Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Mučenje kandidatov

Strani: 1 2 3 4 5

anon-27449 sporočil: 1.610
[#113019] 10.08.07 08:07 · odgovor na: anon-61228 (#113017)
Odgovori   +    0

lydia je napisal(a):
Kandidati bodo na vprašanja odgovarjali tako, da bodo prepričani, da so njihovi odgovori všeč ljudem, volilcem. Koliko matematike znajo, ekonomije in drugih ved, je pa čisto nepomembno. Ker pa naši vrli kandidati verjetno berejo Finance se bodo lahko na ta vprašanja pripravili ''just in case'', če jih bo mogoče pa kateri novinar, ki si bo od tukaj sposodil idejo, to vprašal.

Ja, rada bi videla televizijo, ki si bo upala organizirati okroglo mizo s predsednišimi kandidati, pa da jim ne bi prej posredovala tematike, vprašanj ? Ah, kakšen Slak s POP TV si to upa.... TVS Slo pa nima jajc ... Ali mogoče Piramida :-) 

anon-14900 sporočil: 201
[#113024] 10.08.07 08:13
Odgovori   +    0
Mićko je zamešal "homo economicusa" s "homo economistusom"... Lahko pa bi si vzel malo časa in strukturo tega bloga preveril tudi s sholastičnologiko, če že toliko zna.

butelj
anon-102577 sporočil: 1.544
[#113026] 10.08.07 08:17 · odgovor na: anon-16053 (#113003)
Odgovori   +    0

TOMJAN je napisal(a):
Ljudstvo ima tako vlado oz. predsednika države, kakršno oz. kakršnega si zasluži !! :-))
Ljudstvo predstavljajo zelo različni ljudje. Med njimi so tudi takšni, ki s svojim delom veliko prispevajo skupnosti. Aktivno spremljajo politično dogajanje v državi in dobro premislijo, koga bodo volili. Če so na volitvah izbrani drugi kandidati, kot so jih volili in se ti kandidati izkažejo za slabe, ne moremo reči, da so si jih zaslužili.

Zato je stavek, ki si ga zapisal, da ima ljudstvo tako vlado oz. predsednika države, kakršno oz. kakršnega si zasluži ... milo rečeno, komičen.
anon-107099 sporočil: 14
[#113027] 10.08.07 08:18
Odgovori   +    0
miroh58 Vesel sem, ker je poletje, ker berem finance in prav osvežilni so komentarji MM, da lažje preživimo poletni včasih deževni dan. Komentar je pisan v veliki želji, da bi slovenčkom pokazal, da je ekonomska veda edina, ki daje potrditev, da si funkcionalno pismen. MM je postavil vrsto vprašanj, ki pa so nastala še v času, ko je bil predsednik Ekonomskega sveta pri JJ. Pa so ostala na zalogi, ker jih JJ ni smel, upal ali si še drzniti ni smel z željo po intervjuju. Pa verjetno ve , da JJ ne prenaša takih "pametnjakovičev" in je JJ zaloputnil z vrati, še pred tem zadnji ugasnil luč J,ter MM odletel v Ameriko; odkoder nam pošilja poletna sporočila, ko je čas kislih kumaric! Hvala za lepo poletno branja, pa lep dan želim vsem bralcem.!!!!!!
anon-20418 sporočil: 7
[#113035] 10.08.07 08:29 · odgovor na: anon-76805 (#113014)
Odgovori   +    0
Stopite korak nazaj iz svoje (ne)perspektive in se vprašajte kaj je predsedniška funkcija, na kaj vpliva in katere so potrebne lastnosti in znanja kandidata (Ad hoc rutina za reševanje nepoznanih problemov "po kmečko"). Gotovo ne bo pometal ulico, računal statiko, trace-al core dump-e, zlival jedra ali popravljal ideje o Hawkingovi radijaciji. Srednjo pa že mora imeti končano ali pač ne?
anon-95076 sporočil: 15
[#113046] 10.08.07 08:49
Odgovori   +    0
Mačota, pardon Mićota za predsednika! Vse bo čez noč rešeno, tudi bolezni in druge planetarne nadloge bodo izginile. Če pa to ne gre, odločno vztrajam, da Mićota par milijonkrat kloniramo (vendar - toliko smo pa še pametni!!!-vse klone nepovratno globoko zamrznemo!). Mrkaić je na naši intelektualni sceni nekaj podobnega kot tisti famozni Bevc v Naši mali kliniki: edini vseved, edini pacient. Mene, ki sem pretežno neškodljiv zarobljenec kmečke provenience in pameti, so zmeraj neznansko skrbeli prav osebki, ki vse vedo.
anon-90118 sporočil: 91
[#113047] 10.08.07 08:49
Odgovori   +    0
Ma, resno se MM precenjuje. Če je že tak "tata mata", zakaj on ne kandidira... ker bi se po domače "usrau" in ugotovil, da za pšredsednik bit je le kaj več kot znanje ekonomije.
Moram pa priznat, da sem prvič bral MM v financah (in tudi v drugih medijih ga nisem) in res... kaj še ta počne v Sloveniji, če je vse tako "mim"?
anon-22053 sporočil: 2.869
[#113056] 10.08.07 08:58 · odgovor na: anon-4731 (#112944)
Odgovori   +    0

XNOVA4 je napisal(a):
"Predsedniku države seveda ni treba biti ekonomist, poznati pa mora vsaj temeljne ekonomske pojme. Zato bi mu pod nos pomolil svinčnik in papir in ga pozval, naj napiše, kaj je bruto domači proizvod in kako se zares računa inflacija. Kaj je dodana vrednost in kaj zares pomeni produktivnost dela. Kaj je primerjalna prednost in kakšne so njene implikacije za politiko protekcionizma. Kaj je mrtva izguba? Ta preprosta vprašanja (seveda z naštetimi nabor ekonomskih vprašanj ni izčrpan) so abeceda osnov ekonomije in kdor ne pozna odgovorov, pač ne more biti resen predsednik. Še več, kdor ne pozna odgovorov na ta preprosta vprašanja, ne more reči ničesar relevantnega o ekonomski politiki. Za takega človeka pa je bolje, da poklicno boža pse in mačke, kot pa da predsednikuje državi". Ali avtor članka misli, da predsednik, na primer ZDA, pozna odgovore na ta vprašanja?
 Pa res, gospod Mrkaić, dajte nas prosvetlit, kako je kaj s tozadevnimi in drugimi  sposobnostmi tako opevane ZDA in njihovimi predsedniki nekdaj in danes!?
anon-82925 sporočil: 801
[#113066] 10.08.07 09:10
Odgovori   +    0
Ameriški predsednik je funkciji predsednika dal novo dimenzijo. Nekateri zbirajo njegove bušizme. Včeraj pa je na tiskovni konferenci (ki so jo prenašali na CNN) izjavil, da ni ekonomist. Zanimivo je, da je magistriral na poslovni šoli na Harvardu. Pa se nima za ekonoista, ali pa mogoče samo ne ve, kaj piše na njegovi diplomi?
In če ZDA ne rabijo ekonomista za predsednika, zakaj bi naš moral obvladati obrestno - obrestni račun? To je sicer kar koristno znanje, kadar se zadolžuješ, in Slovenija je precej zadolžena.
Pa tudi sicer gre razvoj v to smer, da bomo morali vedeti vedno več. In ker je razvoj vedno hitrejši, ljude čedalje bolj zaostajamo. Del krivde nosi šolstvo, ki se ne zmore dovolj hitro prilagati. Del jo nosimo sami, če ne poskrbimo za svoje izobraževanje. Vsi, ne le predsedniški kandidati.
Glede ledvice, pa mogoče tudi kajenja in drugih razvad. Človek je res sam svoj gospodarin v teoriji lahko s svojim telesom počne, kar hoče. V praksi pa je tako, da če prodaš eno ledvico in potem drugo izgubiš zaradi bolezni ali prometne nesreče, postane to problem našega proračuna. Prav tako zdravljenje alkoholizma, plučnega raka...
Iz ekonomskega stališča bi torej gospod MM moral podpirati prepoved prodaje delov teles, prepoved kajenja, omejitev točenja pijač...
Pravzaprav imam samo eno vprašanje za gospoda MM. ZDA imaj po njegovem mnenju idealno ekonomijo, čeprav je njihov predsednik zelo daleč od zares izobraženega človeka, ali pa je zelo dober igralec. Mislim, da ga nikjer v Evropi ne bi pustili kandidirati.
Zakaj misli, da mi rabimo bolj izobraženega predsednika od ameriškega?
anon-53492 sporočil: 10
[#113068] 10.08.07 09:13 · odgovor na: anon-90118 (#113047)
Odgovori   +    0
Večinoma so si replike v enem aspektu podobne, zato sem lahko kratek...
Če je že "MM" provokativen, ni nobenega razloga, da smo mi nevljudni.
(Kandidira pa ne, ker je njegov nivo potrebe po moči daleč pod vstopnim pragom te potrebe za tako in/ali podobno funkcijo.)
anon-17372 sporočil: 6.680
[#113070] 10.08.07 09:14 · odgovor na: anon-82925 (#113066)
Odgovori   +    0

mummychicken je napisal(a):

vprašanje za gospoda MM. ZDA imaj po njegovem mnenju idealno ekonomijo

kje je to napisal?
anon-79735 sporočil: 16.531
[#113074] 10.08.07 09:18
Odgovori   +    0
Če bi bil kandidat Mićo Mrkaić, bi mu jaz postavil samo dve vprašanji, na katera bi on nedvomno odgovoril, kot iz topa.

1. Katera stvar je bila prvo blago, s katero je pričel človek trgovati in razvijati vse svoje intelektualne sposobnosti?

2. Čigava je pridobitna gospodarska družba država?

No, ti dve nepismeni vprašanji lahko zaradi enostavnosti postavlja kandidatom tudi vsak novinar.
anon-7039 sporočil: 166
[#113076] 10.08.07 09:20
Odgovori   +    0
Matematika kot pogoj za kandidiranje na javne funkcije ni tako slaba ideja, seveda takoj, ko mi nekdo pokaže kako se izračuna čustva. Recimo kako izračunamo žalost otroka ob izgubi hišnega ljubljenčka ali pa srečo ob rojstvu otroka. No vsaj kakovost izdelka bi mi lahko izračunali?
anon-29419 sporočil: 107
[#113099] 10.08.07 09:38
Odgovori   +    0
naš cirkusant se počasi a vztrajno spreminja v klovna. ker naš doktor vztrajno ENAČI pojme USPEŠNOST IN SPOSOBNOST
z IZOBRAZBO ( predvsem ekonomske )mu bomo NA NJEGOVEM primeru pokazali kako zelo je njegova logika ( fizik + ekonomist!!!???) zgrešena.
USPEŠNI IN SPOSOBNI a NEIZOBRAŽENI( z srEdnješolsko ali poklicno izobrazbo) TUŠ, AKRAPOVIČ, ELEKTRONČEK itd, itd.
Med najbogatejšimi v Sloveniji( bogastvo je ameriško merilo
uspešnosti in sposobnosti)

NESPOSOBNI IN NEUSPEŠNI A IZOBRAŽENI:
MRKAIĆ
(predavatelj na tretjerazrednem faksu- kranjska sorbona,
referent za statistiko v svetovni banki, kolumnist za funkcionalno nepismene, zmerljivec itd, itd.
anon-94310 sporočil: 5
[#113101] 10.08.07 09:41
Odgovori   +    0
Po prebranem sestavku od g.MM sem uvidel, da On res o osebnosti našega predsednika ne razmišlja ravno prav bistroumno,vsak srednje izobražen ve, da« dežela kranjska« rabi vsesplošno razgledanega brihtnega moža ali žensko vseeno,saj ni važna samo matematika in ekonomija,temveč vsakega nekaj, raje vsakega več kakor manj.
anon-48972 sporočil: 1.443
[#113106] 10.08.07 09:47
Odgovori   +    0
Funkcionalno nepismeni prišlek Mićo nam je ponovno postregel z vrsto "mičizmov", ni pa, v svoji sveti preproščini takega pristopa problemu, ponudil možnosti, da poiščemo objektivne "funkcionalne luknje" nas in Mičkota.Dotlej je vse to le "nadmudrivanje" in tratenje časopisnega prostora!
[#113112] 10.08.07 09:49 · odgovor na: anon-127452 (#112952)
Odgovori   +    0

Valuk je napisal(a):
Za predsednika države je glavno, da zna tuje jezike in da se dovolj lepo obnaša, da nam v družbi drugih predsednikov in kraljev ne dela sramote.Precej bolj, kot njegovo znanje ekonomije je pomembno,da recimo ve, kako se pravilno jedo špageti, kako jastog in podobno.
 Pa je kdo tak med njimi ;)
anon-72351 sporočil: 467
[#113120] 10.08.07 09:58
Odgovori   +    0
Naš predsednik rabi znanje ekonomije le v meri, da izračuna, koliko je že zapravil za službene poti in nič več... sicer pa trenutni predsednik,novi pa verjetno ne bo nič manj, čepijo bolj doma in lahko spijo v s strani večine državljanov voljeni funkciji. Mićo naj jih raje vpraša po dinamiki predsednikovanja in ne po ekonomiji...
rencels sporočil: 60
[#113125] 10.08.07 10:00
Odgovori   +    0
res je, ne ni samo matematika in ekonomija celil 10 let smo imeli predsednika, ki ni bi sposoben govoriti niti enegega tujega jezika. Ironično je bil kraj "slovenskih src". Vsaka tržava ima politike, ki si jih zasluži
anon-129543 sporočil: 26
[#113132] 10.08.07 10:04
Odgovori   +    0
ekratno.)u vprašanja za predsednika bi jaz še uključil´IZRAČUN KAKŠNE MATRIKE ( X,y,Z), logaritem´ (izračunavanje nepravilnih geometrijskih površin), kar se tiče komunikacij, pa speach najmanj 3 jezikov.))LP,optimist
[#113145] 10.08.07 10:14 · odgovor na: anon-91864 (#113129)
Odgovori   +    0

shaman je napisal(a):

Ne vem kaj bi ti Mićo odgovoril na prvo vprašanje, na drugo pa skoraj z gotovostjo lahko zatrdim, da bi bilo nekaj takega: "Stane ti si en fredi ded, ma prosim nehaj že nekrat moriti in nabijati s to državo-podjetjem. Naprej bi ti, povsem samoinicijativno in brez tvojega vprašanja ali privolitve, povsem sodeč rekel še to, da države naj bi bilo karseda malo, minimalno in se naj bi trudili jo nenehno naprej minimizirati . Enako velja za državno lastnino.

(BTW, pri podjetjih imamo opravka z naravnim refleksom, ki deluje v smeri nenehne rasti podjetja).

Tvoje obskurne teze o delnicah in "dobičkih države", ki naj bi jih delili državljanom, pa Mićo prav gotovo ne bi pozabil razglasiti za oksimoron, kajti to je čisti oksimoron, če ni celo nonsens.

Lp shaman
 Logično, čer ne poznaš odgovora na prvo vprašanje, ki je materialni temelj ekonomije, ne moreš presojati drugega drugače, kot da gre za teološko vprašanje.
anon-86274 sporočil: 1.399
[#113151] 10.08.07 10:19 · odgovor na: anon-82925 (#113066)
Odgovori   +    0
Na ekonomski fakulteti nam je med predavanjem, profesor dr. ekonomije dejal, ne mislite, ko boste diplomirali, da boste dobri ekonomisti/gospodarji. Zato moraš biti rojen . Primer je dal: jaz sem teoretičen ekonomist, nisem pa, rojen ekonomist. Zame je rojen ekonomist, nepismen kmet, ki še svoje fekalije proda po tržni ceni.
anon-3467 sporočil: 29
[#113158] 10.08.07 10:29
Odgovori   +    0
Morda pa je MM zamenjal vlogi predsednika države in predsednika vlade!?
[#113164] 10.08.07 10:41 · odgovor na: anon-3467 (#113158)
Odgovori   +    0

XELEK23 je napisal(a):
Morda pa je MM zamenjal vlogi predsednika države in predsednika vlade!?
 Ni, kaj je bilo prvo blago in čigava je država bi moral vedeti vsak državljan, ne le poslovodje njihovega podjetja.
anon-2963 sporočil: 9
[#113166] 10.08.07 10:44 · odgovor na: anon-123299 (#113018)
Odgovori   +    0
Mene pa samo zanima, če pri svojih 40-letih še vedno živi pri mami...
anon-72895 sporočil: 1.580
[#113169] 10.08.07 10:47
Odgovori   +    0
Največji morilec slovencev še živi,skupaj s pomagači,ki poskušali brisati njegove sledi!
anon-9518 sporočil: 5
[#113177] 10.08.07 11:04
Odgovori   +    0
Še en beden mrkonja ki misli, da je najbolj pameten. Takih je v Sloveniji zares veliko. In če naj bi bil ta članek provokativen, je po moje še eno pametnjakovičenje tako zvanih ljudi, ki obvladajo vse od ekonomije do globokih humanističnih teorij. In Slovenci smo daleč od tega, da bi bili nepismeni. Le kdo se je to spomnil?
[#113179] 10.08.07 11:08 · odgovor na: anon-91864 (#113173)
Odgovori   +    0

shaman je napisal(a):
LP shaman
 Fizik Mićo se s tvojo teološko razlago ekonomije sicer strinja?
anon-103833 sporočil: 716
[#113185] 10.08.07 11:16
Odgovori   +    0
So v resnici že ostali v komentarjih skoraj vse povedali. Če Mićo misli, da so maturitetne naloge nekaj osnovnega, se hudičevo moti. Dr. Mrkaić bi verjetno na veliko pogrnil iz kakšne kemije, biologije ali česa podobnega, tudi matematika dragi Mićo je precej bolj komplicirana stvarca, navajaš osnovnošolske naloge in pa obrestno obrestni račun? Še znaš integrirati? Znaš izvesti en odvod po matematično? Dragi dr., močno dvomim, da bi bil uspešen. provokativen seveda, na žalost bi se strinjal tudi o 80% ampak ne funkcionalno nepismenih, pač pa ljudi, ki so od mene tako zelo drugačni. Saj zato pa imamo demokracijo in nikjer ne piše, da je moja ta najbolj ta prava. in si jih zato ne upam takole moalovaževalno podcenjevati.
anon-69838 sporočil: 62
[#113188] 10.08.07 11:20
Odgovori   +    0
Mrkaiča seveda lahko beremo z različnih zornih kotov. Nočem reči, da jeza in očitki bralcev na njegov račun in marsikatero izjavo niso umestni, ampak vprašanja iz predzadnjega odstavka se mi pa vseeno zdijo dobra. Konec koncev lahko bodisi okrepijo spoštovanje ali pa nespoštovanje do kandidata. Da ne bodo kriteriji samo umirjenost, izgled in obleka. Bi pa Mrkaiča (upam, da še bere odzive) lepo prosil če mi lahko svetuje eno dobro knjigo, ki odgovarja na vprašanja iz 2. odstavka. Ne hecam se, me mori, ker se na te pojmem niti v osnovi ne spoznam in bi rad res kakšno zanimivo napisano knjigo s tega področja, ne knjige kakšnega "wouldbe prfoksa", ki je ne bi razumel.

Strani: 1 2 3 4 5