26 min
V prvih dveh mesecih za tri odstotke več prihodkov od tujih turistov kot v enakem obdobju lani
1 ura
Kitajski Chery bo avtomobile izdeloval na pogorišču Nissanove tovarne v Barceloni
2 uri
Dnevnik: za Fotono bi lahko iztržili milijardo evrov
3 ure
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 1
14 ur
Najbolj brani članki danes
15 ur
Vlada za direktorico statističnega urada imenovala Apolonijo Oblak Flander
16 ur
Tesla zaradi varnostnih razlogov odpoklicala model poltovornjaka
17 ur
Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti več ne mandatar ne premier. Trije sodniki menijo, da je taka "grožnja" protiustavna 7
17 ur
Bruselj: platforme Pornhub, Stripchat in Xvideos bodo morale izpolnjevati najstrožje obveznosti EU 4
17 ur
V Petrolu bodo predlagali 1,8 evra dividende bruto, več kot lani 1
17 ur
Petrolovi delničarji o dividendi 23. maja
18 ur
Ko se upokoji vodja gradnje
19 ur
Podjetja imajo le še do ponedeljka čas za predložitev dokazil o škodi v lanskih poplavah
19 ur
DZU vidijo priložnost v krepitvi digitalnih prodajnih kanalov
20 ur
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
20 ur
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)
20 ur
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2
20 ur
V Indiji so stekle maratonske volitve - zmago si obeta premier in šef nacionalistične stranke Modi
21 ur
Sandoz začenja gradnjo razvojnega centra v Ljubljani, Novartis v bližini dokončuje novo tovarno
21 ur
Koliko so lani zaslužili menedžerji borznih družb in koliko jim je pobrala država 10

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Nekdanji Martin Krpan išče dobre gostilne

Strani: 1

anon-78628 sporočil: 1
[#343543] 16.10.08 12:08
Odgovori   +    0
predlagam vodič po dobrih delavskih menzah in šoferskih gostilnah, dokler so še.
lalou sporočil: 178
[#344040] 16.10.08 20:30
Odgovori   +    0
Mogoče za začetek ne bi bilo slabo o novem sodelavcu Financ na kratko podati nekaj informacij s področja, za katerega naj bi bil zadolžen:
1. Meni, da je v Burgundiji (pa tudi drugod) običajna praksa, ko celotna prva fermentacija rdečih vin poteka v barikih. Na vprašanje kateri konkretni burgundski vinski pridelovalci to prakticirajo in kako naj bi to dejansko potekalo, dosedaj še ni bilo odgovora. Sam namreč bolj ali manj redno hodim v Burgundijo od leta 2004 in obiskujem nekatere pridelovalce, ki sodijo v sam svetovni vrh, pa takšne prakse nisem nikjer zasledil.
2. Je podprl trditev predstavnika vinske stroke zaposlenega na Biotehniški fakulteti, da je 70 % slovenskih penin kakovostno enakovrednih šampanjcem, 30 % pa celo še boljših od njih. Tom Stevenson, kateri je pred časom obiskal Slovenijo, še zdaleč ni bil takšnega mnenja. Na vprašanje, kam bi uvrstil slovenske penine na lestvici od 1 do 10, je bil njegov odgovor 2,5.
3. Že pred časom je bilo v eni reviji objavljeno sicer promocijsko gradivo podpisano s Sršen & Sršen, kjer je bilo navedeno, da cviček ni vrhunsko vino predvsem zaradi tega, ker so v zvrsti poleg rdečih dovoljene tudi bele sorte. Mešanje belih in rdečih sort namreč niti ni tako nenavadna praksa. To velja tako znotraj EU kot tudi izven nje.
4. Določenim slovenskim gostilnam bi podelil celo 2 ali 3 Michelinove zvezdice. Pustimo ob strani, da ni Michelinov inšpektor. Iz praktično prve roke lahko povem, da Michelina do pred kratkim slovenske gostilne glede ocenjevanja sploh niso zanimale in ga tudi v bližnji prihodnosti naj ne bi. Da se niti ne omenja velike razlike med sistemom ocenjevanja gostiln pri Michelinu in dosedanjim sistemom ocenjevanja gostiln novega sodelavca Financ.

Pa še kakšna dodatna zadeva bi se našla.

Marko
anon-35719 sporočil: 10
[#345143] 18.10.08 11:45
Odgovori   +    0
BRAVO FINANCE. BRAVO FRANKL. BRAVO STRŠLJEN!!
anon-35719 sporočil: 10
[#345144] 18.10.08 11:46 · odgovor na: anon-78628 (#343543)
Odgovori   +    0
bravo FINANCE, BRAVO FRANKL, BRAVO STRŠLJEN!!
anon-35719 sporočil: 10
[#345316] 18.10.08 21:13 · odgovor na: lalou (#344040)
Odgovori   +    0

Kot hrvaški STROKOVNJAK, naj ovem:

1.;2. ne morem koemntirati, kaj nisam takav strokovanjak za vina, al ipak slišim da slovenske penine, daleko zaostaju za slovenskim vinima. MOVIA, MARJAN SIMČIĆ, EDI SIMČIČ, so svetovne marke, tako za njima Batič in Kupljen, drugi prihajajao.

3.) MICHELIN ma pamatnijeg posla, engo ocenjviati malu SLO i malu CRO. Pa nije još niti gostilne v Moskvic ocenil, niti Varšavi!! V SLO, sigurno, kad usporedim s Avstrijom, si MICHELINA zasluže: HIŠA FRANKO, DVORAC ZEMONO, PIKOL, JB. Za druge ne vem.

Zdenko Padjen
lalou sporočil: 178
[#345748] 20.10.08 08:09 · odgovor na: anon-35719 (#345316)
Odgovori   +    0

zdenko06 je napisal(a):

Kot hrvaški STROKOVNJAK, naj ovem:

1.;2. ne morem koemntirati, kaj nisam takav strokovanjak za vina, al ipak slišim da slovenske penine, daleko zaostaju za slovenskim vinima. MOVIA, MARJAN SIMČIĆ, EDI SIMČIČ, so svetovne marke, tako za njima Batič in Kupljen, drugi prihajajao.

3.) MICHELIN ma pamatnijeg posla, engo ocenjviati malu SLO i malu CRO. Pa nije još niti gostilne v Moskvic ocenil, niti Varšavi!! V SLO, sigurno, kad usporedim s Avstrijom, si MICHELINA zasluže: HIŠA FRANKO, DVORAC ZEMONO, PIKOL, JB. Za druge ne vem.

Zdenko Padjen
Najprej o protislovnosti - človek bi skoraj podvomil o vaši strokovnosti, ko sami za sebe izjavite, da ste STROKOVNJAK in hkrati priznavate vašo pomanjkljivost pri poznavanju vin. Poznavanje vin oziroma poznavanje postopka pridelave vina je pa ja elementarna stvar.

Najboljša vina vseh naštetih (pa še kakšen slovenski pridelovalec bi se našel) so definitivno zelo dobra vina v globalnem kontekstu. Vendar pa ta vina primerjati s prvo svetovno ligo oziroma z najboljšimi svetovnmi primerki, tako kot to počno nekateri v Sloveniji brez vsake refleksije (recimo primerjava slovenskih chardonnayev z Montrachetom) je povsem iz trte zvito. Konec koncev so to povedali tudi nekateri ugledni tuji vinski pisci (Coates, Robinson in Stevenson). Da se niti ne omenja, da najbolj vplivna svetovna vinska publikacija slovenskih vin sploh še ni ocenila. Pa upam, da ne boste, tako kot nekateri pri nas, to pripisali slovenski majhnosti oziroma "nerazpoznavnosti".   

A propos opazkam glede Michelina: neumnost. Michelin bi definitivno prišel v Slovenijo, če bi bile slovenske gostilne v globalnem kontekstu res tako dobre kot to menijo nekatari slovenski publicisti. Če bi bilo res, kar trdite, tudi Češka ne bi imela svoje prve Michelinove zvezdice. Pa jo ima. In Češka je leta 1990 startala s precej nižjega začetnega izhodišča kot Slovenija.

Se pa strinjam ,da so omenjene gostilne blizu ene Michelinove zvezdice. Ena izmed njih je mogoče celo med eno in dvema zvezdicama. Na osnovi mojih dosedanjih izkušenj je namreč velika razlika med eno in dvema zvezdicama, med dvema in tremi pa ne tolikšna. Da pa slovenske gostilne sodije med najboljše na svetu, je pa spet pretiravanje brez primere.

Še o sistemu ocenjevanja gostiln - vsak resen takšen sistem bi moral izpolnjevati vsaj dva potrebna pogoja. Ki pa še nista zadostna. Ali jih dotičen sistem izpolnjuje, je pa odgovor tudi na dlani.

Marko

Strani: 1