Strani: 1

anon-488811 sporočil: 1.100
[#2815398] 05.02.20 17:26
Odgovori   +    18
Manj sladkorja v čokoladnem prelivu in hop, je že inovativno živilo. Komedija.
bc123a sporočil: 48.253
[#2815400] 05.02.20 17:48
Odgovori   +    10
Zadnja sprememba: bc123a 05.02.2020 17:56
V moji kuhinji je v pol leta nastalo več inovativnih živil kot je pa tole. Beljakovinski kruh z 37g ogljikovih hidratov? Pa koga zafrkavajo.

izdelki.don-don.si/

Jaz znam speči "passable" kruh z 10g ogljikovih hidratov na 100g, pa se nimam za živilskega tehnologa, to delam za hobi in zaradi lastnih prehrambenih potreb. Če dvignem OH na 20g bo pa itak boljši od vse "ptičje hrane" ki jo ponujajo slovenski peki z oznako "manj OH". In že v Hoferju se dobi relativno dober kruh z 7% OH, narejen v nemčiji.

Ti izdelki so dietetično pesek v oči, dragi novinarji. Oddelki z "zdravo hrano" v trgovinah so pa itak samo za tiste, katerih edina bolezen je duševna.

Evo, eden mojih receptov. Če je to kdo pripravljen komercialno proizvajati bom zelo vesel. Ker tole je muka in traja in v lajfu imam druge stvari za početi.

twitter.com/xmp125a/...8664399872

Tole so palačinke:
twitter.com/xmp125a/...6436295680

Tako pa izgleda 10-12% OH kruh brez j*bene pticje hrane (a res mislite da smo vsi ki iščemo kruh z nizko vsebnostjo OH ptiči ali kaj)?

twitter.com/xmp125a/...4656073730

Samo da damo v kontekst reklamirane "dosezke".
bc123a sporočil: 48.253
[#2815402] 05.02.20 17:50 · odgovor na: anon-488811 (#2815398)
Odgovori   +    4
[Copcop]
Manj sladkorja v čokoladnem prelivu in hop, je že inovativno živilo. Komedija.
Ce imas resne dieteticne zahteve (medicinske) in se sprehodis med "inovativnimi" zivili v povprecnem slovenskem megacentru sele vidis kak pesek v oci je vse to. Navaden bullshit, ki je v dolocenih primerih celo zdravstveno nevaren in bi ga morali umakniti s polic ali pa zahtevati spremembo embalaze.
Andrej7Golob sporočil: 3
[#2815413] 05.02.20 18:46 · odgovor na: bc123a (#2815400)
Odgovori   +    0
Le, da v članku nikjer ni omenjen kruh z manjšo vsebnostjo ogljikovih hidratov, temveč z višjo vsebnostjo proteinov - beljakovin, zato se imenuje "Proteinc", kar ne pomeni manjše vsebnosti ogljikovih hidratov.

BTW hvala za recept :D
robi2107 sporočil: 4.272
[#2815420] 05.02.20 19:15 · odgovor na: bc123a (#2815400)
Odgovori   +    0
Dobro zgleda tisti kruh. Tvoj?
bc123a sporočil: 48.253
[#2815466] 06.02.20 01:16 · odgovor na: Andrej7Golob (#2815413)
Odgovori   +    0
[Andrej7Golob]
Le, da v članku nikjer ni omenjen kruh z manjšo vsebnostjo ogljikovih hidratov, temveč z višjo vsebnostjo proteinov - beljakovin, zato se imenuje "Proteinc", kar ne pomeni manjše vsebnosti ogljikovih hidratov.

BTW hvala za recept :D
Hoferjev se tudi imenuje "beljakovinski".
www.goodlifestyle.si...UH_vse.jpg

Poanta je da ima manj OH, zakaj bi ga sicer kdo rabil?
bc123a sporočil: 48.253
[#2815467] 06.02.20 01:17 · odgovor na: robi2107 (#2815420)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: bc123a 06.02.2020 01:25
[robi2107]
Dobro zgleda tisti kruh. Tvoj?
Ja. 50% gluten, 50% ekstrudirani otrobi (enaki kot za testenine). Se finisiram recept, zato ga nisem še objavil.

Holy Grail je sicer bel kruh brez OH. Rabil bi za to pobeljene otrobe, pa si ne upam tega sam početi. Recept imam, je ravno enemu velikemu ameriškemu pekarju potekel patent. Pa pekarskih emulzij (ki dajo on mamljivo vonj in okus kruha) se nisem dobil. Imam dve francoski (za popečen kruh in kruh z začimbami), čakam pa se za "masleni kruh" ki prihaja iz ZDA (naročil na amazon.de pa vseeno prihaja iz ZDA...) Upam da je carina ne zapleni :)

Jbg, malo različne ideje imamo o inovativnosti :)
anon-317028 sporočil: 30.415
[#2815469] 06.02.20 04:31 · odgovor na: bc123a (#2815467)
Odgovori   +    1
[bc123a]
> [robi2107]
> Dobro zgleda tisti kruh. Tvoj?

Ja. 50% gluten, 50% ekstrudirani otrobi (enaki kot za testenine). Se finisiram recept, zato ga nisem še objavil.

Holy Grail je sicer bel kruh brez OH...

Jbg, malo različne ideje imamo o inovativnosti :)
Tole pa so razni aditivi, dobri in strupeni, običajno napisani z majhnimi in premajnimi črkami na deklaracijah www.ninamvseeno.org/...?group=100
bc123a sporočil: 48.253
[#2815481] 06.02.20 07:21 · odgovor na: anon-317028 (#2815469)
Odgovori   +    2
[FIN-311684]
> [bc123a]
> > [robi2107]
> > Dobro zgleda tisti kruh. Tvoj?
>
> Ja. 50% gluten, 50% ekstrudirani otrobi (enaki kot za testenine). Se finisiram recept, zato ga nisem še objavil.
>
> Holy Grail je sicer bel kruh brez OH...
>
> Jbg, malo različne ideje imamo o inovativnosti :)

Tole pa so razni aditivi, dobri in strupeni, običajno napisani z majhnimi in premajnimi črkami na deklaracijah www.ninamvseeno.org/...?group=100
Poznam aditive. Ljudje so pa povecini butasti in jih ne.
anon-317028 sporočil: 30.415
[#2815493] 06.02.20 07:58 · odgovor na: bc123a (#2815481)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: anon-317028 06.02.2020 08:08
[bc123a]
> [FIN-311684]
> > [bc123a]
> > > [robi2107]
> > > Dobro zgleda tisti kruh. Tvoj?
> >
> > Ja. 50% gluten, 50% ekstrudirani otrobi (enaki kot za testenine). Se finisiram recept, zato ga nisem še objavil.
> >
> > Holy Grail je sicer bel kruh brez OH...
> >
> > Jbg, malo različne ideje imamo o inovativnosti :)
>
> Tole pa so razni aditivi, dobri in strupeni, običajno napisani z majhnimi in premajnimi črkami na deklaracijah www.ninamvseeno.org/...?group=100

Poznam aditive. Ljudje so pa povecini butasti in jih ne.
Ne jem mesa, ljudje, ki ga imajo radi bi morali poznati vsaj strupene kalijeve in natrijeve nitrate in nitrite - E249, E250, E251 in E252, ki so npr. v raznih vrstah mesa, pršutih, paštetah in salamah ter kupiti nekaj dražjega brez tega. Brez skrbi, tudi mi nemesojedci, marsikaj slabega dobimo v "zdravi" zelenjavi in sadju.

Za tiste, ki ne verjamejo naj pogledajo kje se nahaja npr. E250 www.ninamvseeno.org/...00&id=E250
robi2107 sporočil: 4.272
[#2815516] 06.02.20 09:18 · odgovor na: anon-317028 (#2815493)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: robi2107 06.02.2020 09:18
[FIN-311684]
Ne jem mesa, ljudje, ki ga imajo radi bi morali poznati vsaj strupene kalijeve in natrijeve nitrate in nitrite - E249, E250, E251 in E252, ki so npr. v raznih vrstah mesa, pršutih, paštetah in salamah ter kupiti nekaj dražjega brez tega. Brez skrbi, tudi mi nemesojedci, marsikaj slabega dobimo v "zdravi" zelenjavi in sadju.

Za tiste, ki ne verjamejo naj pogledajo kje se nahaja npr. E250 www.ninamvseeno.org/...00&id=E250
Ne vem, kaj se ti kot vegi sekiraš za e250, ki se nahaja izključno v mesnih zadevah. Tudi jaz tega ne jem in me e250 nič ne zadeva. Jem pa ribe in me bolj skrbi vse več mikroplastike in druge svinjarije v morjih in posledično tudi v ribah. In na koncu v nas. Pa to, da je sanje in zelenjava vse bio špricano, trgovec pa lahko potem trdi, kar hoče. Da je torej vse tiste bioeko certifikate treba jemati z rezervo, ker je tudi na tem področju veliko natega.
Andrej7Golob sporočil: 3
[#2815525] 06.02.20 09:43 · odgovor na: bc123a (#2815466)
Odgovori   +    0
Poanta beljakovinskega kruha je, da ima višjo vsebnost beljakovin, ki služijo za zadostitev telesnih potreb po beljakovinah ali pri špotnikih za pridobivanje mišične mase - ne čiste glede na vsebnost OH. Živila z zmanjšano vsebnostjo OH pa so primerna za reduciranje telesne maščobe, vendar kruh, ki vsebuje katerokoli od žitnih mok ni ravno optimalna izbira ob ciljih reduciranja maščob, saj telo v tem primeru še vedno uporablja glukozo za primarni vir energije, je pa tukaj tudi faktor splošnega počutja, ne samo "modne muhe" za izgubo maščob itd...Cela znanost :D
robi2107 sporočil: 4.272
[#2815532] 06.02.20 10:09 · odgovor na: Andrej7Golob (#2815525)
Odgovori   +    1
[Andrej7Golob]
Živila z zmanjšano vsebnostjo OH pa so primerna za reduciranje telesne maščobe, vendar kruh, ki vsebuje katerokoli od žitnih mok ni ravno optimalna izbira ob ciljih reduciranja maščob, saj telo v tem primeru še vedno uporablja glukozo za primarni vir energije, je pa tukaj tudi faktor splošnega počutja, ne samo "modne muhe" za izgubo maščob itd...Cela znanost :D
Ni tukaj velike filozofije. Preprosto gre za + in -, koliko energije pride v telo in koliko gre ven. Če bo razlika negativna, bo telo razliko vzelo iz zaloge. Treba je samo paziti na zadosten vnos beljakovin, da ne bo telo jedlo mišic namesto špeha. Govorim iz izkušnje (izgubil 25+ kg od lanskega maja). Drži pa, da ne jem cukra, kruha, testenin in krompirja. Občasno ruknem kakšne otrobe (plain, ne tiste kosmiče s polno cukra) z jogurtom in kakšnim jabolkom za okus. Se pa ne branim OH iz drugih virov, recimo iz stročnic, ker imajo zelo nizek GI. Imajo stročnice le preveč drugih koristnih snovi, da bi se jim človek odpovedal samo zato, ker vsebujejo tudi OH. Sploh če ne je mesa, kot je v mojem primeru. Sicer pa so dobra alternativa "beljakovinskemu" kruhu jogurti s povečano vrednostjo beljakovin (tudi do 12%), zmešani s kakšnim proteinskim prahom (iz soje ali sirotke), ker je sicer zelo težko dobiti noter tistih 1.8 do 2 g beljakovin na kg telesne teže, kolikor športno aktiven človek rabi za vzdrževanje mišic. Potem tudi tek, gore in bajk (tudi 250 km v kosu) niso noben problem.

Kar pa se glukoze tiče, jo pa telo pri zdravem človeku itak samo sintetizira iz drugih makrohranil, predvsem beljakovin. Gre za pojav, znan kot gluko(neo)geneza.

Vse, kar sem tule zapisal, temelji na lastni izkušnji.
anon-317028 sporočil: 30.415
[#2815534] 06.02.20 10:13 · odgovor na: robi2107 (#2815516)
Odgovori   +    0
[robi2107]
> [FIN-311684]
> Ne jem mesa, ljudje, ki ga imajo radi bi morali poznati vsaj strupene kalijeve in natrijeve nitrate in nitrite - E249, E250, E251 in E252, ki so npr. v raznih vrstah mesa, pršutih, paštetah in salamah ter kupiti nekaj dražjega brez tega. Brez skrbi, tudi mi nemesojedci, marsikaj slabega dobimo v "zdravi" zelenjavi in sadju.
>
> Za tiste, ki ne verjamejo naj pogledajo kje se nahaja npr. E250 www.ninamvseeno.org/...00&id=E250

Ne vem, kaj se ti kot vegi sekiraš za e250, ki se nahaja izključno v mesnih zadevah. Tudi jaz tega ne jem in me e250 nič ne zadeva...
Kot je napisal "bc123a" veliko ljudi ne ve za aditive, dodal bi, tudi za ta domač slovenski portal za seznanjanje ljudi z aditivi in z nevarnostmi. Sicer, v Sloveniji je na glavo obrnjen pojem preventivnih zdravstvenih pregledov. "Jebali" jih takšni preventivni pregledi, kje ugotovijo, da je človek že bolan, pomembneje je ozaveščati ljudi in živeti na način npr. brez aditivov in ne zboleti.
robi2107 sporočil: 4.272
[#2815542] 06.02.20 10:29 · odgovor na: anon-317028 (#2815534)
Odgovori   +    0
[FIN-311684]
Sicer, v Sloveniji je na glavo obrnjen pojem preventivnih zdravstvenih pregledov. "Jebali" jih takšni preventivni pregledi, kje ugotovijo, da je človek že bolan, pomembneje je ozaveščati ljudi in živeti na način npr. brez aditivov in ne zboleti.
Zelo res, tole zadnje, kar si zapisal. Glede preventivnih pregledov: SVIT, DORA, ZORA so OK. Pogrešam pri moških še preventivne presejalne teste za raka prostate.
bc123a sporočil: 48.253
[#2815554] 06.02.20 11:19 · odgovor na: Andrej7Golob (#2815525)
Odgovori   +    0
[Andrej7Golob]
Živila z zmanjšano vsebnostjo OH pa so primerna za reduciranje telesne maščobe, vendar kruh, ki vsebuje katerokoli od žitnih mok ni ravno optimalna izbira ob ciljih reduciranja maščob,
Saj to vem. Dejstvo je da v sloveniji razen v Hoferju ni za dobiti kruha s tako nizko vrednostjo OH (7g/100g). Inovativnost pa taka...
Andrej7Golob sporočil: 3
[#2815694] 06.02.20 20:52 · odgovor na: bc123a (#2815554)
Odgovori   +    1
Tukaj se odpira drugo vprašanje poleg tega ali so izbrani izdelki res inovativni in zakaj omejena ponudba tovrstnih izdelkov. Kupci izdelkov (low carb navdušenci), ki imajo nižjo vsebnost OH, v trgovini povprečno kupijo do največ 10 različnih izdelkov, na katerih proizvajalec in trgovec navadno ne ustvarjata visokega čistega dobička, kar v biznisu in ekonomiji pomeni stagnacija oziroma izguba. Tovrstna ponudba lahko predstavlja le bonus, zaradi katerega kupec goji empatijo do določenega proizvajalca oziroma trgovca, zato je večja verjetnost, da bo posegel po izdelku slednjega pri izbranem trgovcu in s tem je namen dosežen, ni pa zadovoljiv v smislu širjenja tovrstnega asortimana, vsaj še ne trenutno in tudi vprašanje, če kdaj. Dobiček se ustvarja na izdelkih, ki so primerni za širšo ciljno skupino in so proizvedeni iz cenovno ugodnih surovin, kar v praksi predstavljajo žitarice (OH-ji) s katerimi smo sposobni poceni nahraniti množice in iz katerih lahko nastane 1001 izdelek z visoko dodano vrednostjo in to je inovativnost 21. stoletja, ki se splača.
bc123a sporočil: 48.253
[#2815717] 07.02.20 07:21 · odgovor na: Andrej7Golob (#2815694)
Odgovori   +    0
[Andrej7Golob]
Tukaj se odpira drugo vprašanje poleg tega ali so izbrani izdelki res inovativni in zakaj omejena ponudba tovrstnih izdelkov. Kupci izdelkov (low carb navdušenci), ki imajo nižjo vsebnost OH, v trgovini povprečno kupijo do največ 10 različnih izdelkov, na katerih proizvajalec in trgovec navadno ne ustvarjata visokega čistega dobička, kar v biznisu in ekonomiji pomeni stagnacija oziroma izguba. Tovrstna ponudba lahko predstavlja le bonus, zaradi katerega kupec goji empatijo do določenega proizvajalca oziroma trgovca, zato je večja verjetnost, da bo posegel po izdelku slednjega pri izbranem trgovcu in s tem je namen dosežen, ni pa zadovoljiv v smislu širjenja tovrstnega asortimana, vsaj še ne trenutno in tudi vprašanje, če kdaj. Dobiček se ustvarja na izdelkih, ki so primerni za širšo ciljno skupino in so proizvedeni iz cenovno ugodnih surovin, kar v praksi predstavljajo žitarice (OH-ji) s katerimi smo sposobni poceni nahraniti množice in iz katerih lahko nastane 1001 izdelek z visoko dodano vrednostjo in to je inovativnost 21. stoletja, ki se splača.
To meni nic ne pomaga. Ta zivila rabim zaradi medicinskih razlogov, ne zaradi kapric.
aimon sporočil: 1.924
[#2815731] 07.02.20 09:09 · odgovor na: bc123a (#2815467)
Odgovori   +    0
[bc123a]
... Holy Grail je sicer bel kruh brez OH. ...
Hrana z manj OH? Kaj pa lektini? Nekateri lektini v hrani so neškodljivi za zdravje ljudi, drugi pa so zelo škodljivi. Vendar se lektini pogosto prilepijo na ogljikove hidrate in zapustijo telo, preden lahko povzročijo škodljive učinke.

Več o lektinih je v članku Does the lectin-free diet work? www.medicalnewstoday...re-lectins
bc123a sporočil: 48.253
[#2815759] 07.02.20 10:57 · odgovor na: aimon (#2815731)
Odgovori   +    0
[aimon]
> [bc123a]
> ... Holy Grail je sicer bel kruh brez OH. ...

Hrana z manj OH? Kaj pa lektini?
Ne vem, kaj je z lektini. Nisem si sam diagnosticiral "problema" ki ga imam kot vecina prehranskih obsedencev. Mislim, ja sem si ga sam, pac dovolj poznam biologije, ampak je objektivno merljiva in dokazljiva diagnoza.
najobj sporočil: 31.906
[#2815768] 07.02.20 11:49 · odgovor na: bc123a (#2815759)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 07.02.2020 11:50
[bc123a]
> [aimon]
> > [bc123a]
> > ... Holy Grail je sicer bel kruh brez OH. ...
>
> Hrana z manj OH? Kaj pa lektini?
Ne vem, kaj je z lektini. Nisem si sam diagnosticiral "problema" ki ga imam kot vecina prehranskih obsedencev. Mislim, ja sem si ga sam, pac dovolj poznam biologije, ampak je objektivno merljiva in dokazljiva diagnoza.
... čuj, ker imam srečo z alergijami, brez problemov lahko jem vse, kar mi je dobro, ampak ne razumem, v čem je finta hrana z manj OH, če pa so OH v hrani glih zato, da nisi lačen ...

P.S.: svojo težo imam bolj ali manj enako že celo niti ne več kratko življenje, ker je moje vodilo, da niti strihnin ne škodi, če ga ješ zmerno ... OK, to s strihninom malo pretiravam ...
robi2107 sporočil: 4.272
[#2815814] 07.02.20 20:37 · odgovor na: najobj (#2815768)
Odgovori   +    0
[najobj]
... čuj, ker imam srečo z alergijami, brez problemov lahko jem vse, kar mi je dobro, ampak ne razumem, v čem je finta hrana z manj OH, če pa so OH v hrani glih zato, da nisi lačen ...
Enako, kot maščobe in beljakovine. Pojej en kadaver, pa boš ravno tako sit, kot če se boš kruha najedel. Se pa bo zgodilo nekaj drugega: enostavni OH (cuker, bela moka, oluščen riž...) ti bodo nabili cuker in posledično obremenili trbušno slinavko. Pa kaj kmalu boš spet lačen. Maščobe in beljakovine zaležejo dlje. Niso pa vsi OH problem. Recimo tisti v stročnicah imajo nizek GI in ne povzročijo inzulinskega šoka. Tudi neoluščen riž je ok (seveda ne pol kile). Pravi OH so načelno čisto OK, če so v zmernih količinah, sploh če jih greš potem tudi pokurit. Če te že zanima, v čem je finta hrane z manj OH: ravno v tem, da obremenijo slinavko, kar ptedstavlja problem za šečeraše. Z nizkohidratno dieto se da vzdrževati ustrezne ravni cukra v krvi tudi brez tablet. Seveda je v tem primeru prepovedano tudi prenajedanje s čim drugim, ker telo z glukogenezo sintetizira cuker tudi iz drugih hranil. Ključ je pravo razmerje med vnosom in porabo.
najobj sporočil: 31.906
[#2816118] 10.02.20 13:39 · odgovor na: robi2107 (#2815814)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 10.02.2020 13:44
[robi2107]
> [najobj]
> ... čuj, ker imam srečo z alergijami, brez problemov lahko jem vse, kar mi je dobro, ampak ne razumem, v čem je finta hrana z manj OH, če pa so OH v hrani glih zato, da nisi lačen ...
Enako, kot maščobe in beljakovine. Pojej en kadaver, pa boš ravno tako sit, kot če se boš kruha najedel. Se pa bo zgodilo nekaj drugega: enostavni OH (cuker, bela moka, oluščen riž...) ti bodo nabili cuker in posledično obremenili trbušno slinavko. Pa kaj kmalu boš spet lačen. Maščobe in beljakovine zaležejo dlje. Niso pa vsi OH problem. Recimo tisti v stročnicah imajo nizek GI in ne povzročijo inzulinskega šoka. Tudi neoluščen riž je ok (seveda ne pol kile). Pravi OH so načelno čisto OK, če so v zmernih količinah, sploh če jih greš potem tudi pokurit. Če te že zanima, v čem je finta hrane z manj OH: ravno v tem, da obremenijo slinavko, kar ptedstavlja problem za šečeraše. Z nizkohidratno dieto se da vzdrževati ustrezne ravni cukra v krvi tudi brez tablet. Seveda je v tem primeru prepovedano tudi prenajedanje s čim drugim, ker telo z glukogenezo sintetizira cuker tudi iz drugih hranil. Ključ je pravo razmerje med vnosom in porabo.
... ja, ampak zakaj delati znanost iz kruha z manj OH, če pa namesto tega "navadnega" lahko poješ manj in si na istem oziroma si celo na boljšem, ker je kruh z manj OH verjetno dražji in ga moraš pojesti več, da dosežeš enak učinek kot pri "navadnem" ... khmm, in kjer učinek seveda pomeni, da nisi lačen, ne pa da si ob prenajedanju sit, ker samo tako za svojo (pretirano) težo ne boš rabil posebej skrbet, ker bo tvoje telo - če nimaš smole s kakšno podedovano boleznijo - za svojo težo tudi v siceršnjem ravnovesju skrbelo samo ...

P.S.: ker jih narava hitro izloči - počasne ne morejo lovit niti bežat - debelih živali v naravi takorekoč ni, tako da je požrešni človek pravzaprav edina "žival", ki namesto preventivno po naravni poti (= manj žri) svoje probleme zdravi s tabletami šele takrat, ko je zaradi razjebanega zdravja že prepozno ...

Strani: 1