Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Boste kmalu naročali dražje pivo?

Strani: 1

FIN-542579 sporočil: 498
[#2613030] 24.08.16 08:48
Odgovori   +    2
"Za tisoč litrov piva potrebujejo med 250 in 300 kilogrami ječmenovega sladu, hmelja pa nekje med štirimi in desetimi kilogrami"

Ocena, oboje na spodnji meji:
Ječmen 250 x 0,65 = 162,00
Hmelj 5 x 15 = 60,00
---------------------------
skupaj 222,00

Če so vhodni podatki pravi, je tole bistveno več, kot bi si mislil. Kljub vsemu pa, glede na prodajno ceno standardnega piva 2 EUR/l -> 1,55 EUR neto (brez trošarine) je to le 14% neto prodajne cene. Torej, če se podražata za 20%, bi se to ob nespremenjenih ostalih faktorjih na neto ceni poznalo le za 3%.
vrac sporočil: 11.068
[#2613079] 24.08.16 11:28 · odgovor na: FIN-542579 (#2613030)
Odgovori   +    6
[FIN-542579]
"Za tisoč litrov piva potrebujejo med 250 in 300 kilogrami ječmenovega sladu, hmelja pa nekje med štirimi in desetimi kilogrami"

Ocena, oboje na spodnji meji:
Ječmen 250 x 0,65 = 162,00
Hmelj 5 x 15 = 60,00
---------------------------
skupaj 222,00

Če so vhodni podatki pravi, je tole bistveno več, kot bi si mislil. Kljub vsemu pa, glede na prodajno ceno standardnega piva 2 EUR/l -> 1,55 EUR neto (brez trošarine) je to le 14% neto prodajne cene. Torej, če se podražata za 20%, bi se to ob nespremenjenih ostalih faktorjih na neto ceni poznalo le za 3%.
Ječmen ne more biti 3 krat dražji od pšenice, zato je potrebno vsaj prepoloviti zneske, torej na 80 EUR-ov, pri hmelju je pa 5 x 15 75 EUR-ov, tako da je strošekm obeh surovin 155 EUR-ov za proizvedenih 1000 litrov piva. V prodajni ceni to predstavlja na prodajno ceno v trgovini nekje 8% te cene, na neto ceno pivovarne pa res okrog 14%.

Me pa zanima, kako so mogli umetniki v Laškem v povezavi s politiko iz takšne kalkulacije narediti izgubo. Za to pa moraš biti umetnik, ni kaj. To ne zna vsak, moraš biti slovenski menedžer in slovenski politik. Poseben poudarek je na slovenski, ker brez tega čarovnija ne deluje.
anon-337914 sporočil: 7
[#2613091] 24.08.16 12:02 · odgovor na: vrac (#2613079)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 24.08.16 12:00
[vrac]
> [FIN-542579]
> "Za tisoč litrov piva potrebujejo med 250 in 300 kilogrami ječmenovega sladu, hmelja pa nekje med štirimi in desetimi kilogrami"
>
> Ocena, oboje na spodnji meji:
> Ječmen 250 x 0,65 = 162,00
> Hmelj 5 x 15 = 60,00
> ---------------------------
> skupaj 222,00
>
> Če so vhodni podatki pravi, je tole bistveno več, kot bi si mislil. Kljub vsemu pa, glede na prodajno ceno standardnega piva 2 EUR/l -> 1,55 EUR neto (brez trošarine) je to le 14% neto prodajne cene. Torej, če se podražata za 20%, bi se to ob nespremenjenih ostalih faktorjih na neto ceni poznalo le za 3%.

Ječmen ne more biti 3 krat dražji od pšenice, zato je potrebno vsaj prepoloviti zneske, torej na 80 EUR-ov, pri hmelju je pa 5 x 15 75 EUR-ov, tako da je strošekm obeh surovin 155 EUR-ov za proizvedenih 1000 litrov piva. V prodajni ceni to predstavlja na prodajno ceno v trgovini nekje 8% te cene, na neto ceno pivovarne pa res okrog 14%.

Me pa zanima, kako so mogli umetniki v Laškem v povezavi s politiko iz takšne kalkulacije narediti izgubo. Za to pa moraš biti umetnik, ni kaj. To ne zna vsak, moraš biti slovenski menedžer in slovenski politik. Poseben poudarek je na slovenski, ker brez tega čarovnija ne deluje.
Ječmen ni 3x dražji od pšenice, to je res. Govorimo o ječmenovem sladu. Se pravi kaljen in sušen ječmen. Ta postopek pa ni zastonj. 0,65€ / kg je realna cena. Če pa veš kje se ga dobi za 0,35€, se toplo priporočam :)
vrac sporočil: 11.068
[#2613115] 24.08.16 13:27 · odgovor na: anon-337914 (#2613091)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: vrac 24.08.2016 13:28
[zmikavt]
> [vrac]
> > [FIN-542579]
> > "Za tisoč litrov piva potrebujejo med 250 in 300 kilogrami ječmenovega sladu, hmelja pa nekje med štirimi in desetimi kilogrami"
> >
> > Ocena, oboje na spodnji meji:
> > Ječmen 250 x 0,65 = 162,00
> > Hmelj 5 x 15 = 60,00
> > ---------------------------
> > skupaj 222,00
> >
> > Če so vhodni podatki pravi, je tole bistveno več, kot bi si mislil. Kljub vsemu pa, glede na prodajno ceno standardnega piva 2 EUR/l -> 1,55 EUR neto (brez trošarine) je to le 14% neto prodajne cene. Torej, če se podražata za 20%, bi se to ob nespremenjenih ostalih faktorjih na neto ceni poznalo le za 3%.
>
> Ječmen ne more biti 3 krat dražji od pšenice, zato je potrebno vsaj prepoloviti zneske, torej na 80 EUR-ov, pri hmelju je pa 5 x 15 75 EUR-ov, tako da je strošekm obeh surovin 155 EUR-ov za proizvedenih 1000 litrov piva. V prodajni ceni to predstavlja na prodajno ceno v trgovini nekje 8% te cene, na neto ceno pivovarne pa res okrog 14%.
>
> Me pa zanima, kako so mogli umetniki v Laškem v povezavi s politiko iz takšne kalkulacije narediti izgubo. Za to pa moraš biti umetnik, ni kaj. To ne zna vsak, moraš biti slovenski menedžer in slovenski politik. Poseben poudarek je na slovenski, ker brez tega čarovnija ne deluje.

Ječmen ni 3x dražji od pšenice, to je res. Govorimo o ječmenovem sladu. Se pravi kaljen in sušen ječmen. Ta postopek pa ni zastonj. 0,65€ / kg je realna cena. Če pa veš kje se ga dobi za 0,35€, se toplo priporočam :)
Po moje plačujejo realno ceno kaljenega in sušenega slada mikropivovarne, Heineken pa to isto sestavino najverjetneje kupi mnogo bliže 0,35 EUR-om za kilo kot 0,65 EUR-a. Lahko se pa tudi motim.

Strani: 1