili v penzijo. Tujci pa tudi ne bodo kar drveli k nam.
sporočil: 120
Briljantno, veliko boljše in globlje opazovanje in razumevanje
problema kot je to sposobna ti. "novinarka". Pri
nas (farmacevtska firma) so take ekonomiste ipd vse
zmetal na cesto, saj so takšne
"analize" veliko bolje sposobni&nbs
p;izvajati računalniški programi.
;Finance so trač.
sporočil: 2.011
1007ELekt3 je napisal(a):Vcasih me zgrabi sveta jeza ko vidim, kako stari osli grmijo proti nekoristni mladini.
Glede na množico mladih, dvomim o koristnosti
Tisti mladini ki ima 3x bolj zajebane pogoje za sluzbo, kot so jih imeli oni.
Tisti mladini, ki mora imeti znanje tujih jezikov in izpit B kategorije skoraj ze za vsako delo.
Tisti mladini, ki nedaj boze da se izkaze koristnejsa od starejse (bolje placane) delovne sile, ker jo potem vsi zamrzijo in poskusijo izrinit v strahu za lastno rit.
sporočil: 2.011
Dvid je napisal(a):
Produktivnost se povečuje tako hitro, da ne vidim nobene potrebe po prisilnem delu po 40 letu. Na svetu smo, da bi uživali in ne da bi povečevali ekstra profite 2% ljudi. Sapienti sat!
In po 40tem letu bos zivel od cesa? Zraka?
sporočil: 5.712
mlada generacija bo šla za rezervne dele, ko pride do naše
starosti, samo oni tega še ne vedo!
so pa mladi pravi borci za kapitalizem ni kaj, zato bo razočaranje še večje
so pa mladi pravi borci za kapitalizem ni kaj, zato bo razočaranje še večje
sporočil: 10.178
kri jim upokojenci že sedaj lepo pijejo. 24.35% na mesec, če
k temu dodamo še večji del od 12.92% za zdravstveno zavarovanje, ki
ga mladi ne porabijo niti desetino, je jasno, da imaš glede
rezervnih delov popolnoma prav, samo v času si zgrešil.
sporočil: 547
garam za tri mlade lenuhe ki se pogovarjajo o plači žurkah in kako
bodo koga nategnil da bo zanje delal
sporočil: 148
Bob je napisal(a):
kri jim upokojenci že sedaj lepo pijejo. 24.35% na mesec, če k temu dodamo še večji del od 12.92% za zdravstveno zavarovanje, ki ga mladi ne porabijo niti desetino, je jasno, da imaš glede rezervnih delov popolnoma prav, samo v času si zgrešil.
pa še 10% zaradi neumnosti po forumih in drugih medijih
ffigaro je napisal(a):nepotrebno, saj te že imajo, osla kronanega :))
garam za tri mlade lenuhe ki se pogovarjajo o plači žurkah in kako bodo koga nategnil da bo zanje delal
sporočil: 10.178
Zadnja sprememba: anon-89 13.12.2006 15:05
a se ti res ne zdi nenavadno, da mladi dajo skoraj 25% od bruto za
nekaj kar sami ne bodo nikoli imeli in da plačujejo enormne znesle
za zdravstveno zavarovanje, čeprav so najmanjši porabnik teh
storitev, ob tem pa se od njih pričakuje, da bodo še zaplodili in
vzdržavali čim več otrok?
sporočil: 287
Zadnja sprememba: anon-16398 13.12.2006 15:16
Ravno zadnjic, na nekem povsem navadnem nedeljskem kosilu, kjer se
zbere dobrsnji del zlahte, smo se pogovarjali o pokojninah. Jaz
upam, da sem se vedno bolj tam, pri ta-mladih, dokler so vsi ostali
zlahtniki, ki so bili navzoci, vec-ali-manj novoupokojeni. No, da
ne bom po nepotrebnem dolgovezil, se je pogovor zakljucil nekako
takole:- "Mater nam je pa res fajn, k vi tamali namesto nas delate. Res hvala"
- "Ja prav fino za vas. Probem je sam, kdo bo delal za nas pol?"
- "Ja Saj! Naredita ze kaj madona. Skrajen cas je ze za vnuke"
Seveda smo se vsi nasmejali do solz, ker ce ne bi bilo res, ne bi bilo smesno. :)
(Ali je teh 25% bruto place, ki izpuhti za potrebe drugih dober argument za "Tle imate zdaj vnuke, mirkajte jih cez weekend"? )