Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Štajerci v Schladmingu pač znajo delati biznis

Strani: 1 2

Whiskey FQ: 59 sporočil: 748
[#2012297] 18.02.13 07:53
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+11/11]
Tako to delajo v Avstriji. V deželi provizij in prestižnih avtomobilov, bi bila zastavonoša dobička pijača.
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012307] 18.02.13 08:01
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-12/14]
Sodi kuhanega vina, katerega cena je bila od štiri evre navzgor, so se hitro praznili.
Zakaj imajo Avstrijci višji standard od nas? Med drugim tudi zato, ker prodajajo kuhano vino po 4 evre, slovenski gostinci pa vsaj pol ceneje.
Dann FQ: 55 sporočil: 168
[#2012436] 18.02.13 09:22
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+13/15]
Cevapi, pleskavica, hamburger. baklava. naj zivi balkan slovenija, oprostite. zgornja srbija
barclay FQ: 62 sporočil: 1.051
[#2012464] 18.02.13 09:40
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+16/16]
Spodnja Stajerska je pac zrtev slovenskega nacionalizma. Ce pa dodamo se komunizem, pa dobimo usodno kombinacijo, ki je prakticno unicila to regijo. Ce koga zanima kako to izgleda naj obisce Maribor, drugo najvecje mesto na celotni stajerski. Priporocam, da se v center zapeljete po Ljubljanski cesti, da ne zamudite z ogledom vrst pred centrom Rdecega kriza.
Dudek FQ: 58 sporočil: 6.056
[#2012465] 18.02.13 09:41 · odgovor na: Whiskey (#2012297)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-2/2]
[Whiskey]
Tako to delajo v Avstriji. V deželi provizij in prestižnih avtomobilov, bi bila zastavonoša dobička pijača.
Ti že veš :)
Rac FQ: 42 sporočil: 4.438
[#2012591] 18.02.13 10:56 · odgovor na: republican (#2012307)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+10/12]
[republican]
> Sodi kuhanega vina, katerega cena je bila od štiri evre navzgor, so se hitro praznili.

Zakaj imajo Avstrijci višji standard od nas? Med drugim tudi zato, ker prodajajo kuhano vino po 4 evre, slovenski gostinci pa vsaj pol ceneje.
Ne verjamem, da je to razlog, ker na kuhanem vinu oboji enako zaslužijo. Slovenski gostinci namreč dajejo vanj dvakrat več vode.
Rac FQ: 42 sporočil: 4.438
[#2012596] 18.02.13 10:58 · odgovor na: Dann (#2012436)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-9/9]
[Dann]
Cevapi, pleskavica, hamburger. baklava. naj zivi balkan slovenija, oprostite. zgornja srbija
Najbrž misliš, da bi morali ponujati žgance in potico. Odpri kiosk s tem, gotovo boš obogatel. :)
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012601] 18.02.13 11:01 · odgovor na: Rac (#2012591)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+5/5]
[Rac]
Ne verjamem, da je to razlog, ker na kuhanem vinu oboji enako zaslužijo. Slovenski gostinci namreč dajejo vanj dvakrat več vode.
Ne govorim samo o kuhanem vinu ampak o tem, da (se) znajo Avstrijci dražje prodajati od nas.
tekavec FQ: 61 sporočil: 3.380
[#2012636] 18.02.13 11:20
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+4/4]
Švicarji so s ponudbo svojih specialitet - vso hrano so pripeljali s seboj - privabili okrog 500 gostov na dan.
Aaaaa, to je bilo to! Jaz sem se pa spraševal, kako to, da si oni Kurc že cel dan sezuva kalcete na takšnem nenavadnem mestu.
tekavec FQ: 61 sporočil: 3.380
[#2012644] 18.02.13 11:24 · odgovor na: tekavec (#2012636)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+3/3]
[tekavec]
> Švicarji so s ponudbo svojih specialitet - vso hrano so pripeljali s seboj - privabili okrog 500 gostov na dan.

Aaaaa, to je bilo to! Jaz sem se pa spraševal, kako to, da si oni Kurc že cel dan sezuva kalcete na takšnem nenavadnem mestu.
Nekaj sem se moral zameriti Švicarjem, hmm... tale Logitech me zeza do ludila - vsakič, ko hočem napisati Kurc, mi tipkovnica skoči v desno in navzdol za par centi. Na, že spet! Grr...
Neprimerno
Rac FQ: 42 sporočil: 4.438
[#2012676] 18.02.13 11:42 · odgovor na: republican (#2012601)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+2/4]
[republican]
> [Rac]
> Ne verjamem, da je to razlog, ker na kuhanem vinu oboji enako zaslužijo. Slovenski gostinci namreč dajejo vanj dvakrat več vode.

Ne govorim samo o kuhanem vinu ampak o tem, da (se) znajo Avstrijci dražje prodajati od nas.
Prodajaš (se) lahko po taki ceni, kot jo prenese trg. Ti lahko prodajaš kuhano vino po 40€, pa zaradi tega ne boš 10 krat bogatejši od avstrijskega gostilničarja. Po vsej verjetnosti boš hitro bankrotiral. Čarobna beseda, ki prinese razliko, je "dodana vrednost". Če narediš izdelek, ki je na trgu vreden 200€, in zanj porabiš 100€, boš bogatejši od tistega, ki za isti izdelek porabi 150€.
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012687] 18.02.13 11:48 · odgovor na: Rac (#2012676)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+0/2]
Zadnja sprememba: republican 18.02.2013 11:55
[Rac]
Prodajaš (se) lahko po taki ceni, kot jo prenese trg.
Se strinjam. Avstrijski trg očitno prenese ceno 4€ za kuhano vino, slovenski pa še 2€ komaj. Vprašat bi se morali, zakaj je tako... in če mi boš rekel, da je to zaradi naših nižjih plač, ti že vnaprej odgovorim enako: Avstrijci (se) znajo pač dražje prodajati od nas ;)
Karaya FQ: 60 sporočil: 1.887
[#2012728] 18.02.13 12:08 · odgovor na: barclay (#2012464)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+12/12]
No, Štajerci nimamo ne morja, ne sedeža uradništva, vse kar imamo, je en velik, ne preveč atraktiven hrib in kup manjših, ki so razmeroma dobro izkoriščeni. Pa tudi do severnih sosedov imamo zdrav odnos, veliko bolj kot nekateri Primorci do kolegov Italijanov. Sicer so pa Primorska obalna mesta ena sama žalost. Nazadnje v Piranu nisem slišal slovenske besede. Potem, ko so izgnali Italijane preko meje ali kar v jame, so obalna mesta poselili Jugoslovani iz Slavonije, Bosne... tam je šele ena velika žalost.
Neprimerno
chef FQ: admin sporočil: 2.368
[#2012742] 18.02.13 12:13 · odgovor na: republican (#2012687)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+2/2]
Se strinjam. Avstrijski trg očitno prenese ceno 4€ za kuhano vino, slovenski pa še 2€ komaj. Vprašat bi se morali, zakaj je tako... in če mi boš rekel, da je to zaradi naših nižjih plač, ti že vnaprej odgovorim enako: Avstrijci (se) znajo pač dražje prodajati od nas ;)
Morda njihov trg prenese 4 evre na štantu tudi zato, ker sicer za precej drugih dobrin plačujejo toliko kot mi (recimo hrana v trgovini) - ali še manj (denimo gorivo). Podobno je tudi v Italiji (kjer pa imajo vidno dražje gorivo)
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012765] 18.02.13 12:23 · odgovor na: chef (#2012742)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-1/1]
Večino storitev plačujejo pa dražje, kot mi. In smo spet tam... dražje se znajo prodat.
Neprimerno
1357 FQ: 39 sporočil: 3.530
[#2012857] 18.02.13 13:12
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-4/4]
Ti podatki, ki so navedeni, ne povedo skoraj ničesar. Ali je bilo prvenstvo poslovno uspešno, bodo pokazle celovite bilance, ki bodo narejene takrat ko bodo prišli vsi računi, do tedaj pa počakajte z evforičnimi naslovi. Zaslućki "kramarjev" so po podatkih kot ste jih navedli, pljunek v morje v primerjavi z 100 miljonsko evrsko vrednostjo investicije,imenovane Svetovno prvenstvo v Schladminigu. ( podatek o investiciji je s strani avstrijske smučarske zveze).
Neprimerno
Viewer FQ: 61 sporočil: 914
[#2012881] 18.02.13 13:24 · odgovor na: Rac (#2012596)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+5/7]
Zadnja sprememba: Viewer 18.02.2013 13:27
[Rac]
> [Dann]
> Cevapi, pleskavica, hamburger. baklava. naj zivi balkan slovenija, oprostite. zgornja srbija

Najbrž misliš, da bi morali ponujati žgance in potico. Odpri kiosk s tem, gotovo boš obogatel. :)

Se da - ampak iz Slovenije so dejansko naredili balkan.

Primer 1: na smučišču na Rogli pečejo Käsekrainer klobaso zunaj, na ognju, ponudijo pa jo kot "Krainer klobasa" z veliko štručko (ki jo sicer uporabljajo za Hot Dog-e) in ajvarjem. Ne veš ali se deleajo norca ali kaj... A je tako težko klobaso enostavno skuhat, dati poleg navadno žemjo, gorčico in vse skupaj ponudit kot "kranjska klobasa s sirom"?

Primer 2: V Slov. Konjicah so v prelepih Škalcah, sredi čudovitih vinogradov, na čudoviti lokaciji v gostilni Grič še do nedavnega stregli srbsko kuhinjo, s pravim srbskim kuharjem, z vešalico, uštipci, leskovačkimi čevapi ...

V Sloveniji je polno je kioskov z burekom, hamburgerji, kebabom - na koliko mestih pa se da kupit navadno kranjsko klobaso, kos sočne slovenske potice, žemljo z dunajskim zrezkom (Schnitzelsemmel) ali pohano kuro?

Ne da se? Kdo bo to jedel? Čudno, da na stotine Würstelstandov v Avstriji preživi pa noben od njih ne ponuja čevapčičev ali bureka...
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012898] 18.02.13 13:33 · odgovor na: Viewer (#2012881)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-3/3]
[Viewer]
V Sloveniji je polno je kioskov z burekom, hamburgerji, kebabom - na koliko mestih pa se da kupit navadno kranjsko klobaso, kos sočne slovenske potice, žemljo z dunajskim zrezkom (Schnitzelsemmel) ali pohano kuro?
To samo pomeni, da folk raje kupuje bureke in kebabe, kot kranjske klobase, potice in pohane piščance.
Viewer FQ: 61 sporočil: 914
[#2012926] 18.02.13 13:47 · odgovor na: republican (#2012898)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+1/1]
[republican]
> [Viewer]
> V Sloveniji je polno je kioskov z burekom, hamburgerji, kebabom - na koliko mestih pa se da kupit navadno kranjsko klobaso, kos sočne slovenske potice, žemljo z dunajskim zrezkom (Schnitzelsemmel) ali pohano kuro?

To samo pomeni, da folk raje kupuje bureke in kebabe, kot kranjske klobase, potice in pohane piščance.
Še deset let nazaj kebabov skoraj ni bilo v Sloveniji - pa ne zato, ker jih nihče ni hotel kupiti. Po moje je bolj problem v tem, da tudi naši gostinci ne znajo drugega kot ponujati čevape in burek. Če pa že ponudijo kranjsko, pa zakomplicirajo tako kot na Rogli :)
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012947] 18.02.13 13:57 · odgovor na: Viewer (#2012926)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+0/0]
[Viewer]
Še deset let nazaj kebabov skoraj ni bilo v Sloveniji
Deset let nazaj ni bilo niti pametnih telefonov... Navade potrošnikov se pač spreminjajo. A misliš, da bi bilo toliko prodajaln z burekom in kebabom, če jih folk ne bi kupoval?
Neprimerno
Kolya FQ: 52 sporočil: 768
[#2012964] 18.02.13 14:01 · odgovor na: Viewer (#2012926)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+2/2]
[Viewer]
Še deset let nazaj kebabov skoraj ni bilo v Sloveniji - pa ne zato, ker jih nihče ni hotel kupiti. Po moje je bolj problem v tem, da tudi naši gostinci ne znajo drugega kot ponujati čevape in burek. Če pa že ponudijo kranjsko, pa zakomplicirajo tako kot na Rogli :)
V čem je problem? Očitno gre za tržno nišo: poslovno idejo imate, močno verjamete v njo, ciljna publika potrošnikov verjetno obstaja. Pojdite do Jankovića, "donirajte" MOL in pridobite dovoljenje in postavite štant s slovensko fast food prehrano.
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2012972] 18.02.13 14:05 · odgovor na: Kolya (#2012964)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [-1/1]
[Kolya]
Pojdite do Jankovića, "donirajte" MOL in pridobite dovoljenje in postavite štant s slovensko fast food prehrano.
Ni treba nič donirat. V Ljubljani je dosti praznih lokalov, ki so primerni za fast food.

Ampak preden se spustiš v to, raje preveri navade potrošnikov, da se ne boš opekel.
Viewer FQ: 61 sporočil: 914
[#2013011] 18.02.13 14:22 · odgovor na: republican (#2012972)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+1/1]
[republican]
> [Kolya]
> Pojdite do Jankovića, "donirajte" MOL in pridobite dovoljenje in postavite štant s slovensko fast food prehrano.

Ni treba nič donirat. V Ljubljani je dosti praznih lokalov, ki so primerni za fast food.

Ampak preden se spustiš v to, raje preveri navade potrošnikov, da se ne boš opekel.
Sam nimam časa za te hece, če bi ga imel, pa bi to z veseljem preveril. Mogoče pa se bo lotil tega kakšen Kranjski Janez :)
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2013028] 18.02.13 14:28 · odgovor na: Viewer (#2013011)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+0/2]
[Viewer]
Sam nimam časa za te hece
Nimaš časa pobrati denarja, ki takorekoč leži na cesti? ;)

Opažam da se Slovenci spoznamo na vse in smo zelo močni na gobcu, ko je treba dat tja denar, najdemo pa kar naenkrat sto izgovorov.
Viewer FQ: 61 sporočil: 914
[#2013129] 18.02.13 15:15 · odgovor na: republican (#2013028)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+1/1]
[republican]
> [Viewer]
> Sam nimam časa za te hece

Nimaš časa pobrati denarja, ki takorekoč leži na cesti? ;)

Opažam da se Slovenci spoznamo na vse in smo zelo močni na gobcu, ko je treba dat tja denar, najdemo pa kar naenkrat sto izgovorov.
Ni samo denar, je tudi čas. Zaenkrat mi moj business nosi več kot pa bi mi kioski s hitro prehrano. Ne moreš početi vsega.
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2013193] 18.02.13 15:55 · odgovor na: Viewer (#2013129)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+0/2]
[Viewer]
Zaenkrat mi moj business nosi več kot pa bi mi kioski s hitro prehrano.
Upam, ker kioski s hitro prehrano niso ne vem kako dobičkonosni. Govorim o bureku in kebabu... Potica, žemlja z dunajcem in podobna eksotika je pa že vnaprej obsojena na propad, ker po njej pač ni dovolj povpraševanja. Ne vem sicer v kakšnem businessu si, ampak v večini businessov kupci odločajo o tem, kaj se bo prodajalo, ne pa prodajalci.
Neprimerno
maxmaxlj FQ: 59 sporočil: 3.060
[#2013214] 18.02.13 16:10 · odgovor na: republican (#2012687)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+1/1]
[republican]
> [Rac]
> Prodajaš (se) lahko po taki ceni, kot jo prenese trg.

Se strinjam. Avstrijski trg očitno prenese ceno 4€ za kuhano vino, slovenski pa še 2€ komaj. Vprašat bi se morali, zakaj je tako... in če mi boš rekel, da je to zaradi naših nižjih plač, ti že vnaprej odgovorim enako: Avstrijci (se) znajo pač dražje prodajati od nas ;)
No, tu nastopi vprašanje ali je:
1. plača posledica rezultata
2. višja plača generira še višjo plačo
republican FQ: 60 sporočil: 2.697
[#2013219] 18.02.13 16:14 · odgovor na: maxmaxlj (#2013214)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+0/0]
Hočeš vedet kaj je bilo prej, jajce ali kura ;)
fibonaci FQ: 48 sporočil: 10.513
[#2013272] 18.02.13 16:41 · odgovor na: chef (#2012742)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+0/4]
Zadnja sprememba: fibonaci 18.02.2013 16:41
[chef]
>Se strinjam. Avstrijski trg očitno prenese ceno 4€ za kuhano vino, slovenski pa še 2€ komaj. Vprašat bi se morali, zakaj je tako... in če mi boš rekel, da je to zaradi naših nižjih plač, ti že vnaprej odgovorim enako: Avstrijci (se) znajo pač dražje prodajati od nas ;)

Morda njihov trg prenese 4 evre na štantu tudi zato, ker sicer za precej drugih dobrin plačujejo toliko kot mi (recimo hrana v trgovini) - ali še manj (denimo gorivo). Podobno je tudi v Italiji (kjer pa imajo vidno dražje gorivo)
Če je povprečna avstrijska neto plača 1.870 evrov, skoraj enkrat več kot pri nas, potem je za njih 4 evre podobno kot za nas 2
maxmaxlj FQ: 59 sporočil: 3.060
[#2013281] 18.02.13 16:43 · odgovor na: republican (#2013219)
Odgovori   daj PLUS  daj MINUS    [+1/1]
Jaz vem, kaj je v ekonomiji prej, ne vem pa, če ti veš. Celo močno dvomim.

Strani: 1 2